Sağlıkta şiddete karşı, hastayla empati kurma dersi

Sağlıkta şiddete karşı, hastayla empati kurma dersi
14 Şubat 2013 18:55

SAĞLIK çalışanlarına yönelik artan şiddet haberleri gündemdeki yerini korurken, Kazan Hamdi Eriş Devlet Hastanesi farklı bir uygulamaya imza attı. Yaşanan şiddet olaylarının iletişim eksikliğinden kaynaklandığını düşünen hastane bilgi işlem bölümü personeli Özgür Kurtipek’in hazırladığı proje, Ankara Kalkınma Ajansı tarafından uygulanmaya değer bulundu. Proje kapsamında sağlık çalışanlarına ‘Hasta İlişkileri Yönetimi Eğitimi’ veriliyor.


 
Eğitim kapsamında, personelin bilgi ve bilinç düzeylerinin arttırılması, sunulan sağlık hizmetleri kalitesinin değerlendirilmesine ve iyileştirilmesine yönelik hizmet vermeleri, hizmet kalitesi standartlarının metodolojisi, kalite standartların hastane içinde nasıl uygulanması gerektiği, uygulamalardaki önemli unsurlar hakkında planlama yapmalarının sağlanması amaçlandı. Kalite yönetimi konusunda eğitim alan personelin edindikleri bilgi ve tecrübelerini gündelik hayatta uygulamaları konu alınırken, 15 Şubat 2013 Cuma günü sona erecek eğitim sonunda katılımcılara sertifika verilecek.


 
Proje Sahibi Özgür Kurtipek yaptığı açıklamada, haberlerden de sıkça rastlandığı gibi sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarından dolayı böyle bir proje hazırlamayı uygun bulduğunu söyledi. Kurtipek, “Sağlık çalışanları gerçekten inanılmaz zor şartlarda çalışan, hastaların günlük olaylarından etkilenen ve şiddeti hiç hakketmeyen insanlar” dedi.
 
HASTALARA EMPATİ İLE YAKLAŞACAĞIZ

 
Hastane Başhekimi Uğur Yıldız, açıklamasında hizmeti alanın da, verenin de insan olduğu bir kurum olmaları açısından iletişim eğitimine her zaman ihtiyaç bulunduğunu belirtti. Yıldız, “Biz zaten hizmet içi eğitimini her zaman veriyoruz, ancak bunun profesyonel yapılmasının daha iyi olacağını düşünerek böyle bu eğitimi almaya karar verdik” diye konuştu.


 
Halkla İlişkiler Yönetimi Uzmanı Savaş Doğru ise sağlık çalışanlarının öğrenim ve eğitim düzeyleri yüksek olan insanlar olduğuna dikkat çekerek “Diğer ülkelere bakınca Türkiye çok ciddi bir kadroyla hizmet veriyor. Bu eğitimlerimizle mümkün olduğunca dert paylaşımı yaparak hasta ilişkilerinde hangi konularda kendimizi önde tutmamız gerektiğini, hasta iletişim yönteminde empati kurarak hastalara nasıl yaklaşabileceğimizi anlatmaya çalışıyoruz” dedi.