Tekne satın alan mülteciler amacına ulaşamadı

Tekne satın alan mülteciler amacına ulaşamadı
12 Kasım 2016 12:50

BODRUM’da ahşap gezi teknesi satın alan 50 mülteci, Türk ve Yunan Sahil Güvenlik ekiplerinin abluka altına aldığı bölgeden geçemedi. İstanköy Adası’na (Kos) geçme umutları yarıda kalan teknedekiler, Türk Sahil Güvenlik ekiplerince yakalandı.

 

 

 
Bodrum’dan 80 bin euroya satın alındığı öne sürülen 18 metrelik ‘M/Y Sun’ adlı ahşap günübirlik tur teknesiyle 42’si Suriyeli ve 8’i Pakistanlı toplam 50 mülteci, bugün saat 04.00’te, Gümbet Mahallesi İnceburun Mevkii’nden denize açıldı. Akyarlar’a 3 mil mesafede devriye görevi yürüten 1 Nolu Sahil Güvenlik botu, Yunanistan’ın İstanköy Adası açıklarına doğru yavaşça ilerleyen mülteci teknesini fark etti. Sahil Güvenlik botundaki görevliler, telsizden mültecilere durmaları yönünde uyarı anonsu yaptı. Uyarıya yanıt vermeyen tam yol gitmeye başlayan teknedekiler, bu kez İstanköy’de konuşlu 2 Yunan Sahil Güvenlik botunun da kendilerine doğru hareket etmesiyle çaresiz kaldı.

 

 

 

Türk Sahil Güvenlik botu teknenin önüne geçerek, saat 07.10’da durdurdu. O anlar DHA kameraları tarafından görüntülendi. Teknedeki 15’i çocuk, 12’si kadın 50 mülteci yakalandı. Kadınlardan 2’sinin hamile olduğu öğrenildi. Mülteciler, Türk Sahil Güvenlik botuna alınarak Bodrum Limanı’na getirildi. 2-3 yaşındaki çocukların anne ve babalarının kucaklarında uyumaya devam ettikleri görüldü. Mültecilerin kimlik tespitlerinin yapılacağı, kaçışı kimin organize ettiğinin ise araştırıldığı belirtildi.

 

 

“DİKKAT ÇEKMEMEK İÇİN HIZLI GİTMEDİK”

 

 

İstanbul’dan VIP minibüslerle kente ulaştıklarını söyleyen mültecilerden 2 çocuk babası Suriyeli 38 yaşındaki Hassım Vahasi’nin ifadesi, grubun yolculuğuna ışık tuttu. 2 ayrı marketi olduğunu, iş savaşın ardından Suriye’nin Lazkiye kentinden öğretmen eşi ve 2 çocuğuyla kaçtıklarını söyleyen Vahasi’nin, “Üç aile önce Hatay’a sonra İstanbul’a geldik. Oradan minibüslerle Bodrum’a geldik. Bugüne kadar 15 bin Euro harcadık. Herkes bizden para istiyordu. Bu yolda ölümler olduğunu biliyorduk. Lazkiye’den tanıdıklarımız aracı oldu. Bodrum’a geldik. Üç dört gündür fırtına vardı, otelde kaldık. Bize önce motoryat satın alacaklarını söyleyen organizatörlerin, ardından bu tekneyi temin ettikleri görünce şoke olduk. Kişi başı yaklaşık 3 bin euro verdik. Çocuklar için 1000 euro aldılar. Tekneyi kullanan Suriyeli, Atina’ya götüreceğini söyledi. Yola çıktıktan sonra çok yavaş hareket ediyorduk. Hava güzeldi. Dikkat çekmemek için hızlı gitmedik. Ama denize açıldıktan 2 saat sonra Sahil Güvenlik geldi. Avrupa ülkelerine gitmekten başka çaremiz yok. Türkiye’de yeterince vatandaşımız var ve çok zor koşullar altında yaşıyorlar” dediği öğrenildi.

 

 

Bodrum Limanı’na getirilen ‘M/Y Sun’ adlı tekneye el konulduğu, kime ait olduğunun araştırıldığı, soruşturmanın sürdüğü bildirildi.

 
Yaşar ANTER / BODRUM (Muğla), (DHA)-