Mevduat-kredi faizinde rekor makas!

Mevduat-kredi faizinde rekor makas!
8 Nisan 2023 09:29

Merkez Bankası verilerine göre, 31 Mart haftası itibarıyla mevduat faizi ile ticari kredi faizi arasındaki makas 14,5’e ulaşarak, tarihte şimdiye kadar gördüğü en yüksek seviyeye ulaştı.

 

 

Ekonomik krizin ardından yönetimin, piyasayı stabilize etmek için aldığı bazı kararlar, olağandışı bir tablo yarattı. Mevduat faizlerinde yukarı yönlü ivme izlenirken, ticari kredi faizlerinde görülen yatay seyrin etkisiyle mevduat-kredi makası açılıyor. Son olarak 31 Mart haftası itibarıyla mevduat-ticari kredi faizi makasında rekor seviye kaydedildi.

Bloomberg HT’de yer alan habere göre, mevduat faizinde 20 yılın zirvesi görülürken, şimdi de mevduat-ticari kredi faizinde makas rekor düzeye çıktı.

 

 

3 AYA KADAR VADELİ TL MEVDUAT FAİZİ 29,2 OLDU

 
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, 31 Mart haftasında 3 aya kadar vadeli TL mevduatlarda ortalama faiz yüzde 29,2’ye yükseldi. Bir zamandır düzenlemelerin etkisiyle yatay bir görünüm sergileyen ticari kredi faizlerinde ise aynı dönemde yüzde 14,8 seviyesi kaydedildi.

31 Mart haftası ile mevduat faizi ile ticari kredi faizi arasındaki makas da 14,5 seviyesine yükseldi. Böylelikle iki faiz arasındaki makas tarihi yüksek seviyeye çıktı.