Meral Akşener kimdir?

Meral Akşener kimdir?
26 Ekim 2017 09:39

61 yaşındaki Akşener, aktif siyasete 1990’lı yıllarda başladı ve bugüne kadar hep sağ partiler içerisinde siyasi faaliyetlerini yürüttü.

 

 

 

1994 yerel seçimlerinde Doğru Yol Partisi’nin (DYP) Kocaeli Büyükşehir Belediye başkanlığına adaylığını koydu ancak kaybetti.

 

 

Bir yıl sonra DYP kadın kolları başkanı oldu. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) ise ilk kez 1995 genel seçimlerinde girdi.

 

 

Refah Partisi (RP) ile DYP’nin Necmettin Erbakan’ın başbakanlığında kurduğu koalisyon hükümetinde, 1996 yılında Mehmet Ağar’ın Susurluk kazasının ardından istifa etmesiyle boşalan içişleri bakanlığına atandı.

 

 

Akşener, Türkiye’nin ilk ve bugüne kadarki tek kadın içişleri bakanı olma unvanını da elinde bulunduruyor.

 

 

28 Şubat döneminde askerin siyasete müdahalesine karşı çıktı ve Genelkurmay’ın düzenlediği “irtica brifinglerine” yapılan davete katılacak olan valileri açığa alacağını söyledi.

 

Akşener, yıllar sonra bu kararının ardından dönemin üst düzey askerlerinden birinin kendisine “gelirsek, o kadını yağlı kazığa oturturuz” şeklinde bir tehdit mesajı yolladığını açıkladı.

 

 

1999 seçimlerinde bir kez daha milletvekili olan Akşener, 2001 yılında DYP’den istifa etti ve Abdullah Gül ile Recep Tayyip Erdoğan liderliğinden Fazilet Partisi’nden (FP) ayrılan “yenilikçi” kanadın gittiği yeni oluşuma katıldı.

 

 

Ancak sadece dört ay sonra bu yeni oluşumun da “Milli Görüş çizgisini sürdürdüğünü ve hayal kırıklığına uğradığını” belirterek MHP’ye geçti. Bu partiden 2004’te İstanbul büyükşehir belediye başkanlığına aday oldu ancak kaybetti ve daha sonra da 2007 ve 2011 yıllarında milletvekili seçildi.

 

 

İki dönem TBMM Başkanvekilliği görevini yürüttü. 7 Haziran 2015’te yine MHP’den aday gösterildi ancak 1 Kasım 2015 seçimlerinde liste dışı kaldı.

 

 

Kasım seçimlerinde MHP’nin oy oranının düşmesi üzerine kurultay talebinde bulundu. Uzun süren yargı sürecinin ardından mahkeme olağanüstü kurultay için tarih belirledi ancak MHP bu kararı tanımadığını ilan etti.

 

 

Eylül 2016’da partiden ihraç edildi, dava açtı ve Aralık 2016’da mahkeme tarafından onanan ihraç kararı kesinleşmiş oldu.

 

 

Nisan ayındaki anayasa değişikliği referandumu sırasında ‘Hayır’ için kampanya yürüttü ve MHP’den ayrılan bazı muhalif isimlerle birlikte yeni bir siyasi parti kuracağını açıkladı