Sağlıkçılar Tıp Bayramı'nda yürüdü

Sağlıkçılar Tıp Bayramı'nda yürüdü
14 Mart 2013 10:05

Adana sağlık çalışanları, 14 Mart Tıp Bayramı etkinlikleri kapsamında herkese eşit, ücretsiz sağlık hizmeti ve hekimlere huzurlu ortam istediklerini belirterek yürüyüş yaptı.

 

 

 

Kent merkezindeki Uğur Mumcu Meydanı’nda toplanan Adana Tabip Odası (ATO) üyeleri ve farklı sendikalardan oluşan yaklaşık 150 kişi, 1 kilometre uzaktaki Atatürk Parkı’na yürüdü. Burada Atatürk Anıtı önünde sağlıkçılar adına açıklama yapan Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi üyesi Dr. İsmail Bulca, sağlıkta özelleştirmelerin devam ettiğini, sorunların çözülmediği gibi arttığını söyledi. Yeni Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na 14 acil istek ilettiklerini, ancak herhangi bir sonuç alamadıklarını belirten Bulca, “Bunlar; yıllardan beri tekrarlanan herkese eşit ücret, ulaşılabilir sağlık hizmeti ve hekimlerin gelecek kaygısı olmadan huzurlu bir ortamda çalışma istekleridir” dedi.

 

 

Sağlık Bakanı’na iletilen taleplerin 3’ünün hekimler ve sağlık çalışanları için ortak özellik taşıdığını belirten Bulca şöyle konuştu:

“Emekli sağlık çalışanlarının ücretleri acilen 2 katına çıkarılmalıdır. Sağlık çalışanları arasında dayanışma yerine rekabete yol açan, ‘performansa göre ücretlendirme’ sisteminden vazgeçilmelidir. Sağlıklı ve güvenli koşullarda çalışma hakkını güvence altına alacak düzenlemeler ile sağlık ortamlarının şiddetten arındırılması için TTB tarafından hazırlanan öneri doğrultusunda Türk Ceza Kanunu’nda gerekli değişiklik yapılmalıdır.

 

 

 

Bizim başta bu taleplerimiz olmak üzere açıkça çağrı yapmamıza rağmen Türkiye’de 130 bin hekim ve 700 bin sağlık çalışanını etkileyecek düzenleme ve iyileştirmeler konusunda hiç bir olumlu yanıt verilmemiştir.”

Sağlık çalışanları açıklama ardından sloganlar atarak dağıldı.

 

 

İSTANBUL TABİP ODASI’NDAN TAKSİM’DE AÇIKLAMA

 

İstanbul Tabip Odası Başkanı Taner Gören, ” Bugün 14 Mart Tıp haftası içinde geleneksel 14 Mart anıtsal törenimizi gerçekleştiriyoruz. Hekimler olarak son derece kaygılı öfkeli kızgın bir ruh haliyle 14 Mart tarihini anmak durumunda kalıyoruz. Çünkü Türkiye’de 130 bin doktor ve 700 bin sağlık çalışanını küresel sermayeye hizmet eder hale getiren sağlıkta dönüşüm programı ülkemize yerleşmiş durumdadır. Bugün insanların memnun olduğu bir değişiklikten bahsediliyor ama bunun sonucu nedir biliyor musunuz ?

 

 

 

Bugün bu ülkede 1.5 milyon insan muayene edilecek ve bu 1.5 milyon insana ayrılan muayene süresi 1.5 dakikadır. Hekimliğin 5 dakikada olmayacağını öğrencilerimize söylüyoruz. En az 20 dakika muayene süresi olmalıdır diyoruz ama onları gönderdiğimiz sağlık ortamı 5 dakikada muayenenin yapıldığı yer. İşte böyle çarpık, hekimlik mesleğinin niteliğini yitirdiği sağlık ortamında bulunuyoruz.”