Sınır güvenliği için komisyon isteği

Sınır güvenliği için komisyon isteği
9 Ocak 2013 11:00

CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, sınır güvenliği sorunlarının nedenlerinin araştırılması ve gerekli önlemlerin alınması için Meclis’te araştırma komisyonu kurulmasını istedi.
 
CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı ve arkadaşları tarafından TBMM Başkanlığına verilen araştırma önergesinin gerekçesinde, yakın bir tarihte Yemen Cumhuriyeti’nde, Mersin Limanından kalkan bir Türk gemisinde binlerce suikast silahı (3 bin 50 silah ve susturucu) yakalanınca Türkiye’nin uluslararası alandaki itibarının önemli ölçüde sarsıldığı iddia edilerek, şöyle denildi:
 
“Türkiye’nin sınırlarından Suriye’ye, oradan da ülkemize yönelik sınır ihlalleri ve arkasındaki olaylar ise itibarımızı zedelemeye devam etmektedir. Suriye’de iç kargaşa başladıktan sonra kara sınırımızdan Suriye’ye resmi olmayan yollarla silah, cephane, yabancı askeri unsurların illegal yollarla girip çıktığı bilinmekte ve kabul edilmektedir. Ayrıca terörist unsurların, radikal İslamcı grupların, hatta Libya savaşına katılan özel yetiştirilmiş bazı milislerin de sınırımızdan girip çıktığı ifade edilmektedir.
 
2012 Ekim ayında Şanlıurfa Akçakale’de beş yurttaşımızı kaybettiğimiz olaylar sırasında, Suriye’den insanların istedikleri gibi sınırımızdan içeri girip çıktıklarını televizyonlardan naklen yayın şeklinde herkes tarafından izlenmiştir.
 
Suriye sınırı ile Irak sınırından da terörist unsurların girip çıktığı bütün yetkililerce defalarca ifade edilmiştir. Aynı sınırda sigara, çay, alkollü içecek ve petrol kaçakçılığı yapıldığı da bilinmektedir. Bu kaçakçılığın bölge insanı için geçim kaynağı olduğu yetkililerimizce kabul edilerek aciz olunduğu kabul edilmiştir.
Sınırlarımızın insan kaçakçılarına da, uyuşturucu tacirlerine de, kara para aklayıcılarına da yol olduğu ve delik deşik edildiği anlaşılmaktadır.”

 
Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin sınırlarının egemenlik alanlarını ifade ettiğine dikkat çekilen önergede, “Bu alanlara giriş ve çıkışlar yasalarımız ve uluslararası anlaşmalarımızın yükümlülüklerine göre devletin resmi görevlileri tarafından denetlenir. Ortadoğu’daki kargaşalarla beraber sınırlarımız; denetimsizlik, düzensizlik ve AKP hükümetince nedeni açıklanmayan ‘görmezden gelme’ tutumları nedeniyle halkımızın güvenliğini tehdit eden ve bir kısmı insanlık suçu sayılan birçok kanunsuz işin yapıldığı alanlar haline gelmiştir” denildi.
 
Gerekçede, Meclis araştırma komisyonu kurulması ve sınır güvenliğin yeniden sağlanması için çalışmalar yapılmasının büyük önem taşıdığı ifade edildi.