Ahmet Türk: Askerler 5-6 gün içinde serbest

Ahmet Türk: Askerler 5-6 gün içinde serbest
7 Mart 2013 13:29

Mardin Bağımsız Milletvekili ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Genel Başkanı Ahmet Türk, PKK’nın elinde bulunan askerlerin serbest bırakılmasının 5-6 gün içinde gerçekleşeceğini belirterek, Askerler konusunda hiç bir sıkıntı yok. Arkadaşlarımız hazırlık yapıyor. Mazlum-Der, İnsan Hakları Derneği, DTK ve arkadaşlarımız gidecek. Oradaki çalışmaları da bitirdik. Oradaki hükümetten iki arkadaş katılıp, bunları sağ salim evlerine kavuşturacak. Tarih olarak çok kısa sürede, bu hazırlıklar biter bitmez, en fazla 5-6 gün içinde bütün bunlar bitecek. Askerlerin gelişiyle ilgili bir tereddüt yok dedi.

 

 

 

Abdullah Öcalan’ın İmralı’dan gönderiği mektubu PKK yöneticilerine götüren heyetin içinde bulunan Mardin Bağımsız Milletvekili ve DTK Genel Başkanı Ahmet Türk, Van Bağımsız Milletvekili ve DTK Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk, Diyarbakır’da bulunan Kürt siyasi partileri ve sivil toplum örgütlerini ziyaret etti. Süreçle ilgili gelişmeleri görüşmek ve diğer partilerin görüşlerini almak üzere yapılan ziyaretlere Devrimci Demokrat Kürt Derneği (DDKD) ile başlandı. Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk bugün sabah saatlerinde DDKD’yi ziyaret ederek Dernek Başkanı İmam Taşçıer ile görüştü.

 

 

 

 

ÖCALAN KÜRT PARTİLERİNİN DÜŞÜNCELERİNİ ÖĞRENMEK İSTİYOR

 

Görüşme öncesi gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ahmet Türk, Abdullah Öcalan’ın süreçle ilgili sürdürdüğü politikalar ve sürecin barışçıl bir sürece evrilmesi konusunda attığı adımlarla, yeni bir sürecin içine girildiğini söyledi. Türk, şöyle dedi

 

 

 

”Süreci çok doğru okumamız lazım. Bunu Kürt ve Türk halkının ilişkilerinin yeniden düzenlenmesine yönelik bir süreç olarak değerlendirmek lazım. Barışın kolay olmadığını biliyoruz. Ortadoğu’ya, dünyadaki gelişmelere baktığımızda, Kürt sorunu çözülmeden ne Türkiye ne Ortadoğu’ya istikrarın gelmeyeceğini aklı başında herkes görüyor. Yıllardar beri çok yakın ilişkide olan iki halkı nasıl doğru bir temelde, demokratik bir ünitede buluşturacağımızın bir çalışması olarak değerlendirmek lazım.

 

 

 

 

Elbette yeni bir süreç ve başlangıçtır. Kürtler 100 yıldan beri hep barış ve çözüm arayışı içindeyken, çoğu zaman aldatılmış, kandırılmış bir halk. Bu nedenle hepimizin kaygıları var. Hepimiz onurlu bir barış için bütün gücümüzle sürece destek vermeyi adeta karar altına almış durumdayız. Süreci doğru okumamak bizi farklı yerlere götürebilir.

Öcalan’ın özellikle bütün Kürt partilerinin düşüncelerini öğrenmek istediğini belirten Türk, Bu konuda daha esnek bir çalışma yapmamız gerekiyor. ‘Mutlaka onlarla görüşerek, tartışarak, düşüncelerini alarak bir sürecin içinde olmak istiyorum’ şeklinde ifade etmişlerdir. Aynı cümlelerle ifade etmeyi uygun gördüm. Bu sürecin başlamasıyla birlikte çalışmalarımızı sürdürdük. Herkesin ifade ettiği şu, Kürt siyasi partileri hangi parçada olursa olsun stratejik bir sürecin içinde olmalıdır,süreci birlikte kucaklamalı, paylaşmalıdır. Böyle bir kararlılık gördük. Kürtler ne istediklerini ortak, güçlü bir şekilde ortaya koyarlarsa çözümün ve barışın önünde hiçbir engel kalmaz” dedi.

 

 

 

 

”DDKD Başkanı İmam Taşçıer ise silahsızlık ve çatışmasızlığın daha çok Kürt realitesinin tanınmasını sağlayacağını belirterek, Kürt sorununun çözümünde de tüm Kürtlerin rol almasını istiyoruz. Kürtlerin elbirliğiyle ne istediklerini beraber karar vermelerinde yarar görüyoruz” dedi.

 

SÜRECE ZARAR VERME MANTIĞI ASLA OLAMAZ

 

DDKD ziyaretinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ahmet Türk, ”Görüşme notlarının sızdırılmasının kendi açılarından ahlaki bir durum olmadığını söyledi. Türk, Partimizden kaynaklanan bir durum değil. Burada partimizin hiç bir şeyi yokmuş gibi söylemek istemiyorum. Mutlaka burada bir tedbirsizliğin sonucunda bu noktaya gelinmiştir. Ama bu konuda ciddi” diye konuştu.

 

 

CHP’YE ELEŞTİRİ

 

30 yıldan beri insanların yaşamını yitirdiği çok acılı bir süreç yaşandığını belirten Türk, ”Akıl ve vicdan sahibi olan herkesin bu sürece destek vermesi gerekir. CHP gibi bir parti önemlidir. Bu sürece destek vermesi, birlikte yaşama arzusunu ve iradesini güçlendirmesi önemlidir. CHP’den beklentimiz budur. Bugün görüyoruz ki, çok açık bir şekilde derin devletin ve barışı istemeyenlerin arkasında bir siyaset güdüyor. Sosyal demokratım diyen bir parti açısından üzücü bir durumdur. Umut ediyoruz ki, akılları başlarına gelir. Ortadoğu’daki kaosun, istikrarsızlığın çözümünde bir katkı sunarlar. Biz artık meseleyi stratejik olarak değerlendiriyoruz. Bu iş bütün kürtlerin omuzunda gidecek bir süreçtir. Bunun böyle görülmesi lazım” dedi.

 

ASKERLER KONUSUNDA HİÇ BİR SIKINTI YOK

 

 

 

PKK’nın elinde bulunan askerlerle ilgili sorulan soruyu cevaplayan Türk, ”Askerler konusunda hiç bir sıkıntı yok. Arkadaşlarımız hazırlık yapıyor. Mazlum-Der, İnsan Hakları Derneği, DTK ve arkadaşlarımız gidecek. Oradaki çalışmaları da bitirdik. Oradaki hükümetten iki arkadaş katılıp, bunları sağ salim evlerine kavuşturacak. Tarih olarak çok kısa sürede, bu hazırlıklar biter bitmez, en fazla 5-6 gün içinde bütün bunlar bitecek. Askerlerin gelişiyle ilgili bir tereddüt yok” dedi.