Muhalefet af tartışmasına dair ne diyor, ne talep ediyor?

Muhalefet af tartışmasına dair ne diyor, ne talep ediyor?
1 Eylül 2022 07:13

Türkiye kritik bir seçime hazırlanırken siyasilerin gündeminde genel af tartışması da var. MHP’nin bu konuda bir teklif üzerinde çalıştığı konuşulurken AK Parti sessiz. Muhalefet ise temkinli.

 

 

Gazete Duvar’dan Serkan Alan’ın haberine göre Cumhur İttifakı ortakları AK Parti ve MHP’nin imzasıyla Meclis’e sunulan şartlı ceza indirimi teklifinin yasalaşmasının üzerinden yaklaşık 2 yıl geçti. Düzenleme yaklaşık 100 bin kişiyi etkiledi ama beklenti bitmedi. Bu kez seçim yaklaşırken “genel af” olasılığı konuşuluyor.

Kulislerde Cumhuriyetin 100. yılı dolayısıyla bir genel af çıkarılabileceği konuşulurken MHP’nin de bu çerçevede bir teklif hazırladığı iddia ediliyor. AK Parti kurmayları bu konuda henüz bir açıklama yapmazken konu muhalefetin de gündeminde.

 

 

‘TOPLUMSAL BARIŞA CİDDİ İHTİYACIMIZ VAR AMA ÖNÜMÜZE TASLAK GELMİŞ DEĞİL’

 

 

CHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek’e göre af gibi önemli bir meselenin MHP ya da herhangi bir siyasi partinin mutfağında değil Meclis’te grubu bulunan tüm partilerle birlikte ortak çalışılması gerekiyor. Bu tip çok ciddi yasa tekliflerinin hazırlanma sürecinin de oldukça önemli olduğunu söyleyen Erkek, “Ben hazırlayayım sonra şeklen muhalefete sunayım anlayışının bırakılması gerek. Devlete karşı suçlar affedilebilir. Düşünce suçları ve siyasi birçok suç affedilebilir. Toplumsal bir barışa çok ciddi ihtiyacımız var ama önümüze herhangi bir taslak gelmiş değil. Şu anda bir şey konuşuluyor ama elimizde hiçbir şey yok” ifadelerini kullandı.

 

 

İYİ PARTİ: AFFIN SEÇİM MALZEMESİ YAPILMASI DEVLETE YARAR DEĞİL ZARAR GETİRİR
İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı, Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Bahadır Erdem’e göre af konusu bütün “toplumu, devleti ve milleti” ilgilendiren çok hassas bir konu ve “seçim malzemesi” olarak kullanılmaması gerekiyor. Siyasi partilerin ortak hareket ederek bu konuda adım atılması gerektiğini söyleyen İYİ Partili Erdem, “Affın seçime malzeme yapılması, AK Parti’nin ya da Milliyetçi Hareket Partisi’nin kendisine oy toplamak için affı malzeme yapması bu millete, devlete yarar değil zarar getirir. Bütün partiler tarafından bu konunun incelenerek gerçekten affı hak eden insanlara uygulanması lazım. İktidar ya da MHP’nin kafası istediği gibi, kendine oy kazandıracak diye devlete karşı işlenmiş suçları vs. affetmesi söz konusu olamaz. Bütün Meclis’in ortak bir karar vermesi gerekiyor” diye konuştu.