Köpekbalığı mı insandan korkmalı yoksa, insan mı köpekbalığından?

Köpekbalığı mı insandan korkmalı yoksa, insan mı köpekbalığından?
11 Aralık 2013 07:45

Köpekbalıkları insanı korkutur. Ancak bu korku yersizdir. Her yıl köpekbalığı saldırısından ölen kişi sayısı ortalama 5 olarak hesaplanıyor. Asıl köpekbalıklarının insandan korkması gerekiyor.

 

Kaplan köpekbalığı en büyük ve en tehlikeli türlerden biri. Denizde yüzen ya da sörf yapan insanlara yönelik köpekbalığı saldırılarının çoğu bu türe ait. Kaplan köpekbalıkları önüne çıkan her şeyi yiyor: Kaplumbağa, kuş ve balıklar. Hatta bazıları otomobil lastiği, tabela ve her türlü çöpü de mideye indiriyor. O yüzden onlara uzun zamandır “atık yiyici” deniyor.

 

 

Kaplan köpekbalıkları çok meraklı. Bu yüzden istisna da olsa insan etinin lezzetini denediği de oluyor. Ancak beğenmediği için hemen geri tükürüyor. Keskin dişlerini geçirdiği yüzücülerin yaralanmasına, zamanında yardım edilmezse kan kaybından ölmelerine neden olabiliyor.

 

RİSK, 240 MİLYONDA 1

 

İnsanlar normalde köpekbalıklarının ilgi alanında değil. Trajik kazalar son derece nadir.

 

Araştırmalara göre her yıl ortalama beş kişi köpekbalığı saldırısı sonucu ölüyor. Tüm dünyada bir yılda en fazla 63 saldırı meydana geliyor. Köpekbalıklarını koruma organizasyonu “Sharkproject”in başkanı Gerhard Wegner, “Risk, 240 milyonda 1″ diyor.

 

Aslında korkması gereken, köpekbalıkları. Zira insanlar tarafından acımasızca avlanıyorlar. “Sharklife Conservation Group” adlı kuruluş her yıl yüz milyondan fazla köpek balığının öldürüldüğünü söylüyor. Bu yüzden yaklaşık 70 tür şimdiden tamamen tükenme tehlikesiyle karşı karşıya.

 

Köpekbalıkları yüzgeçleri için öldürülüyor. Çin ve diğer Asya ülkelerinde köpek balığı yüzgeci çorbası en favori lezzetler arasında. Yakalanan köpekbalıklarının yüzgeçleri canlı olarak kesildikten sonra, bedeni yeniden denize atılıyor. Yaralı köpekbalığı yavaş yavaş ve acı çekerek ölüyor.

 

Bilim insanları, büyük beyaz köpekbalığı türünün düşünülenden çok daha büyük bir tehdit altında olduğu konusunda uyarıyor. Yüzgecinden para kazanmak isteyenler kadar ganimet avcıları da uzunluğu sekiz metreyi bulan bu canlının peşinde. Büyük beyaz köpekbalıklarının doğada insanlardan sonra tek düşmanı, katil balina Orca.

 

Turistler ve av meraklıları büyük beyaz köpekbalığının etkileyici dişlerine hatırı sayılır paralar ödüyor. Dişler kolye olarak boyunları ya da oturma odalarının bir köşesini süslüyor.

 

AVUSTURYA’DA BALIK VE GÖL KEYFİ

 

Bir dişin uzunluğu 7,5 santimetreyi buluyor. Köpekbalığının kafası da sevilen dekorasyon objeleri arasında.

 

SEVİLEBİLECEK KADAR UYSAL

 

Köpekbalıkları yaklaşık birkaç milyon yıldır varlığını sürdürüyor. Evrim süreci geçirerek çeşitli şekil ve büyüklükler aldılar. Hatta kimisi bu çekiç köpekbalığı gibi komik görünüyor. Başın aşırı gelişmesinin sebebi tam olarak anlaşılabilmiş değil. Gözleri çekiç şeklinin her iki ucunda olduğu için araştırmacılar, etrafını geniş ölçüde tarayabildiğini düşünüyor.

 

Cüce köpekbalığı gibi sadece 20 cm. uzunluğunda olan türleri de var, balina köpekbalığı gibi devasa boyutta olanları da. Bu balık, 13 metre uzunluğunda ve 12 ton ağırlığında. Ama birçok büyük balık gibi balina köpek balığı da zararsız. Sadece plankton ve mikroorganizmalarla besleniyor. Hatta sevilebilecek kadar uysal.

 

Vatoza benzese de bu da bir köpekbalığı. Melek köpekbalıkları zemine çöküp avını bekler. Ancak dalgıçları değil, deniz salyangozlarını, küçük balıkları ve kabukluları…