Tütüncülerin protestosu gece de devam etti: Bu sorunu, Türkiye’yi yönetenler çözmek zorunda!

Tütüncülerin protestosu gece de devam etti: Bu sorunu, Türkiye’yi yönetenler çözmek zorunda!
3 Temmuz 2021 10:45

Adıyamanlı tütüncü, tütün satışına 1 Temmuz itibarıyla yetki belgesi zorunluluğu getirilmesini Çelikhan’dan Malatya’ya giden yolu kapatarak protesto etti. Dün gece saatlerinde devam eden protestoya katılan CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, “Bu sorunu Türkiye’yi yönetenler çözmek zorundalar” dedi.

 
“Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu”nda dört yıl önce yapılan değişiklikle Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yetki belgesi almadan veya bildirimde bulunmadan yapılan tütün ticareti yasaklanmış, bu yasağa uymayanların 3 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmasıöngörülmüştü. Yasak, tütün üreticisinin tepkisine karşın 1 Temmuz’da yürürlüğe girdi.

Yasak kararı, Adıyaman’ın merkezi, Çelikhan ilçesi ve Malatya’nın Doğanşehir ilçesinde tütün yetiştiricileri tarafından protesto edildi. Tütüncüler, yolları kapatıp eylem yaptı. Çelikhan ilçesinden Malatya’ya giden yol, gün boyu kapatıldı. Protesto gece saatlerinde de devam etti.

CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, gece saatlerinde tütüncülerin eylemine destek verdi. Sloganlarla karşılanan Tutdere, bu yasağın yaratacağı mağduriyet konusunda iktidarı uyardığını anımsattı.

Tutdere, “Adıyamanlının sesini duyacak bir vicdanı bu saate kadar görmedik” dedi. Üreticinin sorunlarını, sesleri duyuluncaya kadar anlatmaya devam edeceğine söz veren Tutdere, “Tütün mücadelesi siyaset üstü meselesidir. Gelecek mücadelesidir. Biz bu olaya hep böyle baktık. Bu sorun çözülecek. Bu sorunu Türkiye’yi yönetenler çözmek zorundalar” diye konuştu.