Norveç sele teslim

Norveç sele teslim
23 Mayıs 2013 16:34

Norveç’te iki ayda yağması gereken yağmur iki günde yağınca sel baskınları yaşandı, yollar çöktü, evler sular altında kaldı. Özellikle ülkenin doğu bölgelerinde, dağlardan inen nehirler taştı, yollar trafiğe kapatıldı.

Meteoroloji istasyonundan Thomas Skaugen, suz seviyesinin giderek yükseldiğini belirterek, bazı bölgelerde evlerin tahliye edildiğini, kurtarma çalışmalarına sivil savunma ekiplerinin de katıldığını söyledi. Kara yollarından yapılan açıklamada, Oslo’ya giden E6 otobanı, 3 nolu karayolu, 25,26,30,31 nolu kara yollarının trafiğe kapatıldığı bildirildi. 1927 yılından bugüne yaşanan en yoğun yağış nedeniyle barajların taşma tehlikesi içinde olduğu ve baraj bölgelerindeki evlerin su altın kalma ihtimaline karşı yüzlerce evin tahliye edildiği bildirildi.

KRİZ MASASI OLUŞTURULDU

Oslo ve Trondhem arasındaki bölge  afet bölgesi ilan edildi ve kiriz masası oluşturuldu. Kriz masası şefi  Kjel Seim. Bölgede yaşayan halkın çok dikkatli olması gerektiğini belirterek karayoluna çıkacak olanlar televizyonlar ve İnternet sitelerimizden uyarılarımıza dikkat etsinler. Sel baskınları devam edecek. Tehlike henüz geçmiş değil. Oslo’ya yada Trondheim’e gitmek isteyenler alternatif yollar arasınlar.Biz hangi yolların trafiğe açık, hangi yolların kapalı olduğunu medya aracılığı ile ve İnternet sayfamızda duyuruyoruz. Şu ana kadar bir ölüm vakası yaşanmadı ama kurtarma çalışmaları zorlukla yürütülüyor. Bazı bölgelerde yolların çökmesi nedeniyle ambulans ve kurtarma araçlarının ulaşımı zor oluyor’dedi.

Eidsvoll şehrine bağlı Hold kasabasındaki barajın her an taşabileceği, duvarlarının yıkılabileceği tehlikesi olduğunu belirten polis, bazı yolları trafiğe kapatarak  baraj çevresindeki evleri boşalttı. Bölgede okullar yağışlar dininceye kadar kapatıldı, iş yerleri de çalışanlara özel izin verdi.   Meteoroloji istasyonu yağışların birkaç gün daha devam edeceği uyarısında bulundu.