Sizin İçin En İyi Yangın Söndürme Sistemine Karar Vererek Güvenliğinizi Garanti Altına Alın

Sizin İçin En İyi Yangın Söndürme Sistemine Karar Vererek Güvenliğinizi Garanti Altına Alın
20 Nisan 2021 08:09

Yangın söndürme sistemlerinin önemini yadsınamayacak boyuttadır. Yangın söndürme sistemlerinin nasıl çalıştığını veya işletmeniz için doğru yangından korunma sistemini nasıl seçeceğinizi biliyor musunuz? Yangın söndürme sistemlerinin ne olduğunu ve farklı senaryolarda hangisinin en iyi şekilde çalıştığını anlamanız zorunludur. Çünkü yanlış yangın söndürme sistemi ile yangından korunmayı sağlayamayabilirsiniz. Bu sebeple bu metinde en iyi sistemi nasıl seçeceğinizden bahsettik.

 

Yangın söndürme sistemi ne işe yarar?

 

Bir yangın söndürme sistemi, bir maddenin uygulanmasıyla yangınları söndürmek için inşa edilmiş tasarlanmış bir birimler grubudur. Bu sistemler yangın başlangıcında ısı, duman ve diğer uyarı sinyallerini alan sensörlere sahiptir. Sistem, yangın durumunda önce sizi uyarır ve ardından yangını durdurmak için harekete geçer. Yangın söndürme sistemlerinin çoğu, tespit ve/ veya uyarıdan sonra yangını söndürmek için harici bir madde uygulamasını otomatik olarak serbest bırakacaktır. Bununla birlikte, bazı yangın söndürme sistemlerinde manuel bir uygulama sürümü vardır.

Bu sistemler arasında FM 200 yangın söndürme sistemi, Novec 1230 yangın söndürme sistemi, köpüklü yangın söndürme ve gazlı yangın söndürme sistemleri önemli bir konuma sahiptir. Bu sebeple Deka Mühendislik Yangın Söndürme Sistemleri’nden bu ürünlerden birini almadan önce detaylı bir araştırma yapmanız gerekir.

 

Yangın söndürme sistemleri arasındaki farklar nelerdir?

 

Farklı yangın söndürme sistemleri farklı binalar ve koruma biçimleri için özelleşmiştir. Bu sebeple herhangi birine karar vermeden önce sistemleri tanımanızda fayda vardır. FM 200 yangın söndürme sistemi, HFC227ea olarak da bilinir. Susuz bir yangından korunma sistemidir ve doğru alanlarda kullanıldığında son derece güvenli bir sistemdir. FM 200 yangın söndürme sisteminin temel avantajı, bir yangını bastırmak için gereken az miktardaki ajandır. Bu, daha az silindir ve daha az depolama alanı anlamına gelmektedir ki önemli bir avantajdır.

 

Novec 1230 yangın söndürme sistemi ise gazı sentetik/ kimyasal yangın söndürme gazı veya maddesidir. Novec 1230 susuz bir yangın söndürücüdür ve yangın üçgeninin (oksijen, ısı ve yakıt) serbest radikallerini veya ısı elementini ortadan kaldırarak yangını söndürür. Novec 1230 doğal haliyle su gibi görünür ve hissedilir. Novec, bazı şaşırtıcı özelliklere sahip, iletken olmayan bir sıvıdır. Bu yangın söndürme sistemi, 48 santigrat derecede kaynar ve boşaltıldığında yangın söndürme dağıtımında buharlaşır.

 

Yangın söndürme sistemleri arasında nasıl karar verilir?

 

Karar aşamasında araştırma yapmak önemlidir. FM 200 ve Novec 1230 haricinde hakkında araştırma yapmanız gereken bir diğer faktör ise sistemlerin nasıl çalıştığıdır. Köpüklü yangın söndürme sistemleri, yakıtı oksijenden ayırarak yangını söndürür. Daha teknik terimlerle ifade etmek gerekirse, bu sistemler “oksijenle teması önlemek ve yanma kabiliyetini azaltmak için yangını soğutmak ve yangının tükettiği yakıtı kaplamak” için kullanılır. Bunu yapmak için, söndürücü madde (köpük) yakıtın yüzeyini düzleştirir veya kaplar.

 

Gazlı yangın söndürme sistemleri ise yangını oksijenin yer değiştirmesi (oksijen içeriğinin azaltılması) veya fiziksel etkiler (ısı çıkarma) yoluyla söndüren bir yangın söndürme sistemidir. Gazlı söndürme sistemleri, su, köpük veya toz söndürme sistemleri etkili olmadığında kullanılması için tasarlanmıştır. En yaygın kullanım alanları olarak her tür elektrik anahtar odası, BT ve sunucu odalarını sıralanabilir.

 

Tüm bu sistemleri incelemek ve sizin ihtiyaçlarınız için en iyisine karar verebilmek için Deka Mühendislik Yangın Söndürme Sistemleri web sitesini inceleyebilirsiniz. Deka Mühendislik, aklınıza takılan her soruda size yardımcı olmak için her an iletişim açısından ulaşılabilirdir.