Tonyalı kadınlar belgesel çekti, kahve basıp erkeklere hesap sordu

Tonyalı kadınlar belgesel çekti, kahve basıp erkeklere hesap sordu
7 Mart 2013 10:08

Trabzon’un Tonya İlçesi’nde Kaleönü Köyü’nde bir grup kadın, ‘Karadeniz Kadiniyuk, Haklarimuzun Peşindeyuk’ adlı belgesel film çekti.

 

 

 

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası AB Bilgi Merkezi tarafından bu yıl 3’üncüsü organize edilen, ‘AB- Türkiye Karadeniz Kadın Belgesel Film Festivali’ için bir araya gelen Kaleönü Köyü kadınları, bu yıl ikinci belgesel filmlerini çekti. Belgeselin yönetmenliğini 71 yaşındaki Hanife Baykan, sesçiliğini 72 yaşındaki Sebahat Şanlı, kameramanlığını ise 45 yaşındaki Ayşe Uzun Yağız yaptı.

 

 

 

KADINLAR KAHVEHANEYİ BASTI

Geçen yıl yapılan belgesel filmde kadınlara soru yöneten kadınlar, bu kez erkeklere soru yöneltmek istedi. Ancak, Kaleönü Köyü’nde ve ilçe merkezinde 2 gün süren çekimlerde gittikleri evlerde erkekleri bulamayan, kahvede olduklarını öğrenen kadınlar, Tonya ilçe merkezinde bir kahvehaneyi bastı. Kahvehanede oyun oynayan erkeklere eleştiriler yönelten kadınlar, “Ne duruyorsunuz burada? Karılarınız dışarıda, neden yardım etmiyorsunuz? Evde bir iş etmiyorsunuz, oturmuş burada oyun oynuyorsunuz. Habu yaşta oyun oynuyorsunuz. Bu olur mi?” diye çıkıştı. Kadınların beklenmedik çıkışı karşısında şaşkınlık yaşayan kahvehanedeki Tonyali erkekler de “İşimiz yok. Başka ne yapalım? Sizin başka işiniz yok mu?” diye yanıt verdi.

 

 

 

 

BU KEZ ERKEKLERE SORDULAR

Belgesel film çekimleri ile ilgili olarak köylü kadınlara yapmaları gerekenler konusunda bilgi veren Kadın Film Atölyesi Eğitmeni ve Yönetmen Deniz Yeşil, aynı kadınlarla geçen yıl da film atölyesinde bir belgesel çekimi yaptıklarını anlattı. Yeşil, “Ben de yanlarında oldum ama onlara çok da yardım etmeme ihtiyaç olmadı. Filmi aldılar, götürdüler. Karadeniz kadını korkusuz ve cesaretli varlık. Soruları bu filmde de korkusuzca sordular. İlk filmde kadınlar kadınlara soru soruyorlardı, ikinci filmde kadınlar erkeklere, ‘Eşlerinize yardımcı oluyor musunuz?’ diye soru sordular. Açıkçası erkeklere iyi fırça attılar” dedi.

 

 

 

 

ERKEKLER EVDE OLMAYINCA

 

 

Kadınların kahvehane basma hikâyesine değinen Yeşil, bu konuda da şunları söyledi:

 

“Kadınlar gittikleri evlerde erkekleri bulamayınca kahvehaneyi basıp burada erkeklere hesap sordular. Bu belgeselde sanatın ayrıcalıklı insanlarının elinde elit bir uğraş olmadığını, aslında hayatın ve insanların olduğu her yerde sanatın her türünün icra edilebileceğini, ayrı değer ve tatta olacağını burada gördük. Köylü kadınlar, ‘Biz şehirli kadınların kamerasını kullanabildik. Acaba onlar bizim ineklerimize bakabilir mi?’ diyerek güçlerini ortaya koydular.”

 

KADIN BELGESEL FİLM FESTİVALİ 3 GÜN SÜRECEK

 

 

 

Trabzon’da Lara Sineması’nda 8 Mart akşamı saat 19.00’da köylü kadınların çektiği filmin galası ile başlayacak olan ‘3’üncü AB- Türkiye Karadeniz Kadın Belgesel Film Festivali’ 3 gün sürecek. Türkiye ve Avrupa yapımı belgesel filmler Trabzonlularla buluşacak. Etkinlikte tanınmış Alman belgesel filmci Martina Priessner de 10 Mart Pazar günü takipçileriyle bir söyleşi gerçekleştirecek.