PYD ‘terör örgütü’ sayıldı

PYD ‘terör örgütü’ sayıldı
1 Kasım 2014 09:08

Mardin 2. Ağır Ceza Mahkemesi geçtiğimiz yaralanarak Türkiye’ye getirilen Rojavalı için YPG’li olduğu iddiasıyla “terör örgütü” olmak suçundan hapis cezası verdi. Mahkemenin kararıyla ‘terör örgütü’ listesinde yer almayan YPG ‘terör örgütü’ olarak kabul edildi.

 

 

 

Hastalığı nedeniyle tedavi olmak için geldiği Mardin’de YPG’li olduğu iddiasıyla tutuklanan Rojavalı İsmail Sadık’ın davasında mahkeme bir ilke imza attı. Mahkeme, Suriye’nin kuzeyindeki Kürt bölgesi Rojava’da etkin olan PYD’nin (Demokratik Birlik Partisi) silahlı kanadı YPG’yi “terör örgütü” ilan etti. Mardin 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, mahkeme, Sadık’a “terör örgütü üyesi” olduğu iddiasıyla yedi yıl altı ay hapis cezası verdi. Kararın gerekçesinde Türkiye’de “terör örgütleri” listesinde yer almayan YPG, “suç örgütü” olarak tanımlandı. YPG’yi, “PKK/KCK ile bağlantılı” olarak sayan mahkeme kararının gerekçesinde “Örgüte yakın kaynaklarca Rojava olarak tabir edilen ve bahsi geçen devlet kurma planına ilişkin coğrafyanın batısında kalan Suriye ülkesindeki topraklardan da ‘Batı Kürdistan’ olarak bahsedildiği bilindiğinden, bölücü terör örgütünün PKK/KCK adı altında ülkemizde yürüttüğü kanlı faaliyetlerini Suriye ülkesi topraklarında da YPG olarak yürüttüğü anlaşılmaktadır” dendi.

 

 

“KARARA İTİRAZ EDECEĞİZ”

 

 

Karara tepki gösteren Sadık’ın avukatı Ali Kahraman, “Türkiye’nin üyesi olduğu NATO şu anda YPG’ye yardım ediyor. Mahkeme ise PYD’yi terör örgütü olarak ilan ediyor. Mahkemenin bunu görmemesi hukuk dışıdır. Yargılama süresi boyunca PYD’nin ‘terör örgütü’ olarak tanınıp tanınmadığının İçişleri Bakanlığı’na sorulmasını istedik. Talebimiz reddedildi ve polis fezlekesi ile karar verildi” dedi. Müvekkilinin adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini belirten Kahraman, “Sadık’ın tek suçu Türkiye’ye kaçak yollarla girmek. Kararı temyiz edeceğiz” diye konuştu. Öte yandan CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na “IŞİD terör örgütünün lider kadrosunda yer alan ve Kobani saldırılarını da yöneten Şakir Ali adlı kişinin, 10 Ekim 2014 günü tedavi edilmek için Urfa Akçakale Devlet Hastanesi’ne getirildiği iddiası doğru mudur?”diye sordu.

 

 

“KAÇ IŞİD’LİYE İŞLEM YAPILDI”

 

 

Meclis’e soru önergesi veren Tanrıkulu, şunlara yanıt istedi: “ Tedavi için Suriye topraklarından Türkiye’ye tedavileri için geçiş yapmalarına izin verilen kişilerden kaçı hakkında tedavileri bittikten sonra adli işlem yapılmış ve bu kişilerden kaçı tutuklanmıştır? 13 Ekim 2014 tarihi itibarıyla Türkiye’deki infaz kurumlarında tutuklu ve hükümlü IŞİD, El Nusra, El Kaide terör örgütleri üyelerinin sayıları nedir?”

 

 

Kaynak: Taraf / Bahar Kılıç Gedik