‘ODTÜ elden gitmedi’

‘ODTÜ elden gitmedi’
19 Haziran 2016 10:46

Rektör Acar ODTÜ’deki El Kaide için konuştu.

 

 

 

ODTÜ Rrektörü Prof. Dr. Ahmet Acar, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan El Kaide davası iddianamesinde, ODTÜ’te kısa süre önce başlayan Mescit gerginliğinin arkasında El Kaide faaliyeti olduğuna ilişkin bilgileri değerlendirdi. Rektör Acar, “ODTÜ elden gitmiş havası doğru değil, ODTÜ’de dersler de, ibadetler de özgürlük içinde yapılıyor” dedi.

 

Rektör Acar, savcılığın iddianamesi öncesi kendilerinden bilgi almadığını, iddianamede anlatılan ODTÜ’deki faaliyetleri ilk kez Cumhuriyet’in haberinden öğrendiğini söyledi. İddianamayi Cumhuriyet’e değerlendiren Acar, şunları söyledi:

 

Propaganda yok

 

“İddianamede anlatılanlarla ortaya çıkan, ‘ODTÜ elden gitmiş, bir takım radikal grupların egemenliği altına girmiş’ havası doğru değil. ODTÜ elden gitmedi. Üniversitemizde ibadetlerini yapmak isteyenler için mescitlerimiz var. Mescitler ne için vardır, ibadet için. Ama mescitlerde namaz kılmak dışındaki etkinliklere izin vermiyoruz. Mescitlerimizde sadece Kuran ve ilmihal bulundurulmasına izin veriyoruz. Bunun dışında propaganda amaçlı, afiş ve benzeri malzemelere izin vermiyoruz. Çünkü mescitler sadece ibadet içindir. İbadet dışındaki propagandalar, mescitlere ibadet için gelenleri de rahatsız ediyor. Bunları kontrol ediyoruz.

 

El Kaide ODTÜ’de böyle örgütlendi

 

ODTÜ bir üniversite olarak, herkesin akademik çalışmalarını da, ibadetlerini de özgürlük içinde yaptıkları bir mekân. Ama buradan, bir iddianame nedeniyle ‘ODTÜ elden gitmiş, birtakım grupların egemenliği altına girmiş’ algısı doğru değil. Derslere ve ibadethaneye siyaset girmez anlayışındayız. Dersliklere ve ibadethanelere duyuru asılması söz konusu olamaz. Duyuruların asılacağı yerler bellidir. Dersliğe ve mescide afiş ve benzerlerini astırmıyoruz.

 

5 yıl önce mezun oldu

 

İddianamede adı geçen (El Kaide terör örgütü üyesi olmakla suçlanan) Kerem Balta bizden 5 yıl önce mezun olmuş. Bizim mezunlarımız okula girer çıkarlar. Biz üniversiteyiz zabıta değiliz. Bizim yapmamız gereken, her şeyin kendi kuralları içinde yaşanması. İbadethanenin ibadethane, dersliğin derslik olması. Ama özgürlüklerin de akademik çerçevede sonuna kadar kullanılması.”

 

 

 

Kaynak: Erdem Gül / Cumhuriyet