Özel: ‘Bekar kadınları sahiplendirmek lazım’ diyen zihniyetle ittifak uğruna İstanbul Sözleşmesi’nden çekildiler

Özel: ‘Bekar kadınları sahiplendirmek lazım’ diyen zihniyetle ittifak uğruna İstanbul Sözleşmesi’nden çekildiler
8 Mart 2024 12:49

Özgür Özel Annelere ve Kadınlara Saygı ve Şükran Anıtı Açılışı’nda konuştu. Özür Özel AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’a İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılması konusunda tepki gösterdi.

 
CHP Genel Başkanı Özgür Özel 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Eskişehir’de Annelere ve Kadınlara Saygı ve Şükran Anıtı Açılışı’nda konuşma yaptı. “AKP’ye ödül vereceksin hangi yaptığı işten dolayı ödül verirseniz diye sorsaydınız İstanbul Sözleşmesi’nin İstanbul’da imzalanmasını ve Meclis’e getirilip onaylanmasını söylerdim.” diyen Özel, daha sonra HÜDA PAR ve Yeniden Refah Partisi ile yapılacak olan ittifak nedeniyle Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle sözleşmeden çıkmasına tepki gösterdi.

Özel “Hizbullah terör örgütünün avukatlıklarını yapanlar yapacakları ittifaka ön şart koştukları için bugün bekar kadınları sahiplendirmek lazım diyen bir zihniyetle ittifak kurulması uğruna TBMM’de oy birliği ile geçirdiği uluslarasın anlaşmandan bir kişi tek başına çekilmiştir. O andan itibaren Türkiye’de kadına karşı şiddet eğilimindekiler cesaretlenmiştir. ” dedi.

 

 

CHP Lideri Özgür Özel’in açıklamalarının satırbaşları şu şekilde:

 
Derler ki Eskişehir’de herkes hocadan çekinir, hoca kimden çekinir Şeyhan hanımdan çekinir. Bu kadar başarı bir hayata sığdıysa esas Seyhan hanımı ben yürekten alkışlıyorum.

Bugün Dünya Emekçi kadınlar günü burada pek çok emekçi kadınla, Eskişehir’deki, Türkiye’deki ve dünyadaki bütün kadınların emekçi kadınlar günü kutluyorum. CHP olarak kadın kollarımızın çok önemli gayretleri projeleri var. Sadece çağrı merkeziyle bitmeyen bugüne kadar 125 kamu kurumu niteliğinde meslek örgütüyle yapılmış protokol var. 4 bin fazla kadına dokunmuş, hala etkileşim halinde oldukları kadın var biz bu örnek projemizin gördüğü destek ve kamuoyunun gösterdiği ilgiden son derece memnunuz.

Yerel seçimler kadın aday gösterme konusunda CHP’nin kendini ikiye katladığı bir seçimdir. Ama seçilecek yerden kadın aday noktasında çok iddialıyız. Şu anda Eskişehir Aydın Tekirdağ Kahramanmaraş ve Sakarya olmak üzere 5 büyükşehirde kadın adaylarımız var. Bütün illerde ilçe belediyelerinde çok önemli kadın adaylarımız var. İzmir’de tamamı seçilecek yerden 9 kadın adayımız var.

Ön seçimlerde kadın kotasını pencere usulü uyguladık. Bundan sonra hedefimiz eşit temsildir. Kadınlara seçme ve seçilmek hakkını kiminden 30-40 yıl önce tanımış ve kadınların bu hakkı elde ettikleri bu topraklarda CHP er ya da geç siyasette eşit temsili getirmek zorundadır.

 
Eğer Eskişehir’de bana sorsanız ki elinde bir nazar boncuğu var AKP’ye ödül vereceksin hangi yaptığı işten dolayı ödül verirseniz diye sorsaydınız İstanbul Sözleşmesi’nin İstanbul’da imzalanmasını ve Meclis’e getirilip onaylanmasını söylerdim. İmzalandığı tarih son 15 yılda kadın cinayetlerinin azaldığı tek yıldır. Devletin iktidarıyla muhalefetiyle tüm kurumlarıyla niyetini beyan ettiği yıldır. Kadına karşı şiddetin cezalandırılacağı ve bu konuda kararlılığın çok net vurgulandığı bir yıldır ve o yıl kadına karşı cinayet ve şiddet düşmüştür. Sonradan bu konudaki uygulamalardaki gecikilmeler savsaklamalar yeniden cesaret vermeye başlamıştır ve maalesef bir seçim kazanmak uğruna, geçmişte Hizbullah terör örgütünün avukatlıklarını yapanlar yapacakları ittifaka ön şart koştukları için bugün bekar kadınları sahiplendirmek lazım diyen bir zihniyetle ittifak kurulması uğruna TBMM’de oy birliği ile geçirdiği uluslarasın anlaşmandan bir kişi tek başına çekilmiştir. O andan itibaren Türkiye’de kadına karşı şiddet eğilimindekiler cesaretlenmiştir. Kadın cinayetlerine yönelik caydırıcılık azalmıştır.

 

 

KADINA KARŞI ŞİDDET KANUNU TARTIŞMAYA AÇILMIŞTIR

 
Hemen ardından yeni mevzi kazanmak isteyenler bu sefer kadına karşı şiddetteki kanunu tartışmaya açmıştır. Uygulayıcılar ‘cumhurbaşkanımız İstanbul Sözleşmesi’nden çıktıysa demek ki kadın karşı şiddet konusunda uygulamada da daha tavizkar olmak gerekir anlayışı hakim olmaya başlamıştır. Bundan sonraki adımlar nafakadan başlayarak kadınların cumhuriyetle birlikte kazandığı tüm hakların miras hakkı dahil tartışmaya açıldığı bir süreci yaşıyoruz.

 

 

TÜM SİYASİ PARTİDEKİ KADINLARA ÇAĞRI

 
8 Mart vesilesiyle söylüyorum AK Partili kadınlara MHP’li kadınlara sesleniyorum. Bu iş siyaset üstü bir meseledir, hep birlikte direnmenin mücadele etmenin gereği vardır. Ben bu konuda CHP’nin bütün kadınlara siyaset üstü bir dayanışma için söz verdiğini ifade etmek istiyorum. Birlikte olalım kadının sosyal hayata katılmasına karşı yapılacak saldırılarda hep birlikte Türkiye’de yaşayan bütün kadınlar adına CHP alarak biz buradayız varız ve hep birlikte mücadeleye hazırız.