TRT ‘kozmik oda kuruyor’ iddiası!

TRT ‘kozmik oda kuruyor’ iddiası!
12 Mayıs 2023 08:29

Yurttaşın vergileriyle yayın hayatını sürdüren TRT’nin, seçim günü “kozmik oda” kurarak AKP lehine manipülasyon yapacağı iddiaları konuşuluyor. RTÜK üyeleri Taşçı ve Keser iddialar üzerine TRT’den randevu istedi.

 

Fotoğraf: Arşiv

 

Birgün’de yer alan habere göre Türkiye tarihinin en önemli seçimlerine sayılı günler kala iktidar tarafından yapılacağı belirtilen manipülasyon iddialarına bir yenisi eklendi. Gazeteci Devrim Gürkan’ın TRT’de seçim için “kozmik oda” kurulacağını öne sürmesinin ardından RTÜK üyeleri İlhan Taşcı ve Tuncay Keser TRT Genel Müdürü’nden randevu talep etti.

İlhan Taşcı, 14 Mayıs Pazar günü yapılacak seçimler için “seçim sonuçlarının manipüle edilmesi için TRT’de kozmik oda kurulduğu” iddiaları ile ilgili açıklama yaptı. Söz konusu iddialara ilişkin TRT Genel Müdürü Zahid Sobacı’dan randevu istediklerini belirten Taşçı, detaylara ilişkin paylaşımı bugün yapacağını söyledi. Taşçı, “Yayınlarda manipülasyona asla izin vermeyeceğiz! Başka iddialar da var araştırıyorum, detayları paylaşacağım” ifadelerini kullandı.

 

 

UYARIMIZI YAPTIK

 

 

Randevu talebini TRT’ye gönderdiklerini aktaran Taşçı, “TRT Genel Müdürü Zahid Sobacı’ ya da konuyu ilişkin uyarıları yazılı olarak da gönderdik, konuşmak için randevu talebimize dönüş bekliyoruz. Kimi sorular var ki ancak muhatabı yanıtlayabilir, aydınlatabilir. Başka iddialar da var araştırıyorum” diye konuştu.

Randevuya yanıt beklediklerini belirten RTÜK Üyesi Tuncay Keser ise “Seçim süreci ile ilgili özellikle kamu kaynakları kullanan haber kurumlarına büyük sorumluluk düşüyor. TRT’nin seçim gecesi yayınlarına ilişkin gündeme gelen ‘kozmik oda’, ‘paralel veri’ gibi iddiaların, en ufak şüpheye yer bırakmayacak şekilde yanıtlanması zorunludur” dedi.

 

 

BAŞINDA ÖYMEZ VAR

 

 

İçişleri Bakanlığı’nın GAMER üzerinden paralel Yüksek Seçim Kurulu istediği iddiaları tartışılırken önceki gün “kozmik oda” iddiasını sosyal medya hesabı üzerinden paylaşan Gürkan, 2019 yerel seçiminde veri akışının kesildiğini hatırlatarak “TRT’nin seçim yayınını koordine edecek bu Kozmik Oda’nın sorumlusu ise tanıdık bir isim; ‘Hasan Öymez.’ Hani 2019’da İstanbul’da Ekrem İmamoğlu, Ankara’da da Mansur Yavaş öne geçince veri akışı birden kesilen Anadolu Ajansı vardı ya. İşte o kesintiyi yapan AA’nın seçim yayın sorumlusu olan Hasan Öymez” ifadelerini kullanmıştı.

 

 

Devrim’in paylaşımındaki önemli başlıklar ise şu şekilde:

 

 

Stüdyolar dairesi bypass edilecek: “AA verileri bu ne olduğu malum isimlerin yönettiği, kim olduğu belirsiz kişilerin çalıştığı, işlevi belirsiz bir yazılımın kullanıldığı “kozmik odaya” geldikten sonra TRT yayınına verilecek. Üstelik bir ilginç yenilik daha yapılmış. Bugüne kadarki seçim yayınlarının “teknik” sorumlusu olan Stüdyolar Dairesi tamamen bypass edilmiş. Yayın, Bilgi Teknolojileri Başkanlığı’nca yapılacak.

“Paralel YSK” vurgusu: “Seçim yayınında TRT hariç herkes var. Rahatsız edici bir diğer konu ise bir süredir TRT’de yoğun mesai yapan İletişim Başkanlığı ve İç İşleri Bakanlığı personelleri. Kısa süre önce tartışılan ‘Süleyman Soylu’ tarafından kurulmaya çalışılan ‘paralel YSK’ haberleri bu durumu daha sorgulanır hale getiriyor.”

“Vatana ihanet” soruşturması: “TRT yönetiminin yine sessiz kalacak büyük ihtimalle. En fazla ‘mesnetsiz iddialar’ diye bir polemikle ve ‘şahane stüdyomuz’ benzeri bir kliple yanıt verirler. Ama olası bir seçim gecesi manipülasyonuna TRT’nin dâhil olması ‘vatana ihanet’ soruşturması demektir ve boşunadır.”