Sulama suyu zamları

Sulama suyu zamları
7 Ekim 2013 09:10

CHP Antalya Milletvekili Av. Gürkut Acar sulama suyu zamları ile ilgili Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak yanıtlanması için soru önergesi sundu.

 

 

Köylülerimiz üretimi sürdürmek için gerekli olan doğal su kaynaklarını kullanırken ağır faturalarla karşılaşmaktadır. Bir yandan suyu tarlalarına getirmek için kullandıkları motorlar için yakıt ve elektrik bedeli öderken, bir yandan da su için para ödemek durumunda kalmaktadır.

 

Köylülerimiz çaydan, yeraltından, ırmaktan, dereden ya da nereden sularsa sulasın tarımsal üretim için dekar başına geçen yıl 28 TL ödemiştir. Bu yıl miktar dekar başına 54 TL’ye çıkarılmıştır. En küçük işletme olan 50 dönümde sulama bedeli 2500-3000 TL düzeyine çıkmaktadır. Bu bedel üreticinin ödeyebileceği bir miktar değildir. Köylü masraflarını bile çıkaramamaktadır.

 

Bu kapsamda;

 

1-Sulama ücreti nasıl belirlenmektedir? Hangi temel ölçüt kıstas alınmaktadır? Bu bir salma mıdır? Bir vergi midir?

 

2- Su ücretinin yüzde 100’e yakın artmasının nedeni nedir?

 

3-Geçen yıl sulama bedeli olarak yapılan tahsilatın miktarı nedir? Sulama bedelinin ödenmemesi nedeniyle ne tür yaptırımlar uygulanmaktadır? Kaç köylüye haciz uygulanmıştır?

 

4- Köylümüz bir yandan suyu tarlasına akıtmak için kullandığı motorların yakıt ve elektrik parasını öderken, üstüne bir de yıllardan beri bedava kullandığı, gerçekte de kendisine ait olan suya böylesine yüksek bir bedel ödemesi hakkaniyetle bağdaşmakta mıdır?

 

5-Köylünün üretmesi istenmemekte midir? Köylüye, üreticilere bir destek sağlanacak mıdır? Yoksa köylüler kaderine mi terk edilecektir?

 

soruonelgesi