Turizm amaçlı yapılan tekne bürokatlara mı hizmet veriyor?

Turizm amaçlı yapılan tekne bürokatlara mı hizmet veriyor?
15 Mayıs 2012 11:50

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesiyle seçim öncesi Beyşehir Gölü’ne indirilen 400 bin TL maliyetli teknenin akibetini sordu. Turizm amaçlı yapılan gemi bürokratlara mı hizmet veriyor? Bu gemileri hangi firmalar yaptı ? Seçim öncesi, yapılan bu gemilerin ihalesinde yolsuzluk mu var ?
CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesiyle seçim öncesi Beyşehir Gölü’ne indirilen 400 bin TL maliyetli teknenin akibetini sordu. Turizm amaçlı yapılan gemi bürokratlara mı hizmet veriyor? Bu gemileri hangi firmalar yaptı ? Seçim öncesi, yapılan bu gemilerin ihalesinde yolsuzluk mu var ?

İşte Atilla Kart’ın soru önergesi:

Ulaştırma Bakanlığı tarafından iç sular – iç göller için yaptırılan 7 gemiden birisi , Türkiye’nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü’ne indirilmiştir. Yaklaşık 400.000 TL.  değerinde olan ve Ulaştırma Bakanlığı tarafından Beyşehir Gölü’ne hediye edildiği Bakanlık Yetkilileri tarafından açıklanan “Kubadabad” isimli bu teknenin , birlikte 32 kişi kapasiteli olduğu, Deniz Otobüsü şeklinde ve turizm amaçlı olarak  kullanılacağı törenler esnasındaa açıklanmıştır.

 
Teknenin teslimi 31 Mayıs 2011 tarihinde yapılmıştır. Bir başka ifadeyle, 12 Haziran 2011 Genel Seçimlerinden 10 gün kadar evvel yapılmıştır.

Aradan geçen 1 yıl içinde bu geminin, Beyşehir Gölünde turizm amaçlı olarak kullanıldığına dair hiçbir faaliyete rastlanmadığı Tarafımıza ulaşan bilgiler arasındadır. Zaman zaman ve Bürokratlara özel olarak hizmet verecek şekilde kullanıldığı da gelen bilgiler arasındadır. Geminin faal olmadığı yerel basında ve kamuoyunda  dile getirilmiş ise de ,  Yetkililer tarafından kamuoyuna tatminkar bir açıklama bugüne kadar yapılmamıştır.

 

Olayın gelişiminden ortaya çıkan bulgulara göre; 12 Haziran Genel Seçimleri arifesinde “Seçim Yatırımı” amaçlı olarak Erzincan, Adıyaman, Bitlis , Gaziantep, Beyşehir , Elazığ ve Burdur için benzeri gemilerin ya da teknelerin alındığı ; seçim öncesinde siyasi amaçlı gösterilerin yapıldığı , ancak Beyşehir ile ilgili olan Geminin-Teknenin 1 gün dahi faaliyet göstermediği anlaşılmaktadır. Bir taraftan belli firmalara trilyonlara ulaşan kazanç sağlanmış , bir taraftan da ayıplı ve kullanılamaz halde olan bu gemi ya da gemilerin  neden kullanılamaz olduğu denetlenmemiştir.  Bu gemilerin satışı sağlanarak birilerine Devlet eliyle haksız kazanç sağlanmıştır.


 

AKP İktidarlarının tipik karakteristiği bu olayda da kendini göstermiştir; hizmet yapıyor görünüyorken bile, ayıplı ve hileli yollarla yandaş ve siyasi ilişkiler içerisinde birilerine Hazine’den – Beytülmalden pay aktarılmıştır.

 

Fakir – fukara, garip –gureba edebiyatı yapanlar yine Kul hakkına el uzatmışlardır.

Bu bilgi ve değerlendirmeler ışığında soruyoruz;

 
(1) 12 Haziran 2011 Genel Seçimleri’nin 10 gün kadar öncesinde  tören ile 7 İl’e satılan bu gemilerin-teknelerin toplam satış bedeli nedir?  Bakanlık ya da Hazine’den yapılan ödeme tutarı nedir? Hangi firma ya da firmalara ödeme yapılmıştır?

Alımlar hangi usulle yapılmıştır? Kamu İhale Kanununun “Açık İhaleye Dair” hükümleri uygulanmış mıdır? Uygulanmadıysa hangi yasal gerekçeyle uygulanmamıştır?

 

(2) Beyşehir Gölünde kullanılmak üzere Beyşehir Belediyesine teslim edilen “Kubadabad” isimli Gemi bugüne kadar neden 1 gün dahi turizm amaçlı faaliyet göstermemiştir?  Ayıplı ve hileli olduğu anlaşılan bu gemi alımından dolayı Bakanlık Yetkilileri hakkında bugüne kadar neden idari ve adli işlemler yapılmamıştır?

 
Seçim öncesinde şov amaçlı olarak ve Kamu Hazinesinden bu yolla yapılan Bütçe transferleri , Hükümet eliyle ve Devlet yetkisinin kötüye kullanılması suretiyle yolsuzluk yapılması anlamına gelmez mi?

 
Bu tablo aynı zamanda yapılan yolsuzluğa Bürokratların da iştirak ettiği anlamına gelmez mi?

 
(3) Bakanlık ve Hükümet olarak  bu kadar bariz olan yolsuzluk ilişkilerinin üzerine bugüne kadar neden gitmediniz?

 
Salt bu durum bile , bu ilişkilerin Bakanlık tarafından himaye edildiği anlamına gelmez mi?

(4)Beyşehir dışında 6 İl’e gönderilen Gemiler amaca uygun olarak faaliyet göstermişler midir?

Beyşehir’de olduğu gibi faal olmayanlar var mıdır?