Özelleştirmelere Yasin El Kadı ayarı

Özelleştirmelere Yasin El Kadı ayarı
19 Ağustos 2014 13:07

25 Aralık büyük yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasında şüpheli sıfatı ile takibe alınan şahıslar hakkında yeni bir iddia ortaya çıktı.

 

 

Özelleştirme kapsamında 5 termik santralin ihaleleri, Enerji Bakanı Taner Yıldız tarafından yakından takip edilerek komisyon karşılığında onay verilirken, Yasin El Kadı ve oğlu Muaz Kadı’nın onayı olmadan adım bile atılmadığı iddia edildi.

 

 

BOSHPORUS 360 ŞİRKETİNDEN BÜROKRASİYE YAKIN MARKAJ

 

 

25 Aralık büyük yolsuzluk ve rüşvet soruşturması kapsamında hazırlanan fezlekeye göre, devletin üst kademesinin Çek Cumhuriyeti gezisinde konakladığı otelde Bilal Erdoğan’ın gizli ortağı olduğu iddia edilen Boshporus 360 danışmanlık şirketinin müdürü Abdulkerim Çay ve şirketin sahibi Cengiz Aktürk’ün de yer ayırttığı, Çek Cumhuriyeti’nde Skoda firması yetkilileri ile Başbakan Erdoğan, eski ekonomi bakanı Zafer Çağlayan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın yanı sıra, Boshporus 360 şirketinin yetkililerinin de katıldığı bir toplantı yapıldı.

 

12

 

 

CENGİZ AKTÜRK İSTEDİ, ÖZELLEŞTİRME DURUDULDU

 

 

25 Aralık büyük yolsuzluk ve rüşvet soruşturması fezlekelerinde yer alan iddiaya göre termik santrallerin özelleştirmesi, örgüt üyesi olduğu iddia edilen şahısların istekleri doğrultusunda durduruldu.

 

 

Bilal Erdoğan’ın gizli ortağı olduğu iddia edilen Boshporus 360 danışmanlık şirketinin sahibi Cengiz Aktürk ve şirket müdürü Abdulkerim Çay arasında 13.03.2013 tarihinde saat 18:30 sıralarında gerçekleştiği iddia edilen telefon konuşması, soruşturma dosyasına şu şekilde yansıdı:

 

 

TAPE ID: 1978407149

 

 

ABDULKERİM ÇAY: Bak şu süreçte biz özelleştirmeleri durdurduk. Dedik ki özelleştirmeleri durdurun. Hemen durdurdular bakanlık haber bekliyor. Normalde özelleştirme yapacaktı durdu ne için durdu bu adam sonra soracak ne ettiniz ne yaptınız diye biz diyeceğiz ki hala aynı yerdeyiz o zaman diyecekler ki; niye o zaman boşuna bizim özelleştirmemizi durdurdunuz onu bunu durdurdunuz.

 

 

CENGİZ AKTÜRK: Vallaha bilmiyorum abi. Ne olursa olsun biraz soğuk biraz büyük bir proje abi herkes ölçüyor biçiyor abi bu şeyi neticede

 

 

ABDULKERİM ÇAY: Abi ölçüyor biçiyor ona bir şey demiyorum da onları o başta yaptıkları rüzgar yok. Başta bir sürü rüzgar yaptılar bize

 

 

CENGİZ AKTÜRK: Sen kestin rüzgarı, haklı olarak kestin

 

 

ABDULKERİM ÇAY: Abi kesmedim ki yani kesmedik ki şuanda adamlar

 

 

CENGİZ AKTÜRK: Yani bu sözleşmeyi bu adamlarla iptal etme gereğini niye düşüneyim yani niye mesela ben şuanda diyelim ki; ya ben seninle ortak değilim niye diyeyim niçin diyeyim

 

 

ABDULKERİM ÇAY: Bizde gider başkasıyla yaparız abi projeyi ama bunlarla sözleşmemizi iptal etmeden başkasıyla yapamayız.

 

 

YASİN EL KADI VE OĞLUNU İKNA ÇALIŞMASI

 

 

25 Aralık büyük yolsuzluk ve rüşvet soruşturması dahilin de yer alan özelleştirmelere yönelik iddiaların içinde en önemlisi, Yasin El Kadı ve oğlu Muaz Kadı’nın isimlerinin geçtiği bölüm. Enerji Bakanlığı yetkilileri tarafından yenilenmesi gereken 4 özelleştirme için başvurulması ve ikna edilmesi gereken kişi, Yasin El Kadı’nın oğlu Muaz Kadı.

 

 

02.07.2013 tarihinde saat 13.23 sıralarında Usame KUTUB ile Abdulkerim Çay arasında yapıldığı iddia edilen görüşme, şu şekilde gerçekleşti:

 

 

USAME KUTUB: Hasan abi aradı beni benimle bir görüşmek istiyor işte dünkü toplantıda yani saat üç ben ona uğrarım yani dünya ticaret merkezinin orada

 

 

ABDULKERİM ÇAY: Siz görüşün abi ben gelemem oraya şimdi

 

 

USAME KUTUB: Hıı biliyorum biliyorum ben dedim seninle bir konuşayım ondan sonra sen ne düşünüyorsun

 

 

ABDULKERİM ÇAY: Abi ben bilmiyorum ben Muaz’ı da aradım müsaitse bir konuşayım diye burada şuan dört tane santral kaldı santrallerin durumu nedir ne değildir bilemiyorum yani süreçle alakalı biraz hani yaptı bakan

 

 

USAME KUTUB: Konuştun mu sen Muaz döndü mü sana

 

 

ABDULKERİM ÇAY: Yok yok …hım yani yani dördü için çalışabilir sonuçta dördü de az bir şey değil abi

 

 

USAME KUTUB: Sen benimle konuşuyorsun ben kendimle mi konuşuyorum ben

 

 

ABDULKERİM ÇAY: Dört tane santral az değil diyorum

 

 

USAME KUTUB: Yok yok ben bir sıkıntı görmüyorum

 

 

ABDULKERİM ÇAY: Tamam abi eğer sıkıntı yoksa işimize devam edelim

 

 

Kaynak: Karşı Gazetesi