Son AOÇ davası: Saray’la değil.. AUAP ile ilgili

Son AOÇ davası: Saray’la değil.. AUAP ile ilgili
7 Ağustos 2015 09:01

AOÇ Alanı 1/10000 ölçekli üst ölçekli nazım planı iptal eden Ankara idare mahkemesi (alt mahkemenin) kararını değerlendiren Çalgüner; basında çıkan haberlerin tam olarak gerçeği yansıtmadığını söyledi.

 

 

“Saray’la ilgili Danıştay 14. dairenin verdiği karar üst mahkeme kararı olarak yürürlüktedir.Yani fiili durumda, Saray’ın imar durumunun hukukilik bağlamındaki yargı ayağında bir pürüz yok. Yerindelik kavramı ayrı bir konu” dedi.

 

Dolayısıyla, “Meslek odalarının buradan yola çıkarak Saray özelindeki basına yansıyan demeçlerin özellikle yıkılacağı yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını,kafa karıştırmaya yönelik olduğunu söyleyen Çalgüner; haberlerin “yok hükmünde” olduğunu söyledi. İptal kararı ile yıkım kararı farklıdır.İptale konu bir imar düzenlemesinde, yıkımı içinde bir ayrı bir dava açmak gerekir” dedi.

 
“Gelinen noktada “üst mahkeme” kararı ile “üst nazım plan” arasında oluşan bu ikili fiili durum hakkındaki görüşleri ise şöyle; Mimarlar odası, öncelikle “üst ölçekli plana” yönelik alınan yeni kararı göstererek, “üst mahkemece” kesinleşen her alt ölçekli noktasal kullanıma dönük yeni bir dava açması gerekir ki; Bunu yaptılar mı bilmiyorum.Bunun farkındalar mı? onu da bilmiyorum dedi.Aslında bu dava; alanın Yenimahalle belediyesi sınırları içinde olması nedeniyle öncelikle belediye başkanını ilgilendirir. Ancak,başkan her nedense suskunluğunu koruyor” dedi.

 

 

Mimarlar odası içinde;son 1 senedir aslında kendileri ve ANKARA’yı da çok yakından ilgilendiren “AUAP 2038″ yeni ANA plan süreci hakkında tek bir kelime basın açıklaması yapmadılar.Neden diye sordu? Bu ana ulaşım-nazım plan onaylandığında zaten kartlar yeniden karılacak.Durum bundan ibaret.

 

Anlaşılan Mimarlar odası bu planın “yapanından” değil de “onaylayanından” hesap sormayı kafaya koymuş olacaklar ki; bekliyorlar diye de ekledi.Mimarlar odasına tavsiyem işin detayları ile ufak tefek işlerle ve davanın taraflarından biri ile “kutsal ittifak” ricaları ve pazarlıkları ile uğraşacaklarına; “büyük resim” yani ana resmi oluşturan teknik çerçeveye odaklansınlar. AUAP 2038 planını yapanda, açılacak davaya müdahil olsun ki; Yapanın da yanında kar kalmayacak şekilde onay makamından da hesap sorabilsinler ve halkımızı tüm veçheleriyle doğru ve “tarafsız” bilgilendirebilsinler,Polemiklerden kaçınsınlar diye de ekledi.