Rektör şoförünün ticaret sevdası! Üniversitenin aracıyla 10 günde 900 km yol yaptı!

Rektör şoförünün ticaret sevdası! Üniversitenin aracıyla 10 günde 900 km yol yaptı!
29 Nisan 2024 14:26

Asgari ücret ve emekli maaşlarında artış yapılmayıp milyonlarca vatandaş açlık sınırının da altında geçim savaşı ile baş başa bırakılırken, bakanlıklar ve kamu kurumları milyarları araç kiralama ve alımlarına akıtıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamudaki tasarruf tedbirlerinin artırılacağını açıklasa da yayınlanan tasarruf genelgeleri kağıt üzerinde kaldı.

 

 

 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da “İşin ana fikri şu; gereksiz harcamaları azaltmak, var olan harcamalarda da verimliliği artırmak” açıklamasını yaparak maliye politikası için kamu tasarruflarının çok önemli olduğunu dile getirdi.

 

 

Vatandaşın ekonomik sıkıntıyı had safhada yaşadığı bu günlerde kamu taşıtlarının çokluğu nedeniyle ortaya çıkan israfın engellenmesi daha da önemli hale geldi.. Bir de hizmet için tesis edilen araçların özel işlerde kullanılması ve özel işlerde kullanılan araçların yakıt giderlerinin devletin yani dolayısıyla halkın paraları ile ödenmesinin mutlaka önlenmesi gerekiyor.

 

 

Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde yaşanan bazı vahim olaylar ne yazık ki  “tasarruf yalan oldu” sözünü doğrular nitelikte. 

 

 

237 sayılı Taşıt Kanunu uyarınca Üniversitelerde Rektör dışında herhangi akademik veya idari bir göreve makam veya hizmet aracı tahsisi yapılamayacağı, aksi durumlarda ise öğretim elemanları için 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununa göre, memurlar için de 657 sayılı Devlet Memurları Kanun kapsamında disiplin sürecinin işletilmesi, ayrıca taşıt kanununa muhalefet suçundan dolayı ceza soruşturması yapılması gerekiyor.

 

 
Ancak Halkın Habercisi’ne ulaşan iddialara göre,
 
Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü makam aracını kendisi kullandığı halde bir de rektör şoförü görevlendirildi. Rektör Şoförü S.A. görevli olmadığı halde her gün üniversitenin bir aracını alarak evine gidip geliyor. S.A.’nın kamu taşıtını özel aracı gibi kullanma işini abartarak devletin aracı ile ticaret yaptığı iddia edildi.

 

 

 

Rutin bir şekilde yaklaşık 2 yıldır devam eden bu durumun ispatı olan örnek olayın gelişimi ise şu şekilde:

 

 
S.A. Ramazan Bayramı öncesinde, 04.04.2024 Perşembe günü saat 22.00’de Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi otoparkında bulunan, üniversite tarafından taşıt kiralama yoluyla edinilen Fiat Doblo marka 06 DJH 495 plakalı aracı alarak tek başına Üniversiteye 12 km uzaklıkta bulunan İncek Kızılcaşar Mahallesi’ndeki evine gidiyor ve aracı evinin önüne park ediyor.

 
05.04.2024 Cuma günü sadece 10 dakika üniversiteye bu araçla uğrayan S.A. üniversiteden yine 06 DJH 495 plakalı araçla çıkış yapıyor. Kurum araçlarının tatil günlerinde kurum otoparkına çekilmesi gerektiği halde, şoför S.A. kuruma ait aracı 05.04.2024 – 15.04.2024 tarihlerinde yaşanan Ramazan Bayramı tatili boyunca ailesiyle birlikte özel aracı olarak kullanıyor.

 
S.A.’nın yolculuğu 07.04.2024 Pazar günü erken saatlerde başlıyor. Her ayın ilk Pazar günü kurulan Ankara Ayrancı Antika Pazarında tezgah açmak üzere S.A. 07.04.2024 tarihinde evinden Fiat Doblo marka 06 DJH 495 plakalı kurum aracı ile çıkıyor.
Evinden 20 km uzaklıkta bulunan Batıkent İlk Yerleşim Mahallesi’nde oturan iş ortağını evinden alıyor.

 

 

Ortağının evinden 8 km uzaklıktaki Demetevler Şehit Hüseyin Açıkbaş Sokakta bulunan depodan Ayrancı Antika Pazarında satacakları malzemeleri kurum aracına yüklüyorlar.

 
Depodan 12 km uzaklıktaki Ayrancı Pazar Yerinin kapalı otoparkına kurum aracını park ediyor ve malzemeleri tezgaha indirerek satış yapıyor.

resimson
07.04.2024 Pazar günü akşam saat 19.00 civarında kapalı otoparktan kurum aracına binen S.A aracı pazar yerine çıkarıyor  ve satamadıkları malzemeleri ortağıyla birlikte araca yüklüyorlar.


Yükleme sonrasında araç içerisinde para alışverişlerini yaparken görülen iki ortak 19.26 itibariyle pazar yerinden kurum aracı ile çıkış yapıyorlar.


S.A. ve ortağı Demetevler’de bulunan depoya satamadıkları malzemeleri indiriyorlar.


Ortağını Batıkent’te bulunan evine bırakan S.A. kurum aracı ile yaptığı yaklaşık 100 km’lik 1 günlük yolcuğunu tamamlayarak kurum aracını evinin önüne park ediyor ve 21.35’te evine giriyor.

ek8
Bu günden sonra S.A. kurum aracını ailesi ile birlikte özel aracı gibi kullanmaya devam ediyor ve 06 DJH 495 plakalı kurum aracı ile 04.04.2014 – 15.04.2024 tarihleri arasındaki 10 günlük bayram tatilinde 900 km’den fazla yol yapıyor. Benzin masrafı üniversite bütçesinden harcanmış oluyor.

 

 

Bu durumun 2 yıldır devam ettiği iddia edilirken sadece 1 memur tarafından kamuya verilen zararın ne kadar büyük olduğu açık.
Rektör şoförü  S.A. kullanımına izin verilen üniversite araçları ile her gün tek başına evine gidip gelmeye devam ederken Rektör Erhan Özden de kendisine tahsisli 06 DPC 841 plakalı Audi A6 marka makam aracını kendisi kullanarak evine gidip geliyor.

 

 

Rektöre ayrı şoföre ayrı araç tahsisi ile kamu zararı katlanarak büyüyor.
Rektör şoförü S.A.  Üniversitedeki saltanatının da büyük olduğu iddia ediliyor.. Kendisine rektörlük katında özel oda tahsisi yapıldığı, kuruma gelip gidiş saatlerinin çok esnek olduğu, her an emrinde olan kurum araçları ile pazar pazar gezerek satış yaptığı iddialar arasında.  Hatta il dışında, Kırıkkale’de kurulan Antika Pazarına bile kurum aracı ile giderek satış ifade ediliyor.

 

 

S.A. tarafından 06 DJH 495 plakalı kurum aracı bu sefer de 21.04.2024 tarihinde Çayyolu Antika Pazarında ticaret amacıyla kullanılıyor. Çayyolu Antika Pazarında çekilen görüntü ile S.A.’nın kurum aracını sürekli olarak özel aracı gibi kullandığı ortaya çıkıyor.


Son olarak S.A.  22.04.2024 tarihinde 15.45’te üniversiteden yine aynı araçla çıkış yapıyor. 23.04.2024 tarihinde tatil olmasına rağmen kurum aracı yine S.A.’nın hizmetinde kalıyor.

 

 

Daha önce de devlete ait aracın Üniversitenin Rektör Yardımcısı Zafer Kurtaslan’ın kızının servis aracı olarak kullanıldığı yönündeki şikayete resmi işlem yapılmadığı iddiası da var.
Üniversitelerde Rektör Yardımcısına araç tahsisi yapılması Taşıt Kanunu uyarınca yasak olduğu halde, kendisine bile araç tahsisi yapılmaması gereken Üniversitenin Rektör Yardımcısı Zafer Kurtaslan üniversitenin bir aracını kızının okul servisi olarak kullandığı üniversite personeli arasında konuşulan bir konu.

 

 

Devletin şoförü olan S.B.  Zafer Kurtaslan’ın kızını 06 CHG 990 plakalı Renault Megane marka üniversite tarafından kiralama yoluyla edinilmiş devletin aracı ile Çağanbey Anadolu Lisesi önünden alırken çekilen görüntü ile Üniversite Rektörüne ve YÖK’e ihbarda bulunulmasına rağmen kamu zararının üzerini örtüldüğü iddia ediliyor.

ek11
Sapanca’da düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamuda tasarruf ile ilgili yakında yeni adımlar atılacağını, yılın ikinci yarısında kamuda tasarruf ve harcama kontrolünün güçlü bir şekilde devreye gireceğini ifade etmişti.

 

Aynı şekilde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da “Kamu millete hizmet etmek için var. Devlet, millete hizmet etmek için var. Bu görevini en etkin, en verimli şekilde yapmalı ama bunu yaparken gereksiz harcamaları da olabildiğince azaltarak hem bütçe dengemizi daha sağlıklı yere taşıma hem de bu makro hedeflerimize özellikle de enflasyonu düşürme hedefimize katkıda bulunma amacını taşıyoruz.” açıklamasını yapmıştı.
Bakalım Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde oluşan kamu zararına birileri dur diyebilecek mi?