Sandık güvenliğine ilişkin soru işaretleri!

Sandık güvenliğine ilişkin soru işaretleri!
31 Mart 2023 09:11

Ülke tarihinin en önemli seçimlerinden olacağı düşünülen 14 Mayıs seçimlerine sadece 44 gün kaldı. Seçimde en önemli konulardan biri de sandık güvenliği.

 

 

Özellikle depremden etkilenen kentlerden yapılan göç ve kayıp olan birçok kişinin seçmen kaydının görülmesi ciddi soru işaretleri oluşturuyor. Ayrıca Adrese Kayıtlı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) ve Yüksek Seçim Kurulu verileri arasındaki uyumsuzluk da dikkat çekiyor.

 

 

Sandık güvenliğine ilişkin soru işaretleri şöyle:

 

Deprem bölgesinden göçenler: Depremlerden önce 11 ilde 13,5 milyon kişi yaşıyordu. Fakat depremlerin ardından en az 2 milyon kişi başka kentlere göç etti. Buna karşın ülke genelinde adres değişikliği yapan sayısı ise yalnızca 345 binde kaldı. Bu durum bölgedeki oy potansiyelini ciddi manada etkiliyor. Bölgeden göçen kişilerin nasıl oy kullanacağı veya kullanıp kullanmayacağı hâlâ soru işareti.

 

 

Kayıp seçmenler: Yine depremlerin ardından ortaya çıkan bir diğer durum ise kayıp seçmenler oldu. Enkazlarda bulunamayan ve kaybolan kişilerin isimleri seçmen listelerinde bulunuyor. Bu durum da özellikle depremlerde yakınlarını bulamayan kişiler için endişe verici. Örneğin Cumhuriyet’te yer alan habere göre Hatay Antakya’daki Güzelburç Mahallesi’nde yer alan İlke Apartmanı’nda kayıp olan 25 kişi seçmen olarak gözüküyor. Hayatını kaybedenlerin sayısının tam olarak açıklanmaması da şüpheleri artırıyor. Bu kişilerin yerine başkalarının oy kullanmasından korkuluyor.

 

 

Verilerdeki uyumsuzluk: Yüksek Seçim Kurulu’nun 24 Mart tarihli açıklamasına göre yurtiçinde 60 milyon 904 bin kişi oy kullanabilecek. Fakat bu durum ADNKS verileriyle çelişiyor. Politikyol.com’dan Nezih Onur Kuru’nun yazısına göre önceki seçimle kıyaslanırsa oy kullanacak kişi sayısı 60 milyon 391 bin olarak hesaplanıyor. Bu, YSK ve ADNKS verileri arasında 500 binlik bir fark olduğunu gösteriyor. Bu da seçmenlerin yaklaşık yüzde birine denk geliyor.

 

 

Üniversite öğrencileri: Depremlerin ardından alınan kararla üniversiteler uzaktan eğitime geçti. Ancak YÖK’ten uzaktan eğitimin sürüp sürmeyeceğine yönelik değişik açıklamalar yapıldı. Son açıklamada hibrit modele nisandan itibaren geçilebileceği ifade edildi. Ancak milyonlarca öğrenci şu anda eğitim uzaktan devam ettiği için okullarından farklı şehirde. Eğer hibrit modele geçilip öğrenciler üniversitelerinin olduğu şehre giderse öğrenciler adres değişikliği yapmadan seçime girmek zorunda kalacak. Bu da öğrencilerin oy kullanmak için şehir değiştirmesini zorunlu hale getirecek. Ancak bugünkü ekonomik koşullarda öğrenciler açısından bunun zorlayıcı olacağı çok açık.

Öte yandan dün gerçekleşen Milli Güvenlik Kurulu’nda da seçim güvenliği ele alındı.

 

DİJİTAL KIRILGANLIK YÜKSEK

 

 

Freedom House, 14 Mayıs seçimlerinden önce dijital ortamda ne gibi müdahaleler olabileceğini mercek altına aldı ve “Seçim Kırılganlığı Endeksi” hazırladı. Puanlamada en fazla 100 puan alınabilirken, bu skor seçim kırılganlığının en az olduğunu gösteriyor. Freedom House bu endekste, 14 Mayıs’taki seçimler için Türkiye’ye 33 puan verdi.