Su Ürünleri Fakültesine akvaryum ünitesi kuruldu

Su Ürünleri Fakültesine akvaryum ünitesi kuruldu
10 Mart 2013 18:50

Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi bünyesinde kurulan akvaryum ünitesinde yaklaşık 25 türden 3 bin adet akvaryum balığı üretildiği bildirildi.

 

 

Sinop Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Recep Bircan, ‘Balıklar bizden akvaryum sizden projesi’ kapsamında fakülte içerisine akvaryum ünitesi kurduklarını belirtti. Bu proje ile insanlara akvaryum balıkçılığını ve balık sevgisini aşılamayı amaçladıklarını belirten Rektör Prof.Dr. Bircan, şöyle dedi:

“Sinop üniversitesi olarak balıklar bizden akvaryum sizden projesi başlatarak Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi bünyesinde bir akvaryum ünitesi oluşturduk. Bu proje kapsamında su ürünleri fakültesinde üretilen balıkları bu akvaryum ünitesinde sergileyeceğiz.

 

 

 

 

Böylelikle öğrencilere daha iyi bir eğitim verilecek, hem de üretilen balıklar öğrenciler tarafından yakından incelenebilecek. Akvaryum ünitesinde sergilediğimiz balıkları çoğaltıp bunu ilimizdeki okullar başta olmak üzere çeşitli yerlere vermek ve insanlarımıza akvaryum balıkçılığını ve balık sevgisini aşılamak istiyoruz. Akvaryum ünitesi için su ürünleri fakültesinin bir laboratuvarında çeşitli düzenlemeler yaparak sistemi oluşturduk. Bu akvaryum ünitesi bir çeşit balık müzesi niteliğinde olacak ve üniversitemizde üretilen onlarca balık türümüz sergilenecek.”

Tesislerdeki akvaryum ve tanklarda çeşitli türlerde akvaryum balıkları ürettiklerini anlatan Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nde öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr Meryem Öz ise, akvaryum canlıları ile ilgili çalışmaları 1998 yılında birkaç türle başlattıklarını, günümüzde 25’in üzerinde balık türüne ulaştıklarını ifade ederek şöyle dedi:

Bunlar arasında sazan türleri, ciklet türleri, canlı doğuran türleri bulunmakta örneğin moli, lepistes, plati, zebra balığı, koi, Japon balığı, ahli ciklet, demasoni ciklet,yunus ciklet, sarı prenses, çöpçü, diskus, melek balığı gibi balık türleri yoğun olarak ünitemizde üretilmektedir. Ünitemizde ayrıca çevremizdeki tuzlu, acı ve tatlı sularda bulunan akvaryumlarda kültür altına alınabilecek ve ilgi çekilebilecek türlerin üretimiyle ilgili araştırmalar da yapıyoruz. Bölgemizdeki deniz kıyılarının kayaklıklarından topladığımız anemonları kültür altına alarak yetiştirme çalışmaları yapıyoruz, onların üremeleri, renk değişimlerini, beslenmelerini, hareketlerini gözlemleyerek veriler elde etmeye çalışıyoruz. Bunlar dışında lisans öğrencileri ve stajer öğrencilere akvaryum balıkları, bitkileri, malzemeleri ve yemleri hakkında bilgiler vererek, ders uygulamalarımızı ve stajyer öğrencilerimizin eğitimlerini ünitemizde gerçekleştiriyoruz.

 

 

Araştırmalarımız dışında projeler yürüterek çevredeki okullarda ilgi duyan öğrencilere anlatmak amacıyla ‘Akvaryumu sizden balığı bizden’ gibi projeler üretiyoruz. Bu proje ile hem akvaryum balıklarına olan ilgiyi artırmak hem de çocukların psiko-sosyal eğitimi konusunda destek olmak için çalışmalarımız devam ediyor. Akvaryum balıkçılığı sektörünün dünyada çok önemli bir yere sahip olmasına rağmen ülkemizde bu sektörün henüz gereken önemi görmedi.”

 

 

 

Yrd.Doç.Dr Meryem Öz, akvaryum balıkçılığı sayesinde insanların günlük baskılardan uzaklaşabildiğini, dünyada oldukça önemli bir sektör haline geldiğini ifade ederek, “Türkiye’de akvaryum balığı sektörüne duyulan ilginin artmış olmasına rağmen henüz ülkemizde akvaryum balığı çok önemli bir sektör durumunda değil. Özellikle akvaryum balıkları ülkemize yurt dışından getirilmektedir. Oysa ülkemizde bu balıkların yetiştiriciliği için çok uygun mevsim şartları bulunmaktadır” diye konuştu.