Okullar kademeli açılıyor! Veliler ‘mutant virüs’ nedeniyle kaygılı!

Okullar kademeli açılıyor! Veliler ‘mutant virüs’ nedeniyle kaygılı!
14 Şubat 2021 10:35

Korona virüsü salgını nedeniyle milyonlarca öğrenci bir yıla yakın süredir uzaktan eğitim görüyor. Çocukların hem psikolojik hem de fiziksel olarak olumsuz etkilendiğini belirten uzmanlar ‘yüz yüze eğitim başlasın’ çağrısı yapıyor. Millî Eğitim Bakanlığı da 15 Şubat tarihinde köy okullarının, 1 Mart tarihi itibariyle ise ilkokul, 8’inci ve 12’nci sınıf öğrencilerinin kademeli olarak haftada iki gün yüz yüze eğitim almasına karar verdi. Ancak eğitimciler ve veliler kaygılı. Eğitimciler, öğretmenlerin ve okul personelinin aşılanması gerektiğini ifade ederken veliler ise okulların hijyen koşullarının bir an önce sağlanmasını talep ediyor.

 

 

EĞİTİM ÇALIŞANLARI AŞILANMALI UYARISI

 

 

Gazete Duvar’dan Serkan Alan’ın haberine göre Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk yaptığı son açıklamada yüz yüze eğitime “kontrollü” şekilde geçileceğini, salgının seyri nedeniyle tüm sınıfların aynı anda ve tam zamanlı olarak yüz yüze eğitime geçmesinin kısa vadede mümkün olmadığını söyledi.

Son haftalarda vaka sayılarında yaşanan artışın başta öğretmenler olmak üzere eğitim emekçilerini, öğrencileri ve velileri kaygılandırdığını belirten Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Başkanı Nejla Kurul’a göre okulların tamamının gerekli önlemler alınarak açılması gerekiyor.

Öğretmenlerin öncelikli aşı grupları içine dahil edilmesi gerektiğini, evde geçen hayat içerisinde çocukların bilişsel ve duygusal sorunlarının giderek arttığını belirten Kurul, “Eğitim çalışanları aşılanmadan kırsal bölgelerdeki okullarda risk yokmuş gibi gösterilerek tam zamanlı ve yüz yüze eğitime başlanmasının çok ağır sonuçları olabilir” dedi.

Köy okullarının eskiden olduğu gibi her köyde bulunan küçük ölçekli okullar olmadığını, taşımalı sistemle birlikte en az 100 ile 700 arasında öğrenci potansiyeline sahip olduğunu belirten Kurul, “Bu okullarda ortalama 20 ile 50 aralığında eğitim emekçisi çalışmaktadır. Bu kişilerin nerdeyse tamamı il ya da ilçe merkezlerinde ikamet etmektedirler. Taşıma merkezi olan bu okulların her türlü bulaştan izole gibi gösterilmesi doğru değildir. Taşıma merkezi okullardaki öğrencilerin tamamı servislerle okula gelmektedir. Servislerde mesafe kriteri ortadan kalkmakta ve bulaş riski artmaktadır. Bu okullarda öğrenim gören öğrencilerin ve ailelerinin şehir merkezleri ile hiç irtibatları yokmuş gibi algılanması yanıltıcı olur” ifadelerini kullandı.