Papa ve kaçak saray

Papa ve kaçak saray
28 Kasım 2014 17:30

Tayyip Erdoğan Papa’yı ağırlayarak, kaçak sarayına dünyada bir meşruiyet kazandırmak istiyor muhakkak.

 

Safile USUL H&H YORUM

 

Papa’yı Türkiye’ye davet eden asıl olarak Fener Rum Patrikhanesi ve geliş tarihi de Fener Rum Patrikhanesi’nin kuruluş yıldönümüne ayarlı ama yine de Fener Rum Patrikhanesi’nin bu davetini 2 ay önce resmi bir davete dönüştüren Erdoğan bu ziyaretten kaçak sarayını Hristiyan batı aleminin gözünde itibarlı kılma, meşru hale getirme beklentisi taşıyor.

 

Tantana ve şaşa ile karşılayacaklar Arjantinli ve ekmek, Arjantin böreği ve tavuktan başka şey yemeyen Papa’yı.

 

Papa’nın bu saray hakkında olumsuz bilgilerle donatılmış olduğundan ise, şüphem yok.

 

Ki, hatırlarsanız Mimarlar Odası Vatikan’a bir mektup yazarak, Papa’nın davet edildiği yerin kaçak ve halkın vergi paralarıyla aşırı lüksle yapılmış bir saray olduğunu belirtmiş ve Papa’nın davete icabet etmemesini istemişti.

 

Bundan sonra Papa’nın sözcüsü Federico Lombardi bir açıklama yapmıştı.

 

Açıklama ince bir dille yapılmış olsa bile Lombardi’nin sözlerinden kaçak saray olayını bildikleri ve bu konuda gelen tepkilere sıcak baktıkları anlaşılıyordu.

 

Lombardini açıklamasında, örneğin, bu ziyaretin asıl amacının Patrikhane’yi ziyaret olduğuna da vurgu yaparak, kaçak saraya ilişkin şöyle demişti…

 

“Bildiğiniz gibi binalar bir günde yapılmıyor. Bu bina Papa Türkiye’ye gitmeye karar vermeden çok önce yapılmaya başlandı. Papa bir devlet adamı ve ülkelere davet edilir. Papa Türkiye Cumhurbaşkanı davet etmeden oraya gidemez. “

 

Papa ve çevresinin kaçak saraya bakışı bu sözlerden çok belli, ki, sözcü aslında, “Biz zaten Fener Rum Patrikhanesi için geliyoruz, kaçak saraydan gelecek davete de protokol açısından mecburuz” diyor.

 

Ve, Erdoğan değil Papa’yı, tüm dünyayı o kaçak saraya doldursa, o kaçak yapıyı hiçbir zaman meşru hale getiremeyecek.

 

Ne Türkiye bu yapıyı zamanla kabullenecek ne de medeni dünya bu yapıya olumlu bir gözle bakacak.

 

Bizim Cumhurbaşkanlığı makamımız Çankaya ve öyle kalacak.

 

Bu arada…

 

Papa gece Vatikan Büyükelçiliği binalarında kalacak; az önce baktım Papa gittiği başka ülkelerde de kendi büyükelçiliklerinde mi kalıyor diye; evet, hem bu Papa hem de öncekiler gittikleri üleklerde Vatikan’ın büyükelçiliklerinde kalmışlar.

 

Bunda bize özel bir durum yok yani.

 

 

Safile USUL Twitter

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Demek ki bir değişiklik yok
Özgür Özel’i yakından tartmak istiyor
Almanya Cumhurbaşkanı ve İmamoğlu