MHP ve AKP’nin nükleer koalisyon yaptığı iddiası

MHP ve AKP’nin nükleer koalisyon yaptığı iddiası
15 Nisan 2016 13:50

MERSİN Büyükşehir Belediye Encümeni seçiminde MHP ile AK Parti üyeleri koalisyon yaptı.
5 kişilik encümen üyeliği için MHP’den 3, AK Parti’den 2 isim seçilirken, seçim sonrasında CHP’liler kentte yapımı devam eden nükleer santralin Çevre Düzeni Planı’na işaretlenmesi karşılığında MHP ve AK Parti’nin koalisyon yaptığını iddia etti.

 

 

Büyükşehir Belediye Başkanı MHP’li Burhanettin Kocamaz’ın başkanlığında yapılan meclis toplantısında encümen, meclis başkanvekillikleri ve ihtisas komisyonları seçimleri yapıldı. Meclis oturumunda ilk olarak meclis başkanvekilleri seçimi gerçekleşti. Diğer partilerin aday göstermediği seçimde sadece MHP aday çıkardı. Kerim Tufan birinci başkanvekili, Hikmet Koç ikinci başkanvekili seçildi. Bu seçimlerde AK Parti grubu blok halinde MHP adayına oy verirken, CHP blok halinde boş oy kullandı. Encümen seçimlerinde de MHP-AK Parti ittifakı aday listesi çıkardı. MHP’den Hikmet Koç, Özgür Sanal ve Veli Şahman’ın, AKP’den Yüksel Vatan ve İbrahim Ersin’in encümen üyeliğine aday olduğu seçimde AK Parti ve MHP grupları blok halinde evet oyunu kullandı. CHP grubu yine boş oy verdi.

 

 

HASSASİYET BEKLİYORUZ

 

 

Seçimlerin tamamlanmasının ardından mecliste MHP-AK Parti ittifakının nükleer santralin 1/50 binlik Çevre Düzeni Planı’na işaretlenmesi karşılığında kurulduğu iddiaları tartışıldı. CHP’li meclis üyesi Derya Özinç, Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne 1/50 binlik plana nükleer santralin işaretlenmesi için baskı yapıldığını belirterek, “2 yıl önce belediye başkanlarımız Akkuyu’da nükleer santral kurulması girişimlerine ret yanıtı verdiklerini ilan ettiler. Şimdi de iktidar, ‘Nükleeri plana alın’ diye baskı yapıyor. Burada MHP ile AK Parti arasında koalisyon kurulmuş olabilir. Ama Akkuyu için hepimizin siyasi kimliği bir kenara koyması gerekiyor. CHP grubu olarak, Akkuyu Nükleer Santrali’nin Çevre Düzeni Planı’na konulmasına şiddetle karşı olacağız. Diğer partilerden de hassasiyet bekliyoruz” diye konuştu.

AK Partili meclis üyesi Kadir Canlı ise, Mersin’in Çevre Düzeni Planı’nın bakanlıkça onaylanması için nükleer santralin planda yer alması gerektiğini belirtti ve Akkuyu santralinin devlet projesi olduğunu savundu.

 

 

“BENİM ÇOCUĞUM ÖLDÜ”

 

 

Akkuyu Nükleer Santral tartışmalarının yaşandığı meclis toplantısın sonunda konuşan Başkan Burhanettin Kocamaz, nükleer santral inşaatının sürmesine rağmen kimsenin protesto etmediğine dikkat çekti. Kocamaz, şunları söyledi:

“Ben o gün de söyledim. Ben bireysel olarak nükleer santrale karşıyım. Ama kenti birlikte yönetiyorsak kente karşı sorumluluklarımız var. Kendi aramızda bu konuyu iyi etüt etmemiz lazım. Benim çocuğum, Çernobil faciasından sonra Karadeniz’den gelen fındıklar yedi, Lösemi oldu ve hayatını kaybetti. Ben kimya mühendisiyim gerçekleri söylemek zorundayım. Ama tek başıma karar veremem. Kararı meclis verecek.”
Ali Ekber ŞEN / MERSİN (DHA)