TBMM’de gündem icra, iflas ve bütçe

TBMM’de gündem icra, iflas ve bütçe
15 Kasım 2021 10:12

Yoksulluk, salgın hastalık, ekonomideki kötü gidişata karşı yaralarının sarılmasını bekleyen halk için çalışmayan TBMM, bu hafta da iktidarın tartışmalı düzenlemeleri için mesai harcayacak.

 

 

TBMM Genel Kurulu’nda haftanın önemli mesaisi, beşinci yargı paketi olarak da adlandırılan İcra ve İflas Torba Kanun Teklifi olacak. AKP iktidarları döneminde 23 ayrı düzenlemeye konu olan ve 358 kez maddeleri değiştirilen İcra ve İflas Kanunu’na ilişkin değişiklikler içeren torba teklifte, vatandaşların el konulan malları daha kolay elden çıkarılacak.

54 maddelik torba kanun teklifinin mevcut haliyle yasalaşması durumunda, icra takibinin elektronik ortamda başlatılmasına olanak sağlanacak. Teklifle haczedilen malların daha önce net olarak tanımlanmamış satış süreleri bir yıl olarak kesinlik kazanacak. Hacizli malların en az masraf ve en yüksek değerle satışı için çeşitli değişiklikler yapılacak ve hacizli malların satış yapılmaksızın uzun süre depolarda bekletilmesine engel olunacak. Düzenlemede icra ve iflas dosyaları karşısında savunmasız durumda kalan halka çare olacak bir değişiklik ise yer almıyor.

 

 

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda ise 2022 bütçe mesaisi devam edecek. Yarın Milli Savunma Bakanlığı, Çarşamba günü Ticaret Bakanlığı, Rekabet Kurumu ile Helal Akreditasyon Kurumunun bütçeleri görüşülecek. Perşembe günü Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ile Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün bütçesi için mesai harcanacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü, Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi, Atatürk Kültür Merkezi, Türk Dil Kurumu, Türk Tarih Kurumu ile Kapadokya Alan Başkanlığının bütçeleri ise Cuma günü görüşülecek.

 

YÜKSEK YARGIDA KRİTİK SEÇİM

 

TBMM Anayasa ve Adalet Komisyonları Üyelerinden Kurulu Karma Komisyon, Çarşamba günü Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) üyeliği için yapılan başvurular arasından TBMM Genel Kurulu’na göndermek üzere üç adayı belirlemek amacıyla seçim yapacak. Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu’nda ise yarın Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı 2020 Yılı Sayıştay Raporu görüşülecek.