Süreci sakin yönetti ve ayrışmaya izin vermedi!

Süreci sakin yönetti ve ayrışmaya izin vermedi!
7 Mart 2023 08:50

Millet İttifakı seçimlere 68 gün kala adayını belirledi. İttifakın ortak adayı CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu oldu. Diğer partilerin genel başkanları da CHP Lideri eğer seçilirse yardımcı olarak kabinede yer alacak. Siyaset bilimciler İYİ Parti’nin giriştiği harekâta toplumsal muhalefetin geçit vermediğini belirterek “Eğer ortada bir başarı varsa bu seçmenindir. Kılıçdaroğlu süreci sakin yönetti ve ayrışmaya izin vermedi” dedi.

 

 

Millet İttifakı dün cumhurbaşkanı adayını toplanmak için bir araya geldi. İttifakın adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu oldu. İttifakta yer alan diğer partilerin genel başkanları ise Cumhurbaşkanı Yardımcısı olacak. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ise Kılıçdaroğlu seçilirse uygun gördüğü tarihte cumhurbaşkanı yardımcılığına getirilecek. Böylece İYİ Parti’nin Saray’ın ekmeğine yağ süren hamlesi toplumsal muhalefetin tepkisiyle boşa düştü.

 

 

Seçime 68 gün kala dün en kritik günlerden biri yaşandı. Millet İttifakı toplantısına katılması beklenmeyen İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ilk olarak İmamoğlu ve Yavaş’la görüştü. Ardından Yavaş ve İmamoğlu’nun cumhurbaşkanı yardımcısı olması karşılığında İYİ Parti’den masaya dönüş sinyali geldi. Bir süre sonra Kılıçdaroğlu ve Akşener görüşmesi gerçekleşti. İkili daha sonra ayrı ayrı Saadet Partisi merkezinde gerçekleşen toplantıya katıldı. 4,5 saat süren toplantının ardından Kılıçdaroğlu’nun adaylığını Temel Karamollaoğlu açıkladı. Karamollaoğlu “Toplantılarımız neticesinde aldığımız kararı sizlere duyurmayı görev addlediyorum. Sayın Kemal Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanı adayımız” dedi.

 

 

Karamollaoğlu’nun ardından konuşan Kılıçdaroğlu ise şu ifadeleri kullandı: “Türkiye’nin bütün renklerini bir araya getirmek için yola çıktık. Bu sofra Halil İbrahim sofrasıdır. Halil İbrahim sofrası zulmün sona ermesi, hakkın, hukukun ve adaletin hakim kılınması demektir. Bizim soframız barışın ve kardeşin sofrasıdır. En büyük gayemiz Türkiye’yi bereketli, huzurlu ve neşeli günlere taşımaktır.”

 

 

Adaylığa giden yol

 

 

Cumhurbaşkanlığı adaylığına gelinen süreçte CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, pek çok kritik adım attı. Kimi zaman eleştirilse de son bir yıldaki hamleleri göz doldurdu. Ekonomik kriz başta olmak üzere, 5’li Çete’ye karşı çıkışları dikkat çekti. 6’lı Masa’nın inşa edilmesinde, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem çalışmasının oluşmasında kurucu rol oynadı. Son bir yıl ve depremin ardından takındığı tavır da Kılıçdaroğlu’na adaylık kapılarını açtı.

 

 

• 2019 yerel seçimlerinde İstanbul ve Ankara başta olmak üzere AKP ya da MHP’de olan 11 büyükşehir belediyesinin aday tercihlerinde ve kazanılmasında başrol oynadı.

• Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile ‘‘tek adam’’ rejimi inşa edildi. Yasama ve yargı, yürütmenin tahakkümü altına girdi. Kurumların içi boşaltıldı, en tepeden en alta devlet bürokrasisi çöktü. 5 yılda ülkede kriz üstüne kriz yaratan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine karşı ‘Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’ önerisi getirdi.

• 6’lı Masa’nın kurulmasında aktif rol oynadı. 6’lı Masa 13 toplantı gerçekleştirdi. Bu toplantılarda yeni sistemin nasıl inşa edileceği ayrıntılarıyla ele alındı.

• 5’li Çete ile hesaplaşacağı sözü verdi.

• SADAT önüne yaptığı çıkarma ile seçim güvenliğine yönelik hamle gerçekleştirdi.

• Devletin kurumları önüne giderek içeri alınmadığı kurumların önünde açıklamalarda bulundu.

• Canan Kaftancıoğlu’na siyasi yasak kararının ardından Maltepe Mitingi düzenledi.

• Elektrik zamlarını ‘faturamı ödemiyorum’ diyerek protesto etti. Evinde elektrikler kesilmiş halde sosyal medyadan mesajlar verdi.

• İBB Başkanı İmamoğlu’na hapis ve siyasi yasak kararının ardından Almanya programını yarıda keserek Saraçhane’de İmamoğlu’na destek mitingine katıldı.

• EYT, işçilere kadro, 3600 ek gösterge, öğrencilerin KYK borçlarının faizlerinin silinmesi, emeklilere bayram ikramiyesi gibi konularda söylediği her şeyi iktidar gerçekleştirmek zorunda kaldı.

• Hükümetin, Suriye ve Irak’a asker göndermek için TBMM’ye getirdiği tezkereye ret oyu verdi.

• Hükümetin HDP’li belediyelere yönelik kayyum siyasetine karşı çıktı.

• Maraş merkezli depremlerin ardından Akşener, ilk yaptığı açıklamalarda ‘devletin yanındayız’ vurgusu yaparken Kılıçdaroğlu, hükümetin hatalarını dile getirdi. Hükümet olduklarında yapacaklarını sıraladı.

• Geçen haftaki grup toplantısında “Anladım ki ben artık eski ben olamayacağım. Bizim bir iktidarı değiştirmekten çok daha derin meselelerimiz var. Değişim iktidarı değiştirmekten büyük olmalı. Zihniyeti değiştirmemiz lazım” dedi.

• 6’lı Masa’nın 12. Toplantısında İYİ Parti Lideri Akşener ‘seçilemeyecek aday’ bahanesiyle Kılıçdaroğlu’nun adaylığına karşı çıktı. Ancak son iki gündeki kriz yönetimi bile sorunu da ortadan kaldırdı.

• Bunların yanı sıra türban ve anayasa konusundaki çıkışları da eleştirildi.