Suriye’ye gönderilen silahlar TÜİK kayıtlarında

Suriye’ye gönderilen silahlar TÜİK kayıtlarında
3 Haziran 2015 11:36

Türkiye’nin Suriye’ye silah ticareti yaptığına dair resmi kayıtların yine bizzat devlet tarafından tutulduğu ortaya çıktı.

 

 

AKP hükümetinin ‘yardım taşındığını’ söylediği MİT TIR’larındaki silah görüntülerinin yayımlanmasının ardından başta Tayyip Erdoğan olmak üzere devlet yetkilileri olayın üstünü soruşturma ve tehditle kapatmaya çalışırken, Türkiye’nin Suriye’ye silah ticareti yaptığına dair resmi kayıtların yine bizzat devlet tarafından tutulduğu ortaya çıktı.

 

 

Durumu Cumhuriyet gazetesindeki köşesine taşıyan Çiğdem Toker, “Suriye’ye resmen ve halihazırda silah ihracatı yapıyor. Ve bu ihracat devletin resmi kayıtlarında, gayet şeffaf bir biçimde yayımlanıyor. Türkiye’den Suriye’ye yapılan silah satışını öğrenmek için, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) internet sayfasına girmek ve birkaç dakika ayırmak yeterli” diye yazdı.

 

 

Çiğdem Toker’in verdiği bilgiye göre, kamuoyuna açık TÜİK’in verilerinde Suriye’nin ülke kodu ‘608’, silah ve mühimmatın uluslararası ticaret kodu ise ’93’ olarak geçiyor. Buna göre, TÜİK’in dış ticaret istatistikleri veri tabanında, bu yılın ilk dört ayında Türkiye’den, Suriye’ye 508 bin 699 dolar tutarında silah satışı gerçekleştiği bilgisi yer aldı.

 

 

TÜİK kayıtlarına göre, ‘silahlar ve mühimmat, bunların aksam, parça ve aksesuvarları’ başlığı altında, Suriye’ye 2014 yılında yapılan ihracat tutarı ise 759 bin 594 dolar olarak belirtildi.

 

 

GEÇEN YIL 344 BİN DOLARLIK TİCARET YAPILMIŞ

 

 

Türkiye’den Suriye’ye yapılan silah ticaretinin yalnızca TÜİK kayıtlarıyla sınırlı olmadığını kaydeden Toker, “Birleşmiş Milletler’in ticaret istatistiklerini yayımlayan ‘UN Comtrade’ sitesindeki verilere göre, geçen yıl Türkiye’den Suriye’ye, 344 bin 217 USD tutarında silah ticareti yapılmış. (Görüştüğüm bir uzman, rakamın TÜİK kayıtları ile farklı oluşunun sistem ve veri güncellemesi farkından kaynaklanabileceğini belirtti.)

 

 

Veriler, Suriye’ye yapılan silah ihracatının yasal olduğu konusunda şüphe bırakmıyor. Ancak şüpheli olan bir konu var ki, o da muhatabın kim olduğu… Bu silahlar kime gitti, kime gidiyor?” diye yazdı.

 

 

‘SINIRDAN GEÇİRİLEN MALLAR NELER?’

 

 

Kısa adı GTIP olan Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu altındaki ürün kodlarının her yıl güncellendiğini söyleyen Toker, 2015 yılı GTIP tarifesine göre ’93’ kodu altında yer alan silah listesinde yer alan malzemeleri ise şöyle sıraladı; bombalar, ağır toplar, uçaksavarlar da var, ateşli silahlar, mermiler, spor amaçlı av tüfekleri, muştalar, askeri silahların, mekanizma ve parçaları, kılıç ve palalar

 

 

Türkiye’nin Suriye’ye ne sattığını soran Toker, “Gümrük beyannamesi doldurulup vergisi de ödenerek sınırdan geçirilen bu mallar nedir? Bomba mı, havan topu mu, kılıç mı, sportif amaçlı av tüfeği mi? Yoksa Konya’da üretilen silah parçaları mı?” ifadelerini kullandı.

 

 

TIR’larda silah taşındığına dair görüntülerin ortaya çıkmasının ardından başta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan olmak üzere AKP tarafından hedef gösterilen Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar hakkında soruşturma başlatılmıştı.

 

 

Erdoğan’ın da bireysel suç duyurusunda bulunduğu Dündar hakkında iki kez müebbet hapis cezası istendi. Dün bir açıklama yapan Birleşmiş Milletler de “Hangi taraf olursa olsun, hiç bir şekilde Suriye’de savaşan gruplara silah yollanmasına karşıyız” dedi.

 

 

 

Kaynak: BirGün