Muhalefet, parlamenter sistem çalışmasının 3. toplantısını Meclis’te yapacak!

Muhalefet, parlamenter sistem çalışmasının 3. toplantısını Meclis’te yapacak!
26 Eylül 2021 19:15

CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA Partisi ve Gelecek Partisi temsilcileri, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine karşı güçlendirilmiş parlamenter sistem modeli için bir araya geldi.

 

 

 

 

Ankara ve İstanbul’daki iki buluşma önümüzdeki aylarda da devam edecek. Çalışma kapsamında sadece parlamenter sistem konuşulmuyor. Meclis’in güçlendirilmesi, yürütmenin seçimi, cumhurbaşkanının görev ve sorumlulukları, yargı bağımsızlığı, siyasi partiler kanunu, seçim barajı gibi birçok konu masada.

 

 

 

Çalışmanın bir başlığı da seçim sonrası yol haritası. Çalışmayla ilgili CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, “Türkiye’de demokrasi için çalışıyoruz” derken Gelecek Partisi’nden Ayhan Sefer Üstün de “Kuvvetler ayrılığı ilkesi”nin tesisi için atılması gereken adımları belirlemeye çalıştıklarını söylüyor.

 

 

Katılımcı tüm tarafların olumlu bulduğu çalışmada önümüzdeki günlerde metin üzerinde çalışmalar başlayacak. Daha sonra parlamenter sistemle ilgili belirlenen temel ilkeler, genel esaslar partilerin genel başkanlarına sunulacak. Üçüncü toplantı için belirlenen adres de sembolik önem taşıyor. Edinilen bilgiye göre muhalefet partilerinin güçlendirilmiş parlamenter sistem çalışmasının 3. toplantısı ekim ayı başında Meclis’te yapılacak.