‘Mesleki yetkinlik’ belge skandalı İzmir’de patladı, binlerce belge iptal edildi!

‘Mesleki yetkinlik’ belge skandalı İzmir’de patladı, binlerce belge iptal edildi!
1 Mayıs 2021 09:13

Diploma yerine geçen ve nükleer santraller dahil ‘tehlikeli ve çok tehlikeli’ işlerde çalışmak için şart olan ‘mesleki yetkinlik’ belge skandalı, İzmir’de patladı. Türkiye’de ilk kez binlerce belge iptal edildi.

 

 

Nükleer santraller dahil tehlikeli ve çok tehlikeli işler ile ilk yardım, gıda hijyeni gibi 259 meslekte çalışmak için şart olan ‘mesleki yeterlilik’ belgeleri ile ilgili ilk kez bu kadar yüksek sayıda bir iptal yapıldı. Skandal, İzmir Menderes Halk Eğitim Merkezi’nde yaşandı.

 

 

BAKANLIK EL KOYDU

 

 

Sözcü’den Sultan Uçar’ın haberine göre MEB Maarif Müfettişleri, 19 bin 832 kişiye usulsüz ‘Mesleki Yeterlilik Belgesi’ dağıtıldığını saptadı. Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Yusuf Büyük, skandala el koydu. Bakanlık, 19 bin 832 belge iptal etti. İzmir Valiliği’ne isim listesini resmi yazıyla bildirdi. HEM Müdürü İsa Elbir, açığa alınıp, dava açıldı.

 

“FATURA BANA KESİLDİ”

 

Suçlamaların odağındaki Menderes HEM Müdürü İsa Elbir, “Adli, yargılama başladı. Ne olup bittiğini ben de bilmiyorum. Bakanlık, protokol olmadan kurs açıldığı için belgeleri iptal etti. Fatura bana kesildi. Bir tek ben suçlandım. İlçe müdürü, şube müdürleri izin vermezse, kurslar açılamaz. Belge satışı yok” dedi.