Suriye'de sınır yok

Suriye'de sınır yok
2 Eylül 2012 09:54

Hatay’da neler oluyor, neler yaşanıyor?

 

 

Melih AŞIK/MİLLİYET

 

Arkadaşımız Fahrettin Fidan birkaç gündür Hatay’da… Geçtiği notları hep birlikte okuyalım:
 … Belki inanılır gibi değil ama… Suriye ile aramızdaki sınır bazı bölgelerde “fiilen” kalkmış durumda… Örneğin Yayladağı ilçesinden en küçük bir engelle karşılaşmadan Suriye tarafına geçebiliyorsunuz. Perşembe günü CHP Hatay İl Başkanı Servet Mullaoğlu ve Yayladağı İlçe Başkanı Nevzat Yonca ile birlikte ben de Suriye tarafına geçtim. Yolda insan ve araç trafiği hayli yoğundu. Suriye bölgeden askerini çekmiş. Türk askeri ise emir almış, gelen geçene katiyen karışmıyor.
 Söz konusu yol, gece boyunca gündüze göre çok daha yoğunmuş. Çünkü o saatlerde adeta Esad’a karşı savaşan silahlı militanlara tahsis ediliyormuş.. Yayladağı’nda ikamet eden militanlar sabah gün ağarırken Yayladağı’nın hemen dışındaki Piknik ya da Su Deposu denen bölgede toplanıyor, buradan polis korumasında Suriye’ye geçiriliyor… Akşam da aynı şekilde geri getiriliyormuş.
Konuştuğum Yayladağlılar, Suriyeli militanlar kullansınlar diye açıldığı anlaşılan bu yeni sınır kapısının çok önemli bir başka sakıncasını şöyle açıkladılar:
“Bu yoldan PKK veya El Kaide militanları da ellerini kollarını sallayarak girip çıkabilirler. Nitekim girip çıkıyorlardır da…”
Yayladağlı bir genç adam silahlı militanların yaşadıkları evleri silah deposuna dönüştürdüklerini… Bunlardan birini Emniyet’in 155 numaralı telefonuna ihbar ettiğini… Ancak, “Sen bu işlere karışma, başın belaya girer” yanıtı aldığını söyledi.
 Yalnız Yayladağ değil… Sınır boyunda pek çok noktada Suriyeli muhaliflere geçiş yolları açılmış… Devlet bölgeyi terk etmiş…