Mahkeme, Erdoğan’ın memleketinde doğa katliamına izin verdi!

Mahkeme, Erdoğan’ın memleketinde doğa katliamına izin verdi!
4 Mart 2021 21:05

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da baba ocağı olan Rize’nin Güneysu ilçesinde yapımı devam edilen Alicik 1-2 HES’lerinin iptali için vatandaş ve çevreci derneklerce açılan dava sonuçlandı. Mahkeme, HES’lerin çevreye onarılmayacak zararlar vermeyeceğini ve derede canlıların yaşaması için yeterli can suyunun bulunduğunu belirterek izin verdi.

 

 

Sözcü’den İsmail Akduman’ın haberine göre Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da baba ocağı olan Rize’nin Güneysu ilçesindeki Gürgen deresine Baro Elektrik Üretim A.Ş tarafından yaklaşık 2 yıl önce “yol yapıyoruz” denilerek bölge halkını kandırıp HES yapılmaya başladı. HES borularını görünce kandırıldıklarını anlayan köylüler ve çevre dernekleri şirketi CİMER’e şikayet edip yapımı devam eden Alicik 1-2 HES’lerin iptali için Rize İdare Mahkemesine dava açtı.

 

ONARILMAYACAK ZARAR VERMİYOR

 

 

Bölgede yapılan bilir kişi raporunu inceleyen ve tekrar bilir kişi raporu alınmasına gerek duymayan mahkeme, 2010 yılında iptal edilen ÇED raporundaki eksikliklerin şirket tarafından giderildiğini, dereye bırakılacak can suyunun belirlendiği ve alınan önlemlerin yeterli olduğunu, derede balık geçişlerinin olmadığını belirterek ve HES projelerinin çevreye onarılmayacak zararlar vermeyeceğini, “Proje sahasında yürütülecek çalışmaların tarım arazileri, su kaymakları, orman alanları, yerleşim yerleri, Çevre Kanunu ve ÇED yönetmeliği kapsamında kabul edilir düzeyde olduğu anlaşıldığından, hukuka ve ve mevzuata aykırılık bulunmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır” denilerek HES’lerin yapımına izin verdi.