Kurban Bayramı ve Türkiye Cumhuriyeti

Kurban Bayramı ve Türkiye Cumhuriyeti
20 Ekim 2012 10:41

Ey Yüce Türk İslam alemi ! Yazımızın konusu, Müminlerin Bayramı olan, Kurban Bayramı hakkıda olacaktır. Ramazan Bayramı Oruç tutanların Bayramıdır. Kurban Bayramı ise, Müminlerin Bayramıdır.
 
Numan ALADAĞ H&H YORUM

   Bizlere eşsiz bir vatandaş yaşamayı nasip eden, şerefli bir nesilin torunları olarak yaratan yüce Rabb’imize hamd olsun. Muhakkaktır ki, insanların huzur ve saadeti, hayatını idame ettikleri topraklara da bağlıdır. Atalarımız’ın ulu önder ATATÜRK’ün önderliğinde kurdukları cumhuriyete çok şey borçluyuz. Kurban bayramının son günü, Cumhuriyet bayramı arefesidir ALLAH nasip ederse Cumhuriyet bayramını da kutlayacağız. İki yıldır Cenab-ı ALLAH, Yüce Türk İslam alemine, Dini ve Milli bayramları bir arada kutlamayı nasip ediyor. Bu yaşamın bizlere mutluluk, beraberlik ve bereket getireceğine inanıyoruz.
 
 
     Yüce Türk İslam alemi olarak; İslamiyeti ALLAH’a, Kur’an’a, Peygambere, Hadis-i Şeriflere ve Ay yıldızlı bayrağımıza inanarak Mübarek günleri, ibadetlerimizi ve Milli günlerimizi, CUMHURİYET’in varlığı sayesinde rahatça idrak ediyoruz.
 
 
 
   Kurban bayramını ele alacak olursak konunun derinliğinde kaybolmadan ana hatlarıyla bizi bağlayıcı ve Allahın emirlerinin hiçbir zaman yersiz olmayacağını hep birlikte hatırlayalım.
 
 
 
   Kurban, ALLAH’a yaklaşmak ve O’nun rızasına ermek niyetiyle kesilen hayvan demektir. Maddi imkanı olan bu ibadeti yerine getirmekle mükelleftir ve vaciptir. Rabbimiz Kevser süresinde, ”Namazını kıl ve Kurban kes” diye buyurmaktadır.
 
      Kurbanı anlamanın en önemli yolu Hz. İbrahim babamızın hayatına bakmaktan geçiyor sanırım, özetleyecek olursak; Hz. İsmail İbrahim babamızın dünya üzerindeki en değerli varlığı ve gözünün nuru idi, ama Allahın rızası için dünya üzerinde ki en değerli varlığı Rabbine kurban etmeye teşebbüs etmiştir ve Allah kulunun samimi yaklaşımı ve teslimiyeti sonucu İsmail A.S. mı ona bağışlamıştır. Bizler de kurban keserken ‘’ya Rabbi bu kurbanı kestiğimiz gibi en değerli şeyleri senin yolunda feda edebiliriz diyoruz, senin rızan için hiç bir şeyin bizim için kıymeti yok’’ diyoruz sembolik olarak. Ama Allah zaten bizim O’nun rızası için nelerden vazgeçebileceğimizi bilir ve görülen o ki dünyanın aldatıcı yüzü Allahın rızasından önde geliyor, günümüz dünyasında öyle olmasa üç günlük dünya için atalarımızın emaneti olan bu vatanın kanından nemalananlar olurmuydu? Haram helal gibi rağbet gören insanlar, harama akın eder miydi? Hayır etmezlerdi ve dünyanın tamamı Rabbimizin bir anlık rızasının yanında kıymetsiz bir şeydir. O yüzden kurbanı anlamak ve doğru değerlendirip bizim için öncelik taşıyan şeyler nelerdir diye tahlil etmemiz lazım. Ahiret mi dünya mı? Haram mı helal mi? Bu ayırımı doğru bir şekilde yapamaz isek, ibadetlerimizin bir anlamı olımayacak ve Allah’a ulaşmayacaktır. Çünkü ibadetlerin ilk şartlarından birisi de, helal kazançla olmasıdır. Haram malla yapılan ibadet Riyakarlıktan öteye gitmeyecektir. Türk İslam alemi olarak, samimiyete ve net olmaya ihtiyacımız var.
 
 
    Kurbanlar; deve, sığır, manda, keçi ve koyundan başka Kurban olmaz. Deve, manda ve sığırın dişisini, keçi ve koyunun erkeğini Kurban etmek makbuldur. Deve, manda ve sığırı yedi kişi ortaklaşa kurban kesebilir. Koyun ve keçiyi ise bir kişi Kurban edebilir.
 
 
 
   KURBAN DUASI:
   İnniy veccehtu vechiye lilleziy fetarassemavati vel arda ala milleti İbrahiyme haniyfen ve ma ene minel müşrikiyn.
 
   ”Namaz’ım, ibadetlerim, yaşamım ve ölümüm alemlerim Rabbi içindir. Şüphesiz ben yüzümü, gökleri ve yeri yaradana. doğruya yönelerek çevirdim, ben puta tapanlardan değilim.
 
     ALLAH’ım, İbrahim (A.S.) ve Muhammed (A.S.) ın kestikleri Kurbanları kabul ettiğin gibi, benim Kurbanımı da kabul eyle ya Rabbi, Kurban, kesilmeye başlanır. Bayramın üçüncü günne kadar kesilebilir.
 
     Peygamberimiz S.A.V. Bir hadis-i şeriflerinde: ”Kurbanlarınızı büyük ediniz. Onlar Sırat üzerinde sizin bineklerinizdir. Keserken kıbleye döndürünüz. Allahü ekber, Allahü ekber, lailahe illallahu vallahu ekber, Allahü ekber ve lillahilhamd, Biismillahi Allahüekber. Tekbir alınız. Kurban edeceğiniz hayvana eziyet etmemek için, bıçağınız keskin olmalıdır.” hemen hayvanı kesildikten sonra, bıçağı yere indirin. İki rekat namaz kılınır. İki rekat namaz kılıp, dua edilir.
 
     Namaz bittikten sonra okunacak dua:
 
     (İnne salati ve nüsüki ve mahyaye  ve memati lillahi rabbil alemiyne la şerike lehü.) diye dua edilir. Namaz kılamadıysanız duanın Kurban kesildikten sonra edilmesi gerekir.
 
     
   KURBAN ETİNİ NASIL PAYLAŞTIRMALIYIZ?
 
   Peygamberimiz S.A.V. ”Kestiğiniz kurban etini eşit miktarda üç’e bölünüz. 1-Bir hissesi hediye, 2-bir hissesi sadaka, 3-Bir hissesi de nafaka olur.” buyurmuşlardır.
 
   Ey Yüce Türk İslam alemi ! Cuma şartlarına haiz olup da, Cuma namazı kılmak vaciptir. Bunlar, Kurban Bayramı ve fıtır yani Ramazan Bayramı namazlarıdır. ”Resulü Ekrem S.A.V., Ramazan Bayramı günü sabah oruçluya benzememek için mutlaka bir şey yerlerdi. Kurban’da ise namazdan ve Kurbandan evvel yemezlerdi.” buyurmuştur. Yani Kurban Bayramı sabah oruçlu gibi hiç bir şey yemeden camii şerife gidilmeli, giderken yüksek sesle Tekbir getirmeli. Arefe günü sabah namazından itibaren bayramın dördüncü gününün ikindi vaktine kadar beş gün her namazın farzından sonra fasıla yapmadan kadın, erkek her namaz kılana  teşrik tekbirini yirmi üç vakitte getirmek vaciptir. Mübarek Bayram günleri gusletmeli, ve temiz giyinmeliyiz.
 
   Daha çok sevaplara nail olabilmemiz için, camiye gidiş, geliş yollarımız ayrı olmalıdır. Bu bayaramın bizlere şuur kazandırmasını niyaz ediyorum. Ey yüce TÜRK islam alemi ! Bugünler birlik ve beraberlik günüdür, haramlardan arınma günüdür, Allah’ın bizlere fırsat verdiği şükür günüdür.
 
 
 
   DİKKAT DİKKAT!
 
   Keseceğimiz Kurbanın kabul olabilmesi için: Kazancını helaldan talep etmek farzdır. Peygamberimiz S.A.V. ”Helal kazanmak (Namaz)lardan sonra farzdır.” buyurmuştur. Şahsına ve ailesine yetecek ve borçlarını ödeyecek kadar kazanmak farzdır. Çalışıp, üreterek elde edilen kazanç helal olup, nafile ibadetten efdaldır. Nafile ibadetin faydası kişiye özeldir. İhtiyaçtan fazla, fanatikçe mal mülk biriktirmek mübahtır (Yerinde harcanmayan mal mülk , okunmayan kitaplığa benzer). İslam kültüründe, övünmek ve kibirlenmek için kazanmak, helal bile olsa haramdır. Mülkün asıl sahibi ALLAH’ü Teala olduğunu unutmayıp, onun mülkünden onun izniyle tasarruf edip ve kazandığının da harcadığının da hasabının sorulacağını düşünmeliyiz.
 
    Kurban kesen insanın, kesinlikle Haram faaliyetlere bulaşmamış olması ve aldığı kurban parası %100 Helal olmadlıdır ki, Cenab-ı ALLAH, yaptığımız ibadet, Dua, hayır ve keseceğimiz Kurbanları kabul etsin.  
 
 
 
     Cenab-ı ALLAH, Yüce Türk İslam alemini, kazancını Helaldan talep eden kullarından eylesin dileklerimizle, Mübarek Kurban Bayramınızı ve CUMHURİYET Bayramınızı tebrik eder, Cenab-ı ALLAH, bizleri böyle mübarek günlerden mahrum etmesin. ALLAH’ın, Huzuru ve Bereketi üzerinize olsun.
 
 
 
     Vatan Şehitlerini, T.C.’nin Kurucusu M.K. ATATÜRK’ü ve nesli tükenmiş Müslümanları Rahmetle, Gazileri minnetle anar. Hastalara Şifa-i şerifler dileriz.
 
 
 
     ÖZDEYİŞLER:
 
     Şerefle bitirilmesi gereken en zor görev, helalından kazanıp yaşamaktır. (Numan Aladağ)
 
     Yaşamını maddiyata adayan insandan korkunuz, maddiyat için veremeyeceği taviz yoktur. (Numan Aladağ)
 
     Samimiyetle ALLAH’tan korkup ve seven insanın, O yolda yorulmayı da sevmeli. (Numan Aladağ)
 
     Helalından kazandığımız mülk, yaşamın rahat geçmesi içindir; yaşam mal mülk biriktirmek için değil, ibadet içindir. (Numan Aladağ)
 
     Menfaatler müşterek olunca, her lisan konuşur, rüzgarın başakları her yöne çevirdiği gibi. (Numan Aladağ)
 
     Haram olarak elde edilen mülk, çocuk ve torunlarına gelecekte felaket olacağının farkındamıdırlar acaba? (Fethiye – Çenger köyü halkından Cevdet Boz (Hidayet Hoca) )
 
     Arı kovanından bal çalınca oh ne tatlıdır, bal çalarken arı seni balon gibi şişirince de katlanacaksın. Haramın zamanla nelere yolaçacağını sen hesap et, ey ALLAH’ın kulu ! (Fethiye – Çenger köyü halkından Cevdet Boz (Arıcı Hidayet Hoca) )
 
 
 
     Kaynakça:
 
     DUALARIMIZ  Hacı Mustafa Tombalak Trakya yağ sanayi kültür yayınları 1990.
 
     Numan Aladağ’ın, Yurtiçi ve yurtdışında ki, Dinadamlarımız ile sohbet notları.


Yazarın Son Yazıları:
Aziz Atam, ruhun şad mekanın cennet olsun
‘CUMHURİYET’, bizi biz yapan ortak değerimizdir
Hicri yılbaşında huzur ve bereket bizimle olsun