TTB'den göçük tepkisi: 'İşçiye ya açlıktan ya da iş kazasında ölmek kaldı.'

TTB'den göçük tepkisi: 'İşçiye ya açlıktan ya da iş kazasında ölmek kaldı.'
23 Kasım 2012 15:05

İşçinin, sendikalaşarak örgütlenme gibi en doğal hakka dahi tahammül edemeyen sermayeye, hükümet eliyle yeni sendika yasasıya altın tepside sunulduğunu savunan Türk Tabipleri Birliği, işçiye ya açlıktan ya da iş cinayetinden ölmenin kaldığını iddia etti.

 

 

Samsun Eti Bakır İşletmeleri’nde tank kapağı yapımı sırasında göçük olması sonucu işçilerin hayatını kaybetmesine ilişkin yazılı bir açıklama yapan Türk Tabipleri Birliği, “Özelleştirme ve taşeronlaştırma programı içerisinde sermayenin hizmetine sunularak, Cengiz İnşaat A.Ş. ne devredilen Eti Bakır Samsun İşletmesi’nde iş cinayeti. Güvencesiz ve esnek çalışma biçiminin genel model olarak işlediği ve buna bağlı olarak taşeronlaştırmanın, sendikasızlaştırmanın ve bunların beraberinde getirdiği sağlıksız ortamların bir sonucudur iş cinayetleri” dedi. İşçinin, sendikalaşarak örgütlenme gibi en doğal hakka dahi tahammül edemeyen sermayeye, hükümet eliyle yeni sendika yasasıya altın tepside sunulduğunu savunan Türk Tabipleri Birliği, işçiye ya açlıktan ya da iş cinayetinden ölmenin kaldığını iddia etti.

 

SUÇ KANUNDA ARANMAYACAK

Eti Bakır Samsun İşletmesi’nde sendikalaşarak örgütlenmeye çalışan 17 işçinin işten çıkarıldığı hatırlatılan açıklamada, şöyle denildi.
“İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu iş cinayetlerini önlemeye yönelik değil, suçluyu bulma mantığına göre yapılandırıldığı için şimdi suçlular bulunacak! Bu suçlu; ya iş cinayetinden ölen veya yaralanan işçi, ya iş güvenliği mühendisi, ya da işyeri hekimi olarak öne çıkartılacak. Cengiz İnşaat A.Ş. nin sahibi eya üst düzey yöneticileri de suçlu ilan edilebilecek! Ancak hiçbir zaman kapitalizmde ve üretim alanını işçinin değil de sermayenin çıkarları doğrultusunda düzenleyen İş Sağlığı ve İş Güvenliği Yasasında suç aranmayacak! Oysa biz diyoruz ki kapitalizm öldürüyor, öldürecek!”
Açıklamada, iş kazalarının, güvencesiz ve esnek çalışmanın, taşeronlaştırmanın suçu olduğunun belirtildi.