‘Sandıkları taşıma kararı iptale kadar gider’

‘Sandıkları taşıma kararı iptale kadar gider’
29 Eylül 2015 09:42

Sandıkların birleştirilmesine itirazlar bu hafta karara bağlanacak.

 

 

 

İl ve ilçe seçim kurullarının Doğu ve Güneydoğu’daki bazı yerlerde “güvenlik” gerekçesiyle aldığı “sandıkların taşınması/ birleştirilmesi” kararına itirazlar, üst organ olan Yüksek Seçim Kurulu tarafından bu hafta karara bağlanacak. 7 Haziran seçimleri öncesinde başvurularını “güvenlik gerekçe olamaz” diye reddeden Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) 1 Kasım seçimleri için vereceği karar büyük önem taşıyor. Muhalefet partilerinin YSK temsilcileri YSK’dan taşıma kararı çıkmasını “dibi görünmeyen kuyu, iptale kadar gider” olarak yorumluyor.

 

Siyasi partilerin muhalefet partili YSK temsilcileri sandık birleştirme kararına karşı çıkıyor. “Sandık taşınırsa dibi görünmeyen bir kuyunun içine gireriz. O sarmalın içinden çıkmak mümkün değil” uyarısında bulunan CHP YSK Temsilcisi Mehmet Hamidi Yakupoğlu, taşıma gerçekleşirse, kişisel başvuruların olacağını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne kadar gidileceğine dikat çekti.

HDP YSK Temsilcisi Mehmet Tiryaki de 7 Haziran öncesinde de YSK’ya güvenlik gerekçesiyle sandık taşınması başvuruları yapıldığını ancak YSK’nın tümünü reddettiğini kaydetti. “Seçimler güven içinde geçti, insanlar seçime katıldı. O nedenle bu başvurular gerçeği yansıtmıyor” diyen Tiryaki, YSK’da bu hafta masaya gelecek sandık taşıma gündemine ilişkin tartışmaların siyasi olmaktan ziyade hukuksal olacağını belirtti.

 

“YSK’da taşıma kararı çıksa dahi insanlar seçime gider” diyen Tiryaki, HDP’nin boykot çağrısı yapma ihtimali olmadığını belirtti.

 

MHP Temsilcisi Kürşat Türker Ercan ise YSK’ya başvuru olmasa dahi bu tartışmanın kurumda gündeme geleceğini kaydetti. YSK’den taşıma kararı çıkarsa seçimin her yönden tartışmalı duruma geleceğini dile getiren Ercan, “Bu seçimin iptaline kadar gidebilir” dedi.

 

 

Kaynak: İklim Öngel / Cumhuriyet