Özkoç’un Sezgin Baran Korkmaz sorusuna Bozdağ’dan yanıt

Özkoç’un Sezgin Baran Korkmaz sorusuna Bozdağ’dan yanıt
7 Aralık 2022 08:50

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, TBMM Genel Kurulu’nda; CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç’un, Sezgin Baran Korkmaz’ın yurt dışına çıkışı ile ilgili “Bakanlığınız buna alet oldu mu, olmadı mı?” sorusuna yanıt verdi.

 

 

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a kara para aklamaktan hakkında yakalama kararı olan Sezgin Baran Korkmaz’ın yurt dışına çıkışını sordu. Özkoç, şunları söyledi:

* “Sizin iktidarınızın İçişleri Bakanı, TBMM İçişleri Komisyonu’nda kayda alınan konuşmasında; Sezgin Baran Korkmaz’la ilgili, bütün mahkeme kararları ile ilgili ve kaçmasıyla ilgili sizin Adalet Bakanlığı’nızı da kastederek, ‘Onu biz devletin en üst biriminden en alt birimine kadar birlikte kaçırdık’ dedi.

* Soruyorum… Sezgin Bakan Korkmaz ile ilgili 2. Sulh 23 Temmuz, 30 Eylül’de 10. Sulh Ceza, 1 Ekim 2020’de yurt dışına çıkma yasağı koydu. 13 Ekim’de 4. Sulh Ceza, 16 Ekim’de İstanbul 8. Sulh Ceza, 23 Ekim’de de İstanbul 8. Sulh Ceza mal varlıklarına el koydu.

* Ne oldu da Sayın Bakan, bu kişi ile ilgili 17 Kasım’da İstanbul’da 7. Sulh Ceza Hâkimi Ramazan Çiçek tarafından hem mal varlıklarına el konulması kaldırıldı, hem de yurt dışına çıkışı (yasağı) kaldırıldı. Ne oldu da bu kişi, Sezgin Baran Korkmaz. Kara para aklayıcısı. İçişleri Bakanı odasında kaçmadan bir gün önce onunla görüştü. Bir gün sonra, yurt dışına kaçtıktan sonra; mahkemeler, bu Sezgin Baran Kormaz ile ilgili yurt dışına çıkma yasağını nasıl koydu, mal varlığına el nasıl koydu, MASAK nasıl bununla ilgili ‘kara para aklamıştır’ dedi.

* Bir suçluyu adalet mekanizması kullanılarak, önce mal varlıklarına el koydunuz, yurt dışına çıkmasın dediniz. Aynı suçluyu adalet mekanizması ile yurt dışına kaçması için kaldırdınız, daha sonra aynı suçlu için aynı kararları aldınız. Sizin Adalet Bakanlığınız buna alet oldu mu olmadı mı?”

 

* Dosyayı bilmeden, dosya hakkındaki kararı okumadan, onun gerekçeleri hakkında benim burada bir değerlendirme yapmam yasaya da anayasaya da aykırıdır. Bu konular benim yetki ve görevimi aşan konular. Bu yargının görevi. Siz diyorsunuz ki bana yargının görevini üstlenecek misiniz, üstlenmeyecek misiniz? Yetkim de görevim de yok. Ben bunu yaparsam anayasal suç işlemiş olurum. Yargının işleyişine karışamam, kararları hakkında değerlendirme yapamam.”

ANKA