Microsoft düşüşte Linux çıkışta!

Microsoft düşüşte Linux çıkışta!
11 Ağustos 2012 10:38

Halka açıldığı 1986’dan bu yana ilk kez zarar açıklayan Microsoft, telefon ve tablette istediği payı bir türlü alamadığı gibi Wİndovvs 8 yüzünden de eleştiriliyor. Microsoft’u Windows 8 bile kurtaramayabilir.

Yazılım dünyasının en büyük ismi olan Microsoft, Windows 7 ile bilgisayarlarda iyi bir çıkış yakaladı, ancak aynı çıkışı günümüzün en popüler mobil cihazları olan telefon ve tabletleri yakalama konusunda başarısız oldu.

Akıllı telefon dünyasını Apple ve Google’ın işletim sistemleri kaplarken, iş dünyasında da BlackBerry ciddi bir pazar payına sahip. Microsoft ise Windows 7’nin dokunmatik desteğinin rakipleri kadar iyi olmaması sebebiyle tabletlerde başarıyı bir türlü yakalayamadı. Telefon ayağında ise Nokia ile yapılan ortaklık anlaşması bile Microsoft’un yükselişe geçmesine yetmedi.

Windows Phone 7 yeterince dağılamadan, Windows 8 ve yeni mobil işletim sistemi konuşulmaya başladı. Nokia telefon satışlarındaki düşüşü, kullanıcıların yeni işletim sistemini beklemesine yoruyor, Microsoft ise uzun süredir tanıttığı ve yapılan demolarda dokunmatik konusunda başarılı görünen mobil sistemindeki Metro kullanıcı arayüzünün adını legal sorunlar sebebiyle değiştirmekle uğraşıyor.

Temmuz ayında, şirketin halka açıldığı 1986 yılından bu yana ilk kez çeyrek bazında zarar açıklayan Microsoft, ikinci çeyrekte 492 milyon dolar departmanlarının kârlılığını yüzde 18 kaybetmesi kaynaklı olarak yorumlanıyor. Bunun bir açıklaması da IDC’nin 2011 yılını PC satışları açısından bugüne kadarki en kötü ikinci yıl olarak tanımlaması gösteriliyor.

Oyun dünyası da inancını kaybetti
Milyonlarca insanın PC oyunlarını dijital olarak satın almak için kullandığı Steam ve aynı zamanda Portal, Half-Life gibi dünyanın en ünlü oyunlarını yapan Valve firmasının sahibi Gabe Newell, yeni işletim sistemini “felaket“ olarak tanımladı. 13 yıldır Windows platformu için oyun geliştiren Newell ‘Bana göre Windows 8 bu piyasadaki herkes için felaket olacak. Sektördeki en büyük bilgisayar ve parça üreticilerinin bir kısmını kaybedeceğiz” diyor ve alternatif aramanın vakti geldiğini söylüyor. Valve ve Steam şu anda 2500 oyunu ücretsiz dağıtılan Linux işletim sisteminde çalıştırmanın yollarını arıyor.

• TABLET: Firma yeni hazırladığı Surface tabletler konusunda son derece umutlu. İlk tanıtıldığında ciddi bir yankı uyandıran tabletler, Windows 8 işletim sistemi kullanıyor. 10,6 inç ekrana sahip, Nvidia Tegra işlemcili cihazlar, 32, 64 ve 128 GB kapasiteli modellerle piyasaya sunulacak. Ayrıca klavyeli kılıfı da bir bilgisayar gibi rahatça kullanılmasını sağlıyor. Tek sorun, iPadı’den bile yüksek olacağı söylenen fiyatı.

• TELEFON: Nokia tasarım ve cihaz kalitesi konusunda çok iyi bir ortak. Ancak, Microsoftıun mobil dünya için biraz geç kaldı. Sadece iyi bir işletim sistemi değil, bol uygulamanın hazır olması gerekir.

• EĞLENCE: Windows’un performansı Valve’in söylediği gibi kötü çıkmazsa PC tarafı oyunlarda etkin olmaya devam eder. Yeni Xboxı’ın da Türkiye gibi ülkelerde de resmen Microsoft tarafından desteklenmesi ve rakiplerinden daha iyi olması gerekiyor.

• İŞLETİM SİSTEMİ: Tüm dünya açık kaynaklı işletim sistemlerine, uygulama indirerek gelişebilen sistemlere doğru giderken, Microsoftıun kapalı yapısı bir dezavantaj. Ancak sistemin mevcut yaygınlığını koruması da ekim ayında piyasaya çıkacak son sürümün başarısına bağlı.

Haftanın oyunu The Amazing Spider-Man
Açık uçlu kocaman bir şehirde oraya buraya zıplamanıza, binalar arasında ağ atarak gezmenize olanak tanıyan Amazing Spider-Man oyunu raflardaki yerini aldı. Oyunda Manhattan sokaklarında ve kanalizasyonlarında istediğiniz gibi gezebiliyorsunuz. İlerledikçe kahramanı geliştiriyor ve daha zorlu rakiplere karşı savaşıyorsunuz.

Akşam Gazetesi