Tüp bebek tedavisine alternatif bir yöntem Anevivo

Tüp bebek tedavisine alternatif bir yöntem Anevivo
26 Ocak 2016 09:01

Anevivo, klasik tüp bebek tedavisi yöntemine ek uygulama getiren bir yöntemin adıdır. Bu yöntemde yumurta ve spermler toplandıktan sonra bir kapsül içine yerleştirilerek rahime transfer ediliyor.

 

 

Bu işlem yumurta toplama işlemi ile aynı gün gerçekleşiyor. Ertesi gün ise bu kapsül geri alınarak tekrar laboratuvar işlemleri gerçekleştiriliyor. Embriyolog, döllenmiş yumurtalardan sağlıklı olanları seçiyor ve gelişimlerini takip ediyor. Transfer günü ise en sağlıklı yumurtalar, tıpkı tüp bebek yönteminde olduğu gibi transfer ediliyor.

 

 

Bu yöntem doğal ortamda gerçekleştiği için başarı oranını arttıracağı iddia ediliyor. Henüz kanıtlanmış bir başarı oranı yok. Bir diğer konu ise işlemin maliyetleri düşüreceği ve tüp bebek yöntemini tarihe karıştıracağı yönünde. Malesef ki bunu onaylamak mümkün değil. Okuduğunuz üzere normal tüp bebek yöntemine ek bir uygulama olan Anevivo yönteminin maliyeti düşürmek değil, daha fazla işlemden geçtiği göz önüne alınırsa maliyetleri ciddi oranda arttıracağı bir gerçek. Ayrıca sadece döllenmenin doğal ortamda olduğu düşünülürse ki kapsülün yapay olduğu unutulmamalı, geri kalan diğer laboratuvar işlemlerinin tamamı yine tüp bebek uygulamasında olduğu gibi yapay ortamda vücudu taklit eden koşullarda gerçekleştirilmektedir.

 

 

İşlemin bir diğer tartışılacak noktası ise mikroenjeksiyon yöntemi ile yüksek oranda başarı elde edebiliyorken, spermlerin kendi kendilerine yumurtaları döllemelerini beklemek özellikle düşük sayıda sperm ve yumurta sahibi hastalar için uygulamanın kullanılamaması anlamına gelmektedir. Artık günümüzde klasik IVF yöntemi bile bir çok merkezde uygulanmamakta olup, başarı şansı kanıtlanmış mikroenjeksiyon yöntemi ile tüp bebek işlemi gerçekleştirilmektedir.