Türkiye'de ilk: Karaciğerden 'kılçık' ayıklandı

Türkiye'de ilk: Karaciğerden 'kılçık' ayıklandı
1 Haziran 2012 17:01

73 yaşındaki Azize Merdoğlu’nun yaklaşık 3 yıl önce yediği balıkla karaciğerine saplanan kılçık, laparoskopik ameliyatla çıkarıldı.
Karaciğerine saplanan balık kılçığı nedeniyle ateş ve kuru öksürük şikayetleri bulunan Azize Merdoğlu’nu ameliyat eden ekipten Genel Cerrahi Uzmanı Dr. İhsan Oruk, Türkiye’de ilk defa karaciğerdeki balık kılçığının laparoskopik (kapalı) yöntemle ameliyat edilerek çıkarıldığını söyledi.

Balığın yaklaşık 5 cm uzunluğundaki omurga kılçığı Merdoğlu’nun önce midesini deldi. Midenin delinmesiyle birlikte oluşan enfeksiyon, mide ve karaciğer arasında yapışıklığa yol açtı. Kılçığın yaptıkları bununla da bitmedi; mideyi delerek karaciğerin sol lobuna yapıştı. Burada yaklaşık 7-8 cm’lik bir apse oluşturdu. Apse ise kuru öksürük ve ateş şeklinde belirti verdi.

İşte bu şikayetler, Azize Mertoğlu’nun Acıbadem Eskişehir Hastanesi’ne başvurmasına neden oldu. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Çiğdem Erol tarafından tanı süreci takip edilen Azize Merdoğlu’nun derdi, yapılan bir dizi tetkikle anlaşıldı. Ardından operasyona alındı. Operasyonda laparoskopik yöntemle göbek deliğinden girildi ve karaciğere ulaşıldı, kılçık çıkarıldı.

UZAK DOĞU’DA LİTERATÜRE GEÇEN 20 VAKA VAR
Genel Cerrahi uzmanı Dr. İhsan Oruk, “Türkiye’de tıp literatüründe ilk defa gördüğümüz bu vaka, dünyada özellikle Uzakdoğu ülkelerinde yapılmış. Yaklaşık 20 vaka bildirilmiş. Balık kılçığına bağlı mide delinmesi ve karaciğerde apse oluşması bu ülkelerde görülen bir durum. Ülkemize göre daha sık balık tüketmelerinden kaynaklanıyor olabilir” diye konuştu.