Şarkı Söylemek ve Vokal Müziğin Tarihi

Şarkı Söylemek ve Vokal Müziğin Tarihi
16 Kasım 2021 17:49

Teknik olarak şarkı söylemek, bir kişi sesini kullanarak müzik notaları ürettiğinde meydana gelir. Bu durumda ona vokalist veya şarkıcı diyebilirsiniz. Şarkı söylemenin farklı türleri vardır. Örneğin, solist veya grup olarak şarkı söyleyebilirsiniz. Enstrüman eşliğinde veya enstrümansız şarkı söyleyebilirsiniz. Ayrıca bir hobi olarak veya dini bir bağlılık olarak şarkı söyleyebilirsiniz.

 

 

Ayrıca, diğerleri arasında opera, pop, country ve blues gibi farklı türler vardır. Tüm bu kategorilerde erkekler için kontrtenor, bas, bariton, tenor gibi farklı ses türlerini söyleyebilirsiniz. Kadın sesleri arasında soprano, kontralto ve mezzosoprano bulunur. Şimdi anlayabileceğiniz gibi, şarkı söylemek, müzik üretmenin en heyecan verici ve çeşitli yollarından biridir.

Haluk Levent’ten, tuğkan akor ve Yeni Türkü’ye; Jef Buckley den Metallica’ya kadar bir çok ünlü şarkıcı ve müzik gruplarının popüler şarkılarının akorlarını akorlar.com da bulabilirsiniz.

Tarih

Müzik aletleri tarihinin ne kadar geriye gittiğini biliyoruz. Şarkı söyleme geçmişimiz kimi uzmanlara göre müzik aletlerinin tarihinden daha da eski. Bununla birlikte insanlığın tarihinde müzik adına bildiğimiz en eski terim vokaldir.

Müziğin yazıya aktarılması M.Ö 900’lü yıllardan sonrasına denk gelmektedir. Yazılya geçirilmediği dönemlerde genellikle insanlar arasında dilden dile öğrenilerek aktarılmıştır. Vokal müziğin şekillenmeye başladığı dönem ortaçağ’a denk gelmektedir.

Ortaçağ Vokal Müzik / Şarkı Söylemek

Orta Çağ boyunca, dini uygulamalara bağlı ilahi söyleme, vokal müziğin yaygın biçimiydi. Şarkılar tek sesliydi, ahenksiz tek bir müzikal çizgi içeriyordu. İlahiler genellikle dini ortamlarda söylenirdi. Laik ortamlarda, ozanlar, kiralık gezgin müzisyenler tek sesli şarkılar söylediler. Bu dönemin hayatta kalan ozan müziğinin çoğu Fransa ve Almanya’dan geliyor. Ozan müziğine yakın müzik rengine sahip olan Gökhan türkmen akor ve şarkı sözleri mutlaka incelenmelidir.

Rönesans

  1. yüzyılda Avrupa Rönesansı’nın başlamasıyla birlikte, Batı vokal müziği monoton ilahiden giderek daha karmaşık şarkı yapılarına ve armonilere doğru genişledi. Dönemin popüler laik şarkıları olan Madrigals, hem ozanların hem de amatörlerin ilgi alanı haline geldi. Enstrümantal eşliğinde şarkı söylemek ön plana çıktı.

Modern Volkal Müzik

Avrupa’dan etkilenen ülkelerde armoniler ve müzik yapıları geliştikçe şarkılar da gelişti. Vokal müzik, bir müzikal oyun olan opera biçiminde tiyatroya yayıldı. Besteciler ayrıca konser salonunda çalınacak şarkılar da yazdılar.

Batı

Amerika Birleşik Devletleri gibi Avrupa’dan etkilenen ülkelerdeki çağdaş vokal müziğinin kökleri, beş hatlı bir kadrodaki müzik notaları, sekiz notalı bir müzik oktavı ve majör ve minör gamlara dayalı armoniler gibi kavramları içeren Batı geleneğine sahiptir. Bu müzik tarzına Fettah can akor örnekleri verilebilir.

Batı Dışında Kalan Vokal Müzik

Vokal müzik, Avrupa geleneğinin dışındaki kültürlerde belirgin şekilde farklı biçimler alır. Hindistan gibi ülkelerde, vokal müzik, Batı sekiz notalı oktavda olmayan notaları içerebilir. Diğer ülkeler, türküler gibi sesli müziği yazılı form yerine sözlü gelenek yoluyla aktarmaya devam ediyor.

İlgi çeken sanatçılardan en yeni akorlar neler? Akor nedir? Gitar akorları, gitar türleri, elektro gitarlar, gitar alırken dikkat etmeniz gerekenler ve müzik hakkında bulabileceğiniz onlarca kaynak ve sorularınıza cevaplarla akorlar.com en iyi arkadaşınız olacak…