Sosyal Demokratlar Almanya'da SPD'nin 150. yılı için bir araya geldiler!

Sosyal Demokratlar Almanya'da SPD'nin 150. yılı için bir araya geldiler!
25 Mayıs 2013 12:21

Almanya’da Sosyal Demokrat Parti’nin 150’nci kuruluş yıldönümü Leipzig kentinde, Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Almanya Başkanı Angela Merkel’in de aralarında bulunduğu çok sayıda liderin katılımı ile kutlandı.

Sosyalist Enternasyonal’in başlıca kurucuları arasında bulunan Genel Başkanlığını halen Sigmar Gabriel’in sürdürdüğü, SPD, 150 yıl önce Almanya Genel İşçiler Birliği olarak Ferdinand Lasalle tarafından kuruldu. Parti 1890’da bugün kullandığı SPD ismini aldı.

Leipziger Gewandhaus salonunda düzenlenen SPD’nin 150’nci kuruluş yıldönümü kutlamalarına katılan  Cumhurbaşkanı Gauck partisinin özgürlük, adalet ve dayanışmanın oluşmasında küçümsenemeyecek bir güç olduğunu, muhafazakar ve liberallerle Almanya’nın demokratik ve sosyal bir federal devlet olmasında önemli payı bulunduğunu söyledi. Gauck, kuruluş yıllarında   sınıf partisi olmasına rağmen daha sonra halk partisine dönüştüğünü söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da, sosyal demokrasinin Almanya’yı ileriye götürdüğünü belirtirken Almanya ve Fransa’nın ortak hareket etmesi halinde Avrupa’nın ileri gideceğini bencillik, popülizm ve milliyetçiliğe karşı birlikte mücadele etmeleri gerektiğini anlattı.

Genel Başkanı Sigmar Gabriel, 1.5 asırdan bu yana Almanya’da demokrasinin bel kemiği oluşturduklarını, sosyal demokrasinin dünya genelinde vazgeçilmez olduğunu söyledi.