MEB, bütçe açığına rağmen Türkiye Maarif Vakfı’na 1.1 milyar TL kaynak aktarmış!

MEB, bütçe açığına rağmen Türkiye Maarif Vakfı’na 1.1 milyar TL kaynak aktarmış!
18 Ekim 2019 09:24

Milli Eğitim Bakanlığı, 23 milyar TL bütçe açığı olmasına rağmen Türkiye Maarif Vakfı’na 1.1 milyar TL kaynak aktarmış. Sayıştay, ‘Çok ciddi ödenek transferi var. Denetim Kurulu’nda, olmaman yasadışı’ diye uyardığı MEB kendisini, “Üyeler, makamla yapılan istişareyle belirleniyor. Onlar da nitelikli…”diye savundu

 

 

 

Sözcü’den Sultan Uçar’ın haberine göre Sayıştay: Türkiye Maarif Vakfı’na 1.1 milyar TL aktaran Milli Eğitim ve Hazine, Denetim Kurulu’nda niye yok?

Türkiye Maarif Vakfı, yurtdışındaki FETÖ okullarına karşılık 2016’da kuruldu. Cumhurbaşkanlığı ve Bakanlar Kurulu onayıyla, 3 yılda MEB ve Hazine’den 1 milyar 120 milyon TL aktarıldığı ortaya çıktı. AKP milletvekilleri, AKP’li eski bakanlar, ÖNDER İmam Hatip Derneği, Ensar Vakfı gibi vakıfların temsilcileri yönetimde etkin yer alıyor. Denetim Kurulu’nda MEB’ den hiç kimsenin olmaması ise Sayıştay’a takıldı.

 

 

EĞİTİMDEN KİMSE YOK

 

 

Maarif Vakfı’nın Başkanı Birol Akgün, siyaset bilimci. 10 kişilik Mütevelli Heyet’te, MEB Bakan Yardımcısı Mahmut Özer ve Özel Eğitim Genel Müdürü Ahmet Emre Bilgili var. Özer mühendis, Bilgili sosyolog. 6 kişilik Denetim ve 7 kişilik Yönetim Kurulu’nda ise MEB’ in temsilcisi yok. Kuruluş kanununa göre; Denetim Kurulu’ndaki 5 asil üyenin biri MEB’den birinin de, Hazine’den olması yasal zorunluluk.

 

 

RAPORDA PARA AKIŞI

 

 

“MEB’den, ciddi ödenek transferi gerçekleşmiş” diyen Sayıştay, “2016’da, kuruluşunda 1 milyon TL aktarılmış. Cumhurbaşkanlığı kararıyla, 1 milyon TL’ye ek olarak 63 milyon 500 bin TL daha eklenmiş. 2017’de 163 milyon 700 bin TL, 2018’de 270 milyon TL yani 3 yılda 498 milyon 200 bin TL kaynak aktarılmış” diye anlatıyor.

 

 

BU YIL 541 MİLYON TL

 

 

Maarif Vakfı’na 2019’da 541 milyon TL daha kaynak aktarılmış. Bütçeden aldığı para, toplam 1 milyar 120 milyon TL’ye çıkmış. Vakıf gelirinin 1/3’ini yönetim- personel gideri, kalanın vakfın amaçları için kullanılabileceğini kaydeden Sayıştay, vakfın gelirini arttırmak için yurt içi ve yurtdışında şirketler kurmasını öneriyor.

 

 

VAKIF 6.7 MİLYON KAZANMIŞ

 

 

3 yılda toplanan 6 milyon 773 bin TL yardımı yetersiz bulan Sayıştay, ‘Oldukça geniş bir coğrafyada, çok büyük bir bütçeyle, eğitim faliyeti yapıyorsun’ diye uyarıyor. Sayıştay raporunda, “Yönetilen bütçe ve genel bütçeden aktarılan tutarlar çok büyük. Vakfın, mali durumunun profesyonelerce denetlenmesi, yasal zorunluluk. Denetim Kurulu, kaynaklarının verimli kullanımı için güvence altına alınmalı” diyor.

Sayıştay’ın, ‘Denetimde MEB niye yok?’ sorusuna, Bakanlık ilginç bir cevap vererek; “Denetim Kurulu üyeleri, mütevelli heyet, ilgili kurum ve makamlarla yürütülen istişareler sonucu görevlendirildi. Vakfı denetleyebilecek evsaftalar (nitelikte)” diye savundu.

 

 

“TEMSİLCİNİ KENDİN SEÇ”

 

 

Sayıştay, bu savunmaya itiraz ederek; ”Bakanlıklar, kendini temsil edecek kişiyi, kendisi belirlesin. Her hangi bir, kurum-kuruluş mensupları veya serbest çalışanların, bakanlıklarla ilişkilendirilmesi düşünülemez. Denetimi, yasaya uygun kurun” dedi.