TTB Başkanı: Dört dörtlük Covid hastası olsa bile ‘bulaşıcı hastalık’ ya da ‘doğal ölüm’ olarak geçiyor

TTB Başkanı: Dört dörtlük Covid hastası olsa bile ‘bulaşıcı hastalık’ ya da ‘doğal ölüm’ olarak geçiyor
17 Nisan 2020 09:58

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman, “Test negatif olunca dört dörtlük Covid hastası olsa bile, Covid olarak geçmiyor, bulaşıcı hastalık ya da doğal ölüm geçiyor” dedi.

 
DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ NE DEDİ?

 
TTB Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman, Tarafsız Haber Ajansına konuştu. Koronavirüs konusunda merak edilen sorulara yanıt veren Adıyaman, özetle şunları söyledi:

“Dünya Sağlık Örgütü kodlamaları Covid-19 için hastalığı için iki tür kodlama yapılması gerektiğini söyledi. Bir tanesi test pozitifler zaten Covid-19 olarak kodlanıyor, ikinci kodda test negatif ama klinik olarak ve radyolojik olarak Covid-19 hastası teşhisi konuluyor, tedavisi yapılıyor ama test negatif bunların da virüs tanımlanmamış Covid-19 olarak kaydedilmesi gerektiğini söyledi. Türkiye bundan farklı bir yol izliyor.

 

 

ABD’DE NEDEN YÜZDE 30’LUK BİR ARTIŞ OLDU?

 
Önceki gün ABD’de New York’ta aynen bu şekilde test negatif olanlar da Covid-19 hastası kabul edildi ve kayıplar diğer pozitiflerin üstüne ilave edildi, yüzde 30’luk bir artış oldu sayıda.

 

 

“PCR TESTLERİ NEGATİF OLAN AMA COVİD-19 TEDAVİSİ YAPILAN HASTALAR VAR”

 
Biz de böyle olması gerektiğini söylüyoruz. Biz biliyoruz ki -bilgi var ki elimizde- hastanelerde yatan birçok PCR testleri negatif olan ama klinik ve radyolojik olarak Covid-19 tanısı alıp Covid-19 tedavisi yapılan hastalar var.

 

 

“YA BULAŞICI HASTALIK YA DA NORMAL ÖLÜM OLARAK GEÇİYOR”

 
Bunların kaybını da Türkiye’de ya influenze pnömonisi ya bulaşıcı hastalık ya da normal ölüm olarak geçiyor. Dolayısıyla da bir farklılık oluyor Covid-19 hastalığı tanısı almış kayıplarda, ölümlerde ve bir fark doğuyor, bu bir tercih Türkiye’nin yaptığı ama Türkiye’nin bu tercihini yapmasının yani biz şöyle diyoruz; Dünya Sağlık Örgütü ne diyorsa o yapılmalı ki uluslararası standartlarda bir karşılaştırma yapılabilmesi için bunun böyle olması gerekiyor ki biz o zaman biz kendimizi Güney Kore’yle, Almanya ile İtalya ile kıyaslayabiliriz.

(Rakamlar) daha düşük çıkıyor.

 

“YÜZDE 80’LİK KİTLE VAR HASTA AMA HASTANELERE BAŞVURMADIĞI İÇİN BİZ ONLARI BİLMİYORUZ”

 
Altıncı haftaya geliyoruz neredeyse test sayısı daha yeni arttı, dolayısıyla biz ortalıkta dolaşan yani çevrede dolaşan yüzde 30’luk bir kitle var, hasta olup da ama hiç belirti vermiyor. Hastaların yüzde 50’si de basit bir kırıklık şeklinde geçiriyor. Zaten yüzde 80’lik kitle var hasta ama hastanelere başvurmadığı için biz onları bilmiyoruz. Dolayısıyla hasta sayısı tabii ki de daha fazla.

Daha testler yeni yeni yaygınlaştı ama o da hastanelere uğrayanlara ve onların temaslılarına daha yeni yapılmaya başladı.

 

 

“TEŞHİS KONULANLARIN EN AZ 10 MİSLİ HASTA OLMASI GEREKİYOR”

 
Bu hastalığa yakalananların yüzde 80’i belirti vermiyor. Yüzde 20’si hastaneye başvuruyor. Biz o da yüzde 20’ye zaten şey yapıyoruz. Dolayısıyla bu teşhis konulanların en az 10 misli hasta olması gerekiyor, 10 ile çarpmak gerekiyor onu.

 

 

“TEST NEGATİF OLUNCA DÖRT DÖRTLÜK COVİD HASTASI OLSA BİLE BU COVİD OLARAK GEÇMİYOR”

 
Test negatif olunca dört dörtlük Covid hastası olsa bile, klinik olarak akciğer tomografisi çekilmiş tamam bu Covid diyoruz tedavi veriyor ve hasta kaybediliyor, bu Covid olarak geçmiyor, test negatif çıktığı için influenze pnömonisi, bulaşıcı hastalık ya da doğal ölüm geçiyor. Dünya Sağlık Örgütü ‘böyle yapmayın’ diyor. Test negatif çıksa da virüs belirlenmemiş Covid-19 olarak yazın diyor. Amerika önceki gün bunları kattı.

 

 

“BİR MASKENİN ÖMRÜ 4 SAATTİR”

 
Bir maskenin ömrü 4 saattir. Sabahtan akşama kullandığınız zaman faydasından çok zararı olur. 8 saat dışarıdaysa iki kere maske değiştirmesi gerekiyor, böyle hesap etmek gerekiyor.

 

 

MASKE KULLANIMINDA YAPILAN HATALAR NELER?

 
Maskenin kullanımına çok dikkat etmek gerekiyor. ‘Maskem var’ deyip önüne arkasına ellerseniz siz o maskenin hiçbir işe yaramaz.

 

 

HAFTADA KAÇ MASKE KULLANMAK GEREKİYOR?

 
Beş maske 2.5 günlük. Günde iki tane kullanıyorsanız.

Bunlar popülist uygulamalar. Gerçekten halkın sağlığını korumak istiyorsanız günde iki taneden 5 gün kullanılacaksa haftada 10 -hafta sonları sokağa çıkma yasağı oluyor- 5 günlük için en az 10 tane maske verilmesi gerekiyor.

 

 

“USULÜNE UYGUN YAPILMIŞ BİR BEZ MASKE DE BİR TÜLBENTLE AĞZINIZI KAPATMANIZ DA AYNI İŞİ GÖRÜR”

 
Halkın cerrahi maske takmasına gerek yok. Bir bez maske de usulüne uygun yapılmış bir bez maske de bir tülbentle ağzınızı kapatmanız da aynı işi görür. Çünkü konu siz hastaysanız hastalığı dışarı vermemenizdir, o sizi korumuyor aksine sizi mikrobu dışarıya vermenizi koruyor o maske.

 

 

KENDİ MASKEMİZİ YAPABİLİR MİYİZ?

 
Türk Tabipleri Birliği web sitesinde maskelerin nasıl yapıldığına dair gayet detaylı bilgiler var.”