Sosyal medyada adalet aramak suç mu, değil mi?

Sosyal medyada adalet aramak suç mu, değil mi?
3 Ekim 2020 08:22

Uzunca bir süredir sosyal medya platformları, ‘adalet’ mekanizmasının önemli bir aktörü haline geldi. Toplumun vicdanını yaralayan birçok olayda şüpheliler için “Tutuklansın”, “Serbest bırakılsın” telkinleri ile sosyal medya mahkemeleri kuruluyor. Adalet Bakanı Gül, “Mahkemeleri etkilemek suçtur” dedi. Hukukçular, sosyal medya üzerinden adalet aranmasının suç olup olmadığını değerlendirdi…

 

Fotoğraf: AFP

 

Sözcü’den Sevgim Begüm Yavuz’un haberine göre Avukat Orkun Burak Uğurlu, Adalet Bakanı Gül’ün tepkisinde haklılık payı olduğunu, ancak vicdanları yaralayan bir olay karşısında vatandaşların telkin ve isteklerinin de suç oluşturmayacağı görüşünde olduğunu söyledi. Uğurlu, “Vatandaşlarımız vicdanları zedeleyen bu tür durumlarda kişi veya kişilerin tutuklanmasını veya serbest bırakılmasını isteyebilir. Ancak, yargı erkinin kendi kanuni ve vicdani süzgecinden geçerek karar vereceği ve yargılamanın esasına etki etmeyeceğinden, bu isteklerin de suç oluşturmayacağı görüşündeyim” diye konuştu.

 

 

GİDEREK ANA ROLE BÜRÜNÜYOR

 
Hukukun hızlı işlememesi sonucu insanların sosyal medyada adalet aramaya yöneldiğini belirten Avukat Süreyya Kardelen Yarli, hukuk devletlerinde, hukuk dışında herhangi bir enstrüman kullanarak, çıkacak yargı kararlarını etkilemenin hem etik dışı olduğunu hem de hukuken suç sayıldığını hatırlattı. Yarli “Hukukun düzgün ve hızlı işlememesi ne yazık ki toplumu başka mecralarda adalet aramaya yönlendirdi. Tehlikeli nokta sosyal medyanın yardımcı ya da destekleyici rolünün gittikçe hukukta ana role dönüşmesi ve adeta bir yargılama mercii olmasıdır” dedi.

 

 

SOSYAL MEDYANIN ETKİSİ OLUYOR

 
Günümüzde kitle iletişim araçlarının, ceza muhakemesine etkisinin olduğunu belirten Avukat Dr. Rezan Epözdemir, bu etkinin daha çok yargının zamanında alması gereken reaksiyonu almadığında geliştiğine dikkat çekti. Epözdemir şöyle dedi: “Gözaltına alınıp serbest bırakılan bir fail, sosyal medyadaki tepki ve görüntülerden sonra yeniden gözaltına alınıp tutuklanabiliyor. Sosyal medyanın böyle bir etkisi var. Kanun koyucu bunu suç olarak düzenlemiş. Olması gereken ceza muhakemesi enstrümanlarının zamanında, hakkaniyet zemininde işleyebilmeleri.”