Tasarı için kritik gün

Tasarı için kritik gün
9 Ocak 2012 08:48

-Türkiye’nin büyük tepki gösterdiği “soykırımı inkar”ı cezalandıran tasarının Fransız Senatosu’nun gündemine alınması konusu, Salı günü Senato Başkanlık Divanı’nda görüşülecek. Bunun ardından Anayasa Komisyonu’na gönderilecek tasarının, 23-31 Ocak günlerinde Senato’nun oyuna sunulması bekleniyor.

-

-Türkiye’nin büyük tepki gösterdiği “soykırımı inkar”ı cezalandıran tasarının Fransız Senatosu’nun gündemine alınması konusu, Salı günü Senato Başkanlık Divanı’nda görüşülecek. Bunun ardından Anayasa Komisyonu’na gönderilecek tasarının, 23-31 Ocak günlerinde Senato’nun oyuna sunulması bekleniyor.

 

-Protesto olarak istişareler için Ankara’ya çağırılan Türk Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu, tasarıyı engellemek için çalışmalarda bulunmak üzere Paris’e dönerken Fransa’da yapılan son ankete göre, cumhurbaşkanlığı seçimini kaybedecek gibi görülen Sarkozy’nin tasarının geçmesi konusunda “kararlı” olduğu ifade ediliyor.

 

ANKARA/PARİS (ANKA) – Türkiye’nin büyük tepki gösterdiği “soykırımı inkar”ı cezalandıran tasarının Fransız Senato’nun gündemine alınması konusunun, Salı günü Senato Başkanlık Divanı’nda görüşülmesi bekleniyor. Protesto olarak istişareler için Ankara’ya çağırılan Türk Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu, tasarıyı engellemek için çalışmalarda bulunmak üzere Paris’e dönerken Fransa’da yayımlanan son ankete göre, cumhurbaşkanlığı seçimini kaybedebilecek gibi görülen Nicolas Sarkozy’nin tasarının geçmesi konusunda “kararlı” olduğu belirtiliyor.
Uluslararası kurumlar ve Fransız yasalarınca “soykırım” olarak tanımlanan olayların inkarının 1 yıla kadar hapis ve 45 bin euro para cezasını öngören yasa tasarısı, geçen 577 üyeli Fransız Meclisi’nin 22 Aralık’ta yaptığı oturuma katılan 50 kadar milletvekilinin büyük bir çoğunluğuyla onaylandıktan sonra Salı günü Senato’daki Başkanlık Divanı’nda ele alınacak. Beklendiği gibi Başkanlık Divanı’nda gündeme alınmasına karar verilmesi halinde tasarı, anayasaya uyumlu olup olmadığının belirlenmesi amacıyla Anayasa Komisyonu’na gönderilecek. Bunun ardından da tasarının, 23-31 günlerinde Senato’nun oyuna sunulması bekleniyor.

 

-SARKOZY KARARLI-

 

Türkiye’nin yoğun tepkisine karşın 2001 yılında “Ermeni soykırımı”nı tanınan Fransa’da şimdiye kadar yönetimin, inkar yasasının geçmemesi için çaba gösterdiği anımsatılıyor. Ancak şimdi durumun değiştiği, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin bu defa farklı bir tutum gösterdiği kaydediliyor.

Nitekim Liberation gazetesi, bir analizinde “Cumhurbaşkanı, Ermeni kökenli yarım milyon Fransız’ın desteğini sağlamak için tasarıyı Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi sonuçlandırmaya kararlı gibi gözüküyor” derken 22 Aralık’ta Meclis’te yapılan oylamada solun da tasarının lehinde oy kullandığına dikkat çekti.

 

-SON ANKET SARKOZY İÇİN PEK PARLAK DEĞİL-

 

Nicolas Sarkozy’nin tasarıyı geçirme kararlığında Fransa’da ilk turu 22 Nisan’da ikinci turu ise 6 Mayıs’ta yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin olarak yayımlanan anketlerin de etkisinin bulunduğu düşünülüyor.

Nitekim, 8 Ocak tarihli Journal du Dimanche gazetesince yayımlanan son kamuoyu yoklaması, Sarkozy ile başlıca rakibi olan Sosyalist Partisi’nin adayı François Hollande arasındaki farkının önceki ankete göre birkaç puan azalmış olsa da hala önemli olmayı sürdürdüğünü gösterdi.
Söz konusu ankete göre, seçimin ikinci turunda Hollande’nın oyların yüzde 54’ünü, Sarkozy’nin ise, yüzde 46’sını alacağını ortaya koyuyor. Gazeteye göre, Aralık ortasında yapılan önceki ankete göre, Hollande’nin 2 puan kaybederken Sarkozy 2 puan kazanmış bulunuyor.

 

-FRANSA’DAKİ KAYGILAR-

 

“Soykırımı inkar” yasasının tartışmalara yol açtığı Fransa’da, başta tarihçiler olmak üzerine araştırmalar yapanlar ile ifade özgürlüğü açısından soru işaretleri ve eleştiriler yaratmış bulunuyor. Bunun yanı sıra Türk hükümetinin getireceğini bildirdiği ek yaptırımların ne olabileceği de tartışılıyor.

Tasarının 22 Aralık’ta Fransız Meclisi’nden geçmesi üzerine iki ülke arasındaki siyasi ve askeri işbirliğinin dondurulması dahil bir takım yaptırımları açıklayan Ankara’nın, tartışmalı metnin Senato’dan geçmesi halinde Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu’nu geri çekmesinin yanı sıra ekonomik önlemleri de alabileceği ifade ediliyor.

Bu arada, Ankara’da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül dahil, en üst düzeydeki Türk yetkilileriyle temaslarda bulunan Büyükelçi Tahsin Burcuoğlu’nun, tasarının Senato’dan geçmesini engellemeye yönelik çalışmaları yapmak üzere Fransa’ya döndüğüne dikkat çekiliyor.
Fransa’da ise, Türk hükümetinin Fransa’ya ekonomik boykot ilan edip edemeyeceği de tartışılıyor. Kimi analistler, hükümetten açık bir boykot çağrısının, Dünya Ticaret Örgütü kurallarının ihlali olacağını, Avrupa Birliği’nden tepki göreceğini savunuyorlar.

Ancak Fransız Dışişleri Bakanlığı’nın ilişkilerin geleceği konusunda kaygılı olduğu anlaşılıyor. Nitekim, Fransız basını, bir süre önce Türkiye’yi ziyaret etmiş olan Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe’nin tasarı için kullandığı “zamansız” sözcüğüne dikkat çekiyor.(ANKA)