Türkiye genelinde 14 Aralık protestosu

Türkiye genelinde 14 Aralık protestosu
15 Aralık 2014 16:13

Türkiye’nin bir çok ilinde 14 Aralık operasyonu protesto edildi.

 

 
İZMİR ADLİYESİNDE, PROTESTO

 

İstanbul merkezli 13 ilde düzenlenen ve aralarında Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı’nın da bulunduğu 31 kişinin gözaltına alındığı 14 Aralık operasyonu İzmir Adliyesi önünde protesto edildi. Operasyona tepki gösterenler, adliye binası önünde toplanıp “özgür basın susturulamaz” sloganları attı. Kadınların da, kuran okuyup dua ettikleri gözlemlendi.
Dün sabah saatlerinde 13 ilde yapılan operasyonda, aralarında Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı ve Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca’nın da bulunduğu 31 kişi gözaltına alındı. Operasyona tepki gösteren İzmirliler, dün olduğu gibi bugünde, bayraklı Adliye binası önünde toplandı. Ellerinde Türk bayrağı ve Zaman Gazetesi bulunan yaklaşık bin kişi, sık sık “özgür basın susturulamaz” sloganları attı. Bu sırada çok sayıda kadının da, kuran okuyup dua ettikleri gözlendi.

 

 

SERBEST KALANA KADAR DEVAM

 

 

Protesto gösterisine katılan Hasan Akdoğan, “Ekrem Dumanlı ve arkadaşları yiğit insanlar. Burada toplananlar da yiğit insanlar. Onlar dışarı çıkana kadar, serbest kalana kadar buradaki bekleyişimiz devam edecek. Bizi kimse yolumuzdan alamaz” dedi.

Gösteriye destek verenlerden Dilek Aktaş ise, “Ben ev hanımıyım. Evimde oturduğum sırada yaşananları izledim ve dayanamadım. Tepkimi göstermek için koşup geldim. Burada beklemeye devam edeceğim” dedi.

 

 

KONYA’DA ADLİYE ÖNÜNDE ‘DEMOKRASİ’ NÖBETİ

 

 

İstanbul  Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Zaman Gazetesi ve Samanyolu TV’ye yapılan operasyonun ardından Konya’da yaklaşık 400 kişi adliye binası bahçesinde ‘Demokrasi Nöbeti’ tuttu. Sosyal Medya aracılığıyla biraya gelen aralarında kadın ve çocuklarında bulunduğu yaklaşık 400 kişi bu sabah Konya Adliye Sarayı bahçesinde toplanıp, dün yapılan operasyonu protesto etti. ‘Demokrasi Nöbeti’ tutan kalabalık, sessizce adliye bahçesinde bekledi. Adliye çevresinde güvenlik önlemi alan poliste, grubu uzaktan izledi. Bazı kadınların bebekleriyle katıldığı demokrasi nöbetindeki kalabalık grubun ellerindeki dövizlerde ‘Gazeteme dokunma’, ‘Bunu yaz tarih’, ‘Özgür basın susmaz’ yazması dikkat çekti. Bazıları ise bugün yayınlanan Zaman gazetesini ellerinde taşıdı. Nöbet sırasında bazı kadınlarda Kuran okudu.
Grup, yaklaşık 2.5 saat süren nöbetin ardından sessizce dağıldı.

 

ŞANLIURFA ADLİYESİ’NDE ‘KENDİMİ İHBAR EDİYORUM’ PROTESTOSU

 

 

Şanlıurfa’da, Aktif Eğitimciler Sendikası üyeleri, 14 Aralık Operasyonu’nu protesto etti. Adliye bahçesinde toplanan sendika üyeleri, ‘Kendimi ihbar ediyorum’ diyerek savcılığa başvurdu.
İstanbul merkezli 14 Aralık Operasyonu kapsamında aralarında polis ve gazetecilerin de bulunduğu 31 kişinin gözaltına alınması Aktif Eğitimciler Sendikası üyeleri tarafından adliye bahçesinde protesto edildi. Öğle saatlerinde adliyeye gelen ve ellerinde; ‘Kendimi ihbar ediyorum, hizmet üyesiyim’, ‘Herkes sussa zaman susmaz’, ‘Demokrasinin kara günü’ yazılı dövizler taşıyan kalabalık Kuran okudu. Polisin önlem aldığı kalabalıkta bulunan bazı kişiler ise; protesto için kendilerinin de suç işlediğini ifade ederek, ‘kendimi ihbar ediyorum’ diyerek savcılığa başvurdu. Kalabalıkta konuşan sendikanın şube başkanı Osman Çakmak, “Devlet olarak tarafı olduğumuz, uluslararası sözleşmelerle garanti altına alınmış, neredeyse bütün temel insan hak ve özgürlükleri ihlale uğruyor. Türkiye her geçen gün biraz daha fazla kan kaybediyor, yarın ne olacağı kimse tarafından kestirilemiyor” dedi.
Kalabalık açıklamanın ardından adliye bahçesinden ayrıldı.

 

 

UŞAK ADLİYESİ ÖNÜNDE 14 ARALIK PROTESTOSU

 

 

Uşak Adliyesi önünde toplanan yaklaşık 500 kişi, 14 Aralık operasyonu kapsamındaki gözaltına almaları protesto etti. “Özgür Basın Susturulamaz” sloganları atan topluluk adına basın açıklaması yapan Cihan Medya Dağıtım Uşak İl Temsilcisi Mevlüt Öztaş, basına karşı işlenecek suçların anayasal bir suç olduğunu söyledi.
Uşak Adliyesi önünde toplanan yaklaşık bin 500 kişilik grup, ellerinde Türk Bayrakları ile ‘Eğer Hoca Efendi Örgüt Lideri İse Bende Örgüt Üyesiyim’, ‘Basına Darbe’, ‘Medyayı Karartma’ yazılı dövizler taşıdı. “Özgür Basın Susturulamaz” sloganı atan ve Kuran-ı Kerim okuyan grup, operasyon kapsamındaki gözaltına almaları protesto etti. CHP’li Ulubey Belediye Başkanı Ali Rıza Ada da gruba destek verdi.

 

“BASIN VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ CEZALANDIRILAMAZ”

 

 

Gözaltıların demokrasi ve basın tarihi açısından kara bir leke olduğunu söyleyen Cihan Medya Dağıtım Uşak İl Temsilcisi Mevlüt Öztaş, “Son bir yıldır özgür medya kuruluşlarına yönelik boykot, ekonomik baskılar ve mahkeme süreçlerinin yaşandığı herkes tarafından biliniyor. 14 Aralık Pazar günü gerçekleştirilen arama ve gözaltıları bu baskıların doruk noktasına ulaştığının göstergesidir. Bu gözaltıların Türkiye’nin demokrasiden despot bir yönetim anlayışına kaydığının en somut delilidirMakul şüpheli, olağan şüpheli gibi hukuk anlayışından uzak mesnetlerle insanlar özgürlüklerini kaybetmektedir” dedi.

 

Basına karşı işlenecek suçların anayasal bir suç olduğunu söyleyen Öztaş, “Bu suçu işleyenler hukuk önünde bir gün mutlaka işledikleri suçun hesabını verecektir. Bu operasyon; Türkiye’de siyasi sorunların çözümünde, basın özgürlüğüne darbe indirmenin bir gelenek haline geldiğini bir kez daha göstermektedir. Basına yönelik gözaltılar halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkına müdahaledir. Basın ve ifade özgürlüğü cezalandırılamaz” diye konuştu
Açıklama yapan CHP’li Ulubey Belediye Başkanı Ali Rıza Ada da, “Basın ne kadar özgür yazarsa bizler için iyidir. Basın özgür olursa Türkiye’de herkes her şeyi daha iyi öğrenir. Basını kısıtlarsak hiçbir şey öğrenemeyiz” dedi.
Grup yapılan basın açıklamasının ardından Kuran-Kerim okuyup dua ederek sessizce dağıldı.

 

AFYONKARAHİSAR’DA ’14 ARALIK’ PROTESTOSU

 

 

Afyonkarahisar’da Adliye önünde toplanan bir grup, 14 Aralık operasyonunu protesto etti.
İstanbul’da Zaman Gazetesi’nin Yenibosna’daki merkezine polis tarafından düzenlenen operasyonu protesto etmek isteyen bir grup, Afyonkarahisar Adliyesi önünde eylem yaptı. Aralarında gazetenin okurlarının da bulunduğu yaklaşık 500 kişilik grup, Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı ile Samanyolu Medya Grup Başkanı Hidayet Karaca’nın gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Gazetenin bugünkü nüshasının yanında Kuran, Cevşen, Türk bayrağı ve pankartların da yer aldığı eylemde ‘Özgür basın susturulamaz’, ‘Hitler burada, demokrasi nerede’, ‘Allah var, korku yok’ sloganları atıldı.

 

‘BİAT ETMEYENLER SİNDİRİLİYOR’

 

 

Protestoda grup adına açıklama yapan ve Zaman Gazetesi’nin 28 yıllık okuru olduğunu söyleyen İrfan Bilgin, “Bugün gelinen noktada, biat etmeyen herkes bir korku imparatorluğuyla sindirilmeye çalışıldığı gibi, medya da bundan nasibini almıştır. Hükümet, 17 Aralık yolsuzluk operasyonlarını örtmek için yine bir algı operasyonu yapmıştır. Demokrasilerde, hukuk devletinde basını susturma asla kabul edilemez. Bu tüm medyaya yönelik tehdittir” dedi.

 

Eylemlerini adliye önünde Kuran okuyarak sürdüren grup daha sonra dağıldı.

 

 

ADALET SARAYI ÖNÜNDE ‘BASINA ÖZGÜRLÜK’ NÖBETİ

 

 

14 Aralık  Operasyonu kapsamında basına yönelik baskınlar ve bazı gazetecilerin gözaltına alınması, Kayseri Adalet Sarayı önünde protesto edildi. Adalet Sarayı önüne gelen bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile vatandaşlar, ‘Basın Özgürlüğü Nöbeti’ başlattı. Adalet Sarayı önünde toplanan gruba destek veren Kınaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı ve Kayseri Gelişen Sanayici ve İşadamları Derneği (GESİAD) Başkanı Hamdi Kınaş,

 

 

‘’Haksız yapılan uygulamaları protesto etmek için geldik. Arkadaşlarımızla beraber kendi üslubumuzca demokratik tepkimizi ortaya koymak için geldi. Bir gazetenin baskına uğraması, demokratik bir ülkede hiç kabul edilebilir bir şey değil.Ortada herhangi bir suç, herhangi bir neden olmaksızın hayali problemlerle, sıkıntılarla böyle bir baskının yapılması, zulmün yapılması, kabul edilebilir bir şey değil. İş dünyası olarak biz bunu hiç anlayamıyoruz, anlam veremiyoruz. Bu olaylar bizim gibi işadamlarını çok karamsar bir havaya ulaştırıyor, karamsarlığa sokuyor. Böyle bir ortamda işadamları nasıl yatırım yapacak, nasıl işlerini geliştirecek, nasıl ihracat yapacak? Makul şüphe zaten çok yuvarlak bir tabir, muğlak bir tabir. Bu kanunen nasıl uygulanacak? Bunu da çok merak ediyoruz. Çünkü herkes herkesten makul bir nedenden dolayı şüphelenebilir. Bunun sonucunda da çok kötü şeyler olabilir. Bugün bize olur, yarın bir başkasına olur. Makul şüphe diye bir kavramı biz anlamıyoruz’’ dedi.
Aktif Eğitimciler Sendikası Kayseri Şube Başkanı Ayhan Kaya, Adalet Sarayı önünde yaptığı açıklamada, ‘’Yaşadığımız ülke her geçen gün nefes almanın biraz daha zorlaştığı bir yer haline geliyor. Devlet olarak taraf olduğumuz uluslar arası sözleşmelerle garanti altına alınmış neredeyse bütün temel insan hak ve özgürlükleri ihlale uğruyor. Biz inanıyoruz ki, yeryüzünde bir insanın veya başka bir canlının hakkını ihlal eden, Yüce Yaratıcı’nın hakkını da gasp etme kabahatini işlemiş olur. Türkiye, her geçen gün biraz daha fazla kan kaybediyor, yarın ne olacağı, kimse tarafından kestirilemiyor. Zaten 17-25 Aralık’tan bu yana Türkiye’de bir asra yetecek kadar yanlış yapıldı ve yapılmaya devam ediyor. Bunları yapan irade öylesine fütursuz ki, yaptığı hataları söyleme, sorgulama konumunda olan medya organlarını da susturmak sindirmek için herşeyi yapıyor’’ ifadelerini kullandı.
Türkiye’de yapılan istatistiklerin, bir kısım siyasi aktörlerin medyaya yönelik doğrudan veya dolaylı baskıları yüzünden son bir yılda 2 bine yakın gazetecinin işsiz kaldığını gösterdiğini belirten Kaya, ‘’uluslar arası Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü verilerine göre dünya basın özgürlüğü sıralamasında Türkiye, 180 ülke içinde 154’üncü sıraya gerilemiş durumda. Öte yandan kamu çalışanları siyasi görüş ya da etnik kökenlerine göre fişleniyor, ayrımcılığa tabi tutuluyor, hakları ellerinden alınıyor. Bütün bu yapılanlar, birer utanç ve ibret vesikası olarak tarihin karanlık sayfalarında yerini alacaktır. Ama insanlık onuru, her devirde olduğu gibi, bu devirde de insan hakkı ihlallerine, hukuksuzluklara, baskılara, zorbalıklara, zulümlere karşı direnmeye devam edecek ve eninde sonunda kazanacaktır.

 

 

Biz, babalarımızdan ve dedelerimizden hür ve bağımsız bir Türkiye emanet aldık. Evlatlarımıza ve torunlarımıza da aynı şekilde, hür ve bağımsız bir Türkiye teslim edeceğiz’’ diye konuştu.Adalet Sarayı önünde toplananların ellerinde Zaman Gazetesi’nin bugünkü baskısı ile üzerlerinde ‘’Özgür Basın Susturulamaz’’, ‘’Demokrasiye Darbe’’, ‘’Demokrasiden Geri Dönülemez’’, ‘’Özgür Basın Sıfırlanamaz’’ yazılı dövizler taşıdıkları görüldü. Kadınların da destek verdiği eylemde, bazı kadınlar Kur’an okudu. Adalet Sarayı önündeki ‘Basın Özgürlüğü Nöbeti’nin 3 gün süreceği bildirildi. Nöbetin bugünkü bölümünü tamamladıklarını belirten grup sözcüleri, olaysız bir şekilde Adalet Sarayı önünden ayrıldı.

 

 

TRABZON’DA ADLİYE ÖNÜNDE ’14 ARALIK’ EYLEMİ

 

 

Trabzon’da 14 Aralık operasyonu kapsamında gözaltına alınanlar için Trabzon Adliyesi önünde protesto eylemi düzenlendi.

Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı ve Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca başta olmak üzere bazı medya mensuplarının soruşturma kapsamında göz altınına alınmasına tepki için Trabzon Adliye Sarayı önünde protesto eylemi düzenlendi. Zaman gazetesi ve ‘Özgür basına kumpas’ yazılı dövizler taşıyan yaklaşık 500 kişi, ‘Özgür basın susturulamaz’, ‘Özgür basın kalemine sahip çık’ sloganları attı. Grup adına konuşan işadamı Ahmet Altuntaş, son gelişmeleri kınadığını söyledi. Grup açıklama ve sloganlar eşliğinde bir süre adliye önünde bekledikten sonra dağıldı.

 

 

ÇORUM ADLİYESİ ÖNÜNDE ’14 ARALIK’ TEPKİSİ

 

Çorum’da Adliye önünde toplanan bir grup, ’14 Aralık Operasyonu’na tepki göstererdi, kadınlar Kuran-ı Kerim okudu.

 

Çorum’da kendilerini ‘Zaman Gazetesi okurları’ olarak adlandıran bir grup, ’14 Aralık Operasyonu’na tepki amacıyla adliye önünde toplandı. Ellerinde Zaman Gazetesi’nin bugünkü baskısı bulunan kalabalık, ‘Özgür basın susmaz’, ‘Demokrasinin kara günü’ yazılı pankartlar taşıdı. Gruptaki bazı kadınlar da adliye önünde Kuran-ı Kerim okudu. Eyleme CHP İl Başkanı Cengiz Atlas da destek verdi.

 

 

Grup adına açıklama yapan Medya Konseyi Derneği Genel Sekreteri Lokman Erdoğan, ’14 Aralık Operasyonu’nun demokrasi tarihine kara bir leke olarak vurulduğunu söyledi. Erdoğan, “Hiç kimsenin özgür basını susturmaya gücü yetmeyecektir. Bu operasyon sadece Zaman gazetesine değil, demokrasiye yapılmış bir darbe operasyonudur. Bugün iktidarda olanların vermesi gereken asıl hesap 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonudur” dedi.

 

CHP İL BAŞKANI ATLAS: SUSMAYACAĞIZ SUSTURAMAYACAKLAR

Zaman okurlarının eylemine destek veren CHP İl Başkanı Cengiz Atlas ise “Hiçkimse merak etmesin, tarihler boyunca diktatörler kazanamamıştır. Asıl hesap vermesi gerekenler, yatak odalarından, kasalarından para çıkanlardır. Mücadelemiz hayırlı olsun. Susmayacağız, susturamayacaklar” diye konuştu.

 

Grup daha sonra çeşitli sloganlar atarak olaysız dağıldı.