‘Kürt seçmen büyük oranda İmamoğlu’na oy verecek’

‘Kürt seçmen büyük oranda İmamoğlu’na oy verecek’
29 Mart 2024 11:14

İstanbul’da DEM Parti seçmeninin büyük bir oranda İmamoğlu’na oy vereceği ön görüsü hakim. Peki bu tercih, DEM’in seçmen üzerindeki etkisinin azaldığı anlamına mı geliyor? Mesut Yeğen bu soruyu yanıtladı…

 
Eski HDP’li Altan Tan, yaklaşan yerel seçimlerde İstanbul’la ilgili değerlendirmeler yaptı. Tan, DEM Parti seçmeninin önemli bir kısmını İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’na oy vereceğini belirterek, “Bu artık üstü örtülecek bir şey değil, DEM Parti’de mevcut durumun devamını yani PKK’nın silahlı mücadeleye devam etmesini isteyenler Ekrem İmamoğlu’na oy verecek. Bunun karşısında duranlar, değişiklik talep edenlerse DEM Parti’ye oy verecek. Diğer bir kesimde oy vermeyerek tepkisini gösterecek” dedi.

Bu sözler siyaset bilimciler tarafından da tartışılıyor. Tan’ın sözlerine Siyaset bilimci Mesut Yeğen itiraz etti. Sosyal medya hesabı X’ten paylaşım yapan Yeğen İstanbul DEM seçmenindeki Beştaş – İmamoğlu ayrışması DEM’deki ayrışmanın yansıması olmadığını seçmenlerin ve idarecilerin sorularının farklı olduğunu ifade ederek, “Altan Tan’ın tespiti doğru değil” dedi.

Eş başkanın partisi… DEM Parti bileşeni SYKP’den ‘farklı’ İstanbul açıklaması: Tutumumuz AKP-MHP faşist blokuna kaybettirmek Eş başkanın partisi… DEM Parti bileşeni SYKP’den ‘farklı’ İstanbul açıklaması: Tutumumuz AKP-MHP faşist blokuna kaybettirmek

 

Yeğen daha sonra şu analizi yaptı:

 

“İstanbul DEM seçmeninin yarısının İmamoğlu demesinin gizemli sebepleri yok: Bir kısmı İstanbul’da nasıl bir belediye olmalı sorusunun cevabını, bir kısmı AKP’ye kaybettirmeyi önemsediği, bir kısmı da Kürt meselesinde ‘nasılsa bir şey değişmeyecek’ diye düşündüğü için İmamoğlu diyor.