Kırşehir’de siyanürlü altın madeni tedirginliği!  ‘Uyuma Kırşehir, bak zehir karışacak suyuna’

Kırşehir’de siyanürlü altın madeni tedirginliği! ‘Uyuma Kırşehir, bak zehir karışacak suyuna’
6 Mart 2024 19:50

Erzincan İliç’te Kanadalı altın maden şirketi SSR Mining ve Çalık Grubu bünyesinde bulunan Anagold Madencilik tarafından işletilen Çöpler Altın Madeni’nde meydana gelen toprak kayması sonucu 9 işçi göçük altında kaldı.İşçilere henüz ulaşılamazken söz konusu altın madeninde 3 kat kapasite artışına gidildiği ve buna ilişkin onayı, dönemin Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olan İBB adayı Murat Kurum’un verdiği ortaya çıktı.

 

Kırşehir Fotoğraf: Özer Akdemir

 

 

 

Erzincan’da meydana gelen kaza akıllara Kırşehir’de devam eden altın madeni çalışmalarını getirdi. Kırşehir’in hemen yanıbaşında merkez Özbağ kasabası, Çimeli, Körpınar, Çuğun ve Kızılcaköy’e ait sınırlar içerisinde bulunan dağ uzantısı üzerindeki mera ve tarla niteliği olan yaklaşık 8 bin dönümlük arazide yürütülen altın arama çalışmaları neticesinde ÇED sürecine girilmişti.

 

 
ÇED raporuna onay verilmesi durumunda Kırşehir’in su kaynaklarının olduğu bölgede altın çıkarmak için siyanür havuzları kurulabilir.Olası bir sızıntı durumunda ise Kırşehir’in su kaynakları zehirlenebilir ve bu durum, Kırşehir’in büyük bir bölümünü olumsuz şekilde etkileyebilir.

 

 
Özbağ kasabası aşıklarından Yusuf Evran İliç faciasından sonra endişelerinin arttığını söyleyerek tepkisini bir şiirle dile getirdi: